Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Στο «φως» στοιχεία της δικογραφίας για τους «8» τούρκους αξιωματικούς

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο αφόρητες πιέσεις για την έκδοση των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν ελλιπή το φάκελο που εστάλη από την Αγκυρα στις ελληνικές Αρχές για την έκδοσή τους.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής φέρνει στο φως στοιχεία από το φάκελο της υπόθεσης, που έχει εξελιχθεί σε διπλωματικό θρίλερ. Την ημέρα του πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα οι οχτώ στρατιωτικοί φέρονται να επέβαιναν σε τρία διαφορετικά ελικόπτερα: τρεις επέβαιναν στο πρώτο, τρεις στο δεύτερο και δύο στο τρίτο. Οταν αντιλήφθηκαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους, επιβιβάστηκαν όλοι σε ένα ελικόπτερο και κατευθύνθηκαν προς την Αλεξανδρούπολη.

Τα στοιχεία

Ο φάκελος που εστάλη από την Τουρκία στις ελληνικές Αρχές αναφέρει ότι έχει καταγραφεί η επικοινωνία μεταξύ των τριών ελικοπτέρων πριν αυτά προσγειωθούν έξω από την Κωνσταντινούπολη και φύγει το ένα για Ελλάδα, σε μία προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει ότι οι οχτώ συνωμοτούσαν. Νομικοί κύκλοι, ωστόσο, αναφέρουν ότι η μεταξύ τους επικοινωνία δεν στοιχειοθετεί κάποιο αδίκημα, καθώς οι ίδιοι οι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι το μοιραίο βράδυ επιχειρούσαν από κοινού για την περισυλλογή τραυματιών.

Οταν βρέθηκαν, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα λένε, στα σημεία όπου έπρεπε να επιχειρήσουν, δέχθηκαν πυρά αστυνομικών. Το αποτέλεσμα ήταν δύο από τα ελικόπτερα να βληθούν από σφαίρες, με αποτέλεσμα να φύγουν για την Αλεξανδρούπολη με άλλο, ασφαλές ελικόπτερο.

Οι φωτογραφίες

Η τουρκική πλευρά παρέδωσε στις ελληνικές Αρχές φωτογραφίες από κάμερες ασφαλείας, που βρίσκονται στο σημείο από όπου φέρονται να αναχώρησαν για την Ελλάδα. Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από κείμενο που αναφέρει την ώρα που οι κάμερες κατέγραψαν, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, τη φυγή των οχτώ στρατιωτικών από περιοχή που βρίσκεται έξω από την Κωνσταντινούπολη: «Κατόπιν έρευνας, διαπιστώσαμε ότι τέσσερα ελικόπτερα Σικόρσκι απογειώθηκαν στις 15 Ιουλίου 2016 και ώρα 21.35, 21.39, 21.45, 21.50. Πέμπτο ελικόπτερο απογειώθηκε στις 23.15 αλλά λόγω έλλειψης φωτισμού δεν διαπιστώθηκε η ακριβής ώρα απογείωσης. Στις 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 3.38 διαπιστώθηκε η προσγείωση ελικοπτέρου, οι επιβαίνοντες του οποίου (7-8 άτομα) επιβιβάστηκαν σε άλλο ελικόπτερο και αναχώρησαν».

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν σε χρόνο κατά τον οποίο η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη ήταν εμπόλεμη, καθώς σημειώνονταν αψιμαχίες ανάμεσα σε πραξικοπηματίες και τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Πυροβολισμοί έπεφταν, σύμφωνα με τους οχτώ στρατιωτικούς, και στο σημείο λήψης του συγκεκριμένου οπτικού υλικού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

[email protected]

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Προτεινόμενα για εσάς

Θρίλερ με ελικόπτερο που πήγαινε Κέρκυρα αλλά… προσγειώθηκε σε χωράφι της Κοζάνης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Απάντηση στην Τουρκία η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το τελευταίο ραντεβού Μέρκελ-Έρντογαν: Οι εκατέρωθεν ευχαριστίες και οι επικρίσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πόνεσε την Τουρκία η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία – «Τι πίνεις, Δένδια;» και άλλα φαιδρά στον τουρκικό Τύπο

Μαρίνα Μπενέκου

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: Κάποιες χώρες αναζητούν ρόλο που ξεπερνά το μπόι τους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ρεκόρ Γκίνες: Αυτή είναι η ψηλότερη εν ζωή γυναίκα στον κόσμο

Μαρίνα Μπενέκου

Τουρκία: Βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο απειλώντας με έρευνες και γεωτρήσεις παντού – Δείτε τον χάρτη

Λάμπρος Κατσαρός

Πογκρόμ κατά Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων

Kon

Η οργή της Άγκυρας, τα την ορθότητα της εξωτερικής μας πολιτικήςο καλύτερο σημάδι γι

Kon