Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Πίνδο και τον θεσσαλικό κάμπο βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού προκαλώντας καταστροφές.
Η επόμενη εικόνα δείχνει τις πλημμυρισμένες εκτάσεις του Νομού Καρδίτσας την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 όπως τις κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, περίπου δύο ημέρες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα αφότου ένα μέρος των υδάτων είχε ήδη υποχωρήσει.
Με δύο ελικόπτερα θα γίνει ο απεγκλωβισμός κατοίκων στην περιοχή Οξυά του Δήμου Μουζακίου, οι οποίοι θα μεταφερθούν στην έδρα του Δήμου, το Μουζάκι, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καθώς είναι αδύνατη η μετακίνησή τους σε περιοχές, όπως το Μουζάκι ή η Καρδίτσα μετά τις ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο και γκρεμίστηκαν γέφυρες.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από επικοινωνία που είχε ο περιφερειάρχης με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος θα είναι κοντά σε αυτή την προσπάθεια. Μάλιστα, τα ελικόπτερα θα εφοδιάσουν τους με τρόφιμα και νερό όσους κατοίκους δεν θελήσουν να μετακινηθούν.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες εντοπισμού της 43χρονης στο Μουζάκι που παρασύρθηκε στο Μουζάκι Καρδίτσας. Το αυτοκίνητό της εντοπίστηκε χθες, αλλά όχι και η ίδια και ενός βοσκού που αγνοείται στο Μακρυχώρι Καρδίτσας.
«Προσπαθούμε να βρούμε τη συγγενή μας. Θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια και να ευχαριστήσουμε την ΕΜΑΚ και την Πυροσβεστική που μας βοήθησαν από την πρώτη στιγμή» ανέφερε στην κάμερα του MEGA συγγενής της 40χρονης.
Στο μεταξύ, τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμους που επλήγησαν από το φονικό και καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Η κυβέρνηση εκφράζει βαθιά θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα που έπληξε περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση εκφράζει επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας που με αυτοθυσία πολλές φορές απεγκλώβισαν και έσωσαν πολλούς συνανθρώπους μας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Επεσήμανε επίσης ότι εξίσου ευχαριστούμε «όσους εργάστηκαν αλλά και εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για την παροχή βοήθεια στους πληγέντες και την αποκατάσταση της λειτουργίας βασικών υποδομών. Η κυβέρνηση κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά σε άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας ανέφερε τα εξής μέτρα:
1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.
2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.
4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
8. Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr