Τι ισχύει σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας:
– Η ρύθμιση για τα κολέγια προβλέπει επαναφορά στο υπουργείο Παιδείας της αρμοδιότητας αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους απόφοιτους κολεγίων. Από το 2019 η αρμοδιότητα αυτή ανήκε στα επαγγελματικά επιμελητήρια.
– Παράλληλα, προβλέπονται ειδικές προθεσμίες για την εγγραφή όσων έχουν λάβει απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας στους επαγγελματικούς φορείς.
– Σύμφωνα με το υπουργείο, για την κτήση επαγγελματικών προσόντων ελέγχονται όλες οι προϋποθέσεις, όπως ορίζει το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, το οποίο εγκρίνει ή απορρίπτει αιτήσεις. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις το αρμόδιο τμήμα ορίζει και εξέταση για την αντιστάθμιση μαθημάτων στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.
– Η ρύθμιση αποσκοπεί, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην ισότιμη πρόσβαση στην εργασία όλων των αποφοίτων, που πληρούν τις προϋποθέσεις.
– Τέλος, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η ρύθμιση συνιστούσε μια εκκρεμότητα για τη χώρα, η οποία δεν είχε συμμορφωθεί στο ενωσιακό δίκαιο και είχε λάβει αρκετές προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, αναφέρει ότι το επόμενο βήμα θα ήταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς είχαν παρατηρηθεί κωλυσιεργίες κατά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από τα επιμελητήρια.
Το ΕΜΠ σε ανακοίνωσή του ζητάει την άμεση αναθεώρηση της απόφασης χαρακτηρίζοντας «άκριτη» την απόδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος σε όσους δεν έχουν αναγνωρισμένο δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού, σημειώνοντας ότι «την εκπαίδευση των μηχανικών που αναλαμβάνουν το σύνθετο αυτό έργο εξασφαλίζουν πενταετείς σπουδές που ολοκληρώνονται με επίσημα αναγνωρισμένο δίπλωμα».
Το ΤΕΕ έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα προσφύγει στις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές και κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας για μεθοδεύσεις.
Αντίστοιχα, και το Οικονομικό Επιμελητήριο ζήτησε να καταργηθεί η διάταξη, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση επιτέθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Καλαμάτα: Προφυλακίστηκε ο 35χρονος Τούρκος για τη δολοφονία του εργοδότη του
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και για «αποφοίτους κολεγίων τριετούς φοίτησης, οι οποίοι, σε αμφίβολες κατά κανόνα συνθήκες, αποκτούν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα».
Αναφορικά με τον παραπάνω χαρακτηρισμό, το υπουργείο σχολίασε ότι «η στοχοποίηση αποφοίτων ιδρυμάτων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστημίων και μόνο) της αλλοδαπής προκαλεί αλγεινή εντύπωση, όταν το ζητούμενο είναι οι ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και η καταπολέμηση της ανεργίας».
Χριστούγεννα 2020: Αυτόν τον κωδικό θα χρησιμοποιήσουμε για να πάμε σε τραπέζια και ρεβεγιόν
Καμία… μετάλλαξη στο σχέδιο «Ελευθερία» – Τι λένε οι επιστήμονες για τον «βρετανικό» κορωνοϊό
Επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα – 13 ερωταπαντήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr