Στην ανθρωπιστική σύνοδο μάλιστα και στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, συνοδευόταν από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος λίγο μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου, δήλωνε δημοσίως ότι μέχρι το Πάσχα η Ειδομένη θα αδειάσει όμορφα κι ωραία δίχως να ανοίξει μύτη.
Η επιχείρηση στην Ειδομένη ξεκίνησε, η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. Μάλιστα έχουν αποκλείσει τους δημοσιογράφους σε απόσταση έξι χιλιομέτρων.
Στις δύο πρώτες, από τις συνολικά έξι, ενοικιασμένες πρώην βιομηχανικές – εμπορικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία προσφύγων έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες που μεταφέρονται εκεί από την Ειδομένη, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε σήμερα το πρωί.
Τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν σε παλιά βιομηχανική εγκατάσταση στη Σίνδο και στο Δερβένι, όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους με βάση την υπηκοότητα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει από την Ειδομένη για τη Θεσσαλονίκη 13 λεωφορεία με περισσότερους από 600 ανθρώπους.
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
Σύμφωνα με τις αρχές, η επιχείρηση θα διαρκέσει από λίγες ημέρες μέχρι και μια εβδομάδα, ενώ περίπου 8.500 υπολογίζεται ότι είναι τα άτομα που θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γιώργος Κυρίτσης εκτίμησε ότι μέσα σε 10 ημέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων από την Ειδομένη ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση- σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης».
Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις. Η επιχείρηση δεν είναι εύκολη. Στην πραγματικότητα οι πρόσφυγες θα είναι σε μία ιδιόμορφη πολιορκία, από τη μία θα στερούνται βασικές παροχές και από την άλλη θα γίνεται προσπάθεια να πεισθούν να μπουν στα πούλμαν που ήδη σταθμεύουν στην περιοχή. Βίαιη επιχείρηση έχει αποκλειστεί αφού υπάρχουν πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι ενώ ο φόβος είναι μήπως ομάδες προσφύγων με την υποστήριξη «αλληλέγγυων», θελήσουν να αντιδράσουν και προκαλέσουν επεισόδια. Η εντολή είναι να απομονωθούν και σε καμία περίπτωση να μην γενικευθούν. Πάνω από την Ειδομένη θα πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις στο Καλοχώρι και τρεις ακόμη χώροι στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι. Θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.
«Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500-7.000 θέσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.
Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι η διαδικασία που περιγράφεται αφορά την πρώτη φάση της μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη και τόνισε ότι «σε δεύτερη φάση θα υπάρξει κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ θα προχωρήσει και η μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ δεδομένου ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και πρέπει να επιταχυνθεί».
Πάντως μέχρι τώρα οι πρόσφυγες αρνούνται να μετακινηθούν καθώς αφενός δεν πιστεύουν ότι οι άλλοι χώροι φιλοξενίας θα είναι καλύτεροι και αφετέρου γιατί από την Ειδομένη διατηρούν πάντα ελπίδες ότι μπορεί να περάσουν στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι ότι οι αρχές των Σκοπίων ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τους τελευταίους μήνες επέστρεψαν στη Ελλάδα 11.800 πρόσφυγες.