Εξι μήνες από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας, είμαστε πλέον σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που θα κρίνει αν η επιδημιολογική έξαρση των κρουσμάτων θα εξελιχθεί σε ένα σφοδρό δεύτερο κύμα ή αν θα καταφέρουμε να την ελέγξουμε. Χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας των μέτρων είναι αυτό που περιέγραψε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκ. Μαγιορκίνης. Οτι δηλαδή, αν συνεχιζόταν η δραματική αύξηση που καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα Αυγούστου, θα οδηγούσε σε περισσότερα από 400 κρούσματα καθημερινά. Αυτό όμως φαίνεται να περιορίστηκε κυρίως από τα μέτρα. Χθες ανακοινώθηκαν 168 νέα κρούσματα, και ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά τη Δευτέρα (170 κρούσματα) που ο αριθμός ήταν κάτω από 200.
«Ωστόσο, μη μας ξεγελάει αυτή η σχετική επιβράδυνση. Ο ιός εξακολουθεί να σιγοβράζει», είπε ο καθηγητής. Οσο για τον περίφημο δείκτη Rt, που δείχνει την ανοδική ή καθοδική πορεία της διασποράς, είπε πως οι σημερινές εκτιμήσεις τον δείχνουν κάτι λιγότερο από 1, αλλά με ακρίβεια θα το γνωρίζουμε μετά από 10 ημέρες.
Οπως σημείωσε, το δεύτερο κύμα είναι ηπιότερο του αναμενομένου, με εκτεταμένη διασπορά στις νεότερες ηλικίες, και έδωσε έμφαση στους στοχευμένους εργαστηριακούς ελέγχους. Στην πρώτη φάση εκτιμούσαμε ότι η διασπορά του ιού στην κοινότητα, είπε, θα ήταν 10.000 με 20.000 κρούσματα. Σήμερα εκτιμούμε ότι είναι λιγότερα.
Επαναμόλυνση
Αναφέρθηκε, επίσης, στην επαναμόλυνση που ανακοινώθηκε στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας ότι τα επιστημονικά στοιχεία δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς. Είπε μάλιστα ότι ίσως να είναι και βάση αισιοδοξίας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, που μας κάνει προσωρινά φορείς του ιού.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, από την πλευρά του, είπε ότι «το άνοιγμα του τουρισμού έγινε με πολύ μεγάλη προσοχή και όπου είδαμε πως υπήρχε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κλείσαμε ξανά τα σύνορα, όπως έγινε και στα σύνορά μας στον Βορρά». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 360.206 έλεγχοι σε σύνολο 2.931.614 εισερχομένων. Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι διευκρίνισε πως οι έλεγχοι αυτοί δεν γίνονται τυχαία, αλλά επιλέγονται και ελέγχονται οι επιβάτες εκείνοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι θετικοί χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν. «Ειδικός αλγόριθμος αξιολογεί κριτήρια όπως η ηλικία, η χώρα, αλλά και η περιφέρεια προέλευσης του ταξιδιώτη, καθώς και τα ταξίδια που προγραμμάτισε πρόσφατα. Αξιολογείται ο συντελεστής ρίσκου κάθε προφίλ, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι απόλυτα στοχευμένοι. Ετσι επιτυγχάνεται και ο εντοπισμός περισσότερων κρουσμάτων, αλλά και καλύτερες εκτιμήσεις για να λαμβάνονται οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις».
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέμεινε ότι δεν υπάρχει ζήτημα γενικευμένου lockdown, αλλά ανάγκη σωστής ενημέρωσης των πολιτών. «Τα πραγματικά δεδομένα δεν προκύπτουν από κάποια πολιτική απόφαση, αλλά συγκεντρώνονται καθημερινά από νοσοκομεία, εργαστήρια, κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν κάνουμε διάκριση σε καμία περιοχή. Οπου υπάρχει πρόβλημα το λέμε καθαρά για να προστατέψουμε κατοίκους και επισκέπτες, ενώ λαμβάνονται και τα ανάλογα μέτρα. Αυτό κάναμε από την πρώτη στιγμή, είτε αφορά στην Αττική είτε ένα νησί είτε μια άλλη περιοχή».
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και σε «αντιεπιστημονικές θεωρίες που φτάνουν να λένε ότι αυτά που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο γύρω μας δεν υπάρχουν. Τέτοιες θεωρίες μπορούν να αποβούν μοιραίες, αφού θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr