Η νέα φυλακή, με συνολική χωρητικότητα 2000 κρατουμένων, θα διαθέτει 12 πτέρυγες, σχολικά συγκροτήματα, επτά δικαστικές αίθουσες, πτέρυγα “ευάλωτων ομάδων” αλλά και επιχειρησιακό κέντρο με πλήρη εποπτεία όλων των χώρων με κάμερες, ενώ η κατασκευή της αναμένεται να εισέλθει στην τελική της φάση στα τέλη του 2021.
Σύμφωνα με την κα Νικολάου, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από το υπουργείο στην εντατικοποίηση των ελέγχων στις φυλακές: «Τους τελευταίους οκτώ μήνες πραγματοποιήθηκαν στις 34 ελληνικές φυλακές 11245 έλεγχοι, από τους οποίους οι 2500 το τελευταίο τρίμηνο. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν 1268 κινητά τηλέφωνα 453 μαχαίρια, αλλά και πολλά πιστόλια, όπως αυτά που βρέθηκαν προσφάτως στις φυλακές της Κέρκυρας».
Σάμος: Διασωθήκαν 35 μετανάστες ανοιχτά του νησιού - Αναμεσά τους 15 παιδιά
«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στην περίπτωση της εισαγωγής των δύο όπλων στην Κέρκυρα, αλλά και της ποσότητας ναρκωτικών που βρέθηκαν θαμμένα στο προαύλιο της Β’ Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, υπήρχε πιθανόν συμμετοχή επίορκων κρατικών υπαλλήλων» σημειώνει. «Ωστόσο, προωθείται η άμεση ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών για να αρχίσουν διαρκείς οικονομικοί έλεγχοι στις φυλακές, όπως και αντίστοιχες οικονομικού τύπου έρευνες σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Έχει υπάρξει μελέτη για την τοποθέτηση συστήματος antidrone, αλλά και αδρανοποιητών κινητών στα σωφρονιστικά καταστήματα. Όμως συνεκτιμώνται και οι οικονομικές παράμετροι, αφού υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος προμήθειας τέτοιου είδους συστημάτων ασφαλείας προσεγγίζει πιθανόν τα 500.000.000 ευρώ».
Η κα Νικολάου, παραδέχεται ωστόσο παράλληλα, πως μεγάλο πρόβλημα παραμένουν οι εκατοντάδες ημιτελείς εσωτερικές έρευνες – ΕΔΕ – που πραγματοποιούνται στις φυλακές, για τυχόν ευθύνες κρατικών υπαλλήλων στις εισαγωγές ναρκωτικών, όπλων και κινητών εντός των φυλακών.
Στην συνέντευξή της, η κα Νικολάου αναφέρεται και στην ιατρική περίθαλψη των κρατουμένων, αλλά και στη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας: «Λόγω έλλειψης επαρκών ιατρικών υποδομών, παρέχονται υπηρεσίες τηλεϊατρικής σε τέσσερα καταστήματα κράτησης, ενώ αναμένεται η επέκτασή του και στην φυλακή της Κω. Επιπλέον σχεδιάστηκε ειδικό πρωτόκολλο εκπαίδευσης κρατουμένων σε δεξιότητες γονικής παροχής (ακαδημία γονέων) ενώ έχουν εγκριθεί για το νέο σχολικό έτος, η δημιουργία δύο Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) στα καταστήματα κράτησης Λάρισας και Ελαιώνα Θηβών, καθώς και η δημιουργία νέας ειδικότητας στα εκπαιδευτικά προγράμματα στις φυλακές Κορυδαλλού για μαγειρική τέχνη, δηλαδή οι κρατούμενοι να σπουδάζουν…Τέλος, στις φυλακές λειτουργούν εργαστήρια ρομποτικής, αστρονομίας, πληροφορικής, εκμάθησης ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, δημιουργικής γραφής, ρεφλεξολογίας, επαγγελματικού προσανατολισμού, μετεωρολογίας, αρχαιοτήτων διαμεσολάβησης-διαπραγμάτευσης, κηπουρικής, κεραμικής, φροντίδας και υγιεινής προσώπου, πλέξης και άλλες σχετικές δραστηριότητες. Ακόμη θα ενισχυθεί η δομή Επάνοδος μετασωφρονιστικής μέριμνας, με το δίκτυό της να επεκτείνεται σταδιακά σε όλη την Ελλάδα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr