Οι δήμαρχοι Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, και Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, σπάνε τον κουμπαρά των ερανικών λογαριασμών, που είχαν ανοιχτεί στους δήμους της περιοχής για να στηριχθούν όσοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της πύρινης κόλασης.
«Στον ερανικό λογαριασμό του δήμου, υπάρχουν σήμερα περίπου 1.000.000 ευρώ, τα οποία έχουμε αποφασίσει να διατεθούν στους πυρόπληκτους, εκτός από ένα ποσοστό περίπου 20% των χρημάτων, το οποίο θα αξιοποιηθεί για το έργο υπογειοποίησης των απορριμμάτων», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δήμαρχος Ραφήνας.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο κ. Μπουρνούς, στους πυρόπληκτους θα μοιραστούν 800.000 ευρώ και αναμένεται περίπου 1.000 οικογένειες να λάβουν ποσά από 800 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Τα στοιχεία των πυρόπληκτων μελετά και η αρμόδια επιτροπή, που έχει συσταθεί στον Δήμο Μαραθώνα, αφού σε αυτήν την περίπτωση το σύνολο των χρημάτων του ερανικού λογαριασμού θα μοιραστεί στους πληγέντες, παρότι εκεί το ποσό είναι μικρότερο.
Από την περίοδο μετά τη φωτιά, άλλωστε, υπήρχαν αναφορές ότι ιδιώτες και εταιρίες, που ήθελαν να βοηθήσουν τους πληγέντες μέσω των τοπικών Αρχών, δεν έβρισκαν κάποιον αρμόδιο στον δήμο για να απευθυνθούν, γεγονός που έχει καταγγείλει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής και πρέσβης αραβικής χώρας στην Αθήνα.
«Το ποσό που έχουμε είναι περίπου 300.000 ευρώ, το οποίο θα μοιραστεί στους πυρόπληκτους, με προτεραιότητα στους εγκαυματίες και τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με τις αποφάσεις της επιτροπής που έχει αναλάβει την αξιολόγηση», σημειώνει ο Στέργιος Τσίρκας, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος Μαραθώνα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές διαδεχόμενος τον Ηλία Ψινάκη.
Οι δύο δήμαρχοι ξεκαθαρίζουν ότι οι διαδικασίες για τη διανομή των χρημάτων θα ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε να καταλήξουν στους δικαιούχους εντός του καλοκαιριού. Μέχρι σήμερα, πάντως, η προσφορά συνεχίζεται στο Μάτι από ιδιώτες και επιχειρήσεις, που δεν ξέχασαν το δράμα των κατοίκων. «Ακόμα δεχόμαστε δώρα, αυτοκίνητα και μηχανήματα, ενώ κάποιες εταιρίες ζητούν πληροφορίες για την κατασκευή υποδομών», λέει ο κ. Τσίρκας.
To πολεοδομικό σχέδιο
Το πολεοδομικό σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, αφού μεγάλο μέρος των εκτάσεων που διεκδικούσε το Δασαρχείο χαρακτηρίστηκαν αγροτικές, λύνοντας τον γόρδιο δεσμό της ανακατασκευής των σπιτιών. «Είμαστε ικανοποιημένοι σε γενικές γραμμές, γιατί λύθηκαν βασικά ζητήματα. Το σχέδιο, πάντως, είχε ευχάριστες και δυσάρεστες εκπλήξεις», λέει στον «Ε.Τ.» η Διονυσία Κανελλοπούλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κατοίκων Μαραθώνα, και συνεχίζει: «Στα ευχάριστα είναι η απόφαση να δημιουργηθεί παράπλευρη οδός στη Λεωφόρο Μαραθώνα. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε αποφασιστεί η διαπλάτυνση του δρόμου, αλλά τότε όσοι έχουν ιδιοκτησίες εκεί αντέδρασαν. Αν είχε γίνει το έργο, ίσως η φωτιά να μην περνούσε από τον Νέο Βουτζά στο Μάτι. Σε κάθε περίπτωση, η παράπλευρη οδός που θα δημιουργηθεί θα διευκολύνει την κυκλοφορία των κατοίκων, ενώ θα περιοριστούν και οι μονόδρομοι, ώστε να υπάρχει διέξοδος από κάθε γειτονιά του Ματιού στη Μαραθώνος.
Στα αρνητικά του σχεδίου είναι ότι κάποιες περιοχές, όπως η Αμπελούπολη και ο Προβάλινθος, έμειναν εκτός, ενώ παράλληλα όσοι έχουν σπίτια πολύ κοντά στη θάλασσα δεν θα μπορούν να τα ανακατασκευάσουν. Οταν τα έχτισαν όμως ήταν νόμιμα και δεν μπορεί το κράτος να ακυρώνει το κράτος».
Στις δυσάρεστες εκπλήξεις του σχεδίου, σύμφωνα με τους κατοίκους, περιλαμβάνονται και τα ρέματα που εμφανίστηκαν ξαφνικά.
«Εκτός από το γνωστό ρέμα Παππά, προέκυψαν άλλα τρία ανενεργά ρέματα από τα οποία έχει να τρέξει νερό εδώ και δεκαετίες. Οι αρμόδιες Αρχές, όμως, λόγω της πλημμύρας στη Μάνδρα, έχουν θορυβηθεί πολύ και θέλουν να μηδενίσουν ενδεχόμενο αντίστοιχο κίνδυνο στο μέλλον. Ετσι, έχουν βγει φαραωνικά σχέδια για τη διάνοιξη αυτών των ρεμάτων, που οι κάτοικοι δεν γνώριζαν καν ότι υπάρχουν.
Ενα από αυτά βρίσκεται στο Μάτι, ένα στον Νέο Βουτζά και ένα στην Αμπελούπολη», σημειώνει η κ. Κανελλοπούλου. Εκτός από την ανακατασκευή των σπιτιών, υπάρχει μεγάλη ανάγκη εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου, που βρίσκεται σήμερα σε κακή κατάσταση, όπως επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Μαραθώνα. «Περιμένουμε να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση ύψους 15 εκατ. ευρώ, ώστε να αποκαταστήσουμε το οδικό δίκτυο στις πυρόπληκτες περιοχές. Θα πρέπει άμεσα να γίνουν έργα οδοποιίας με νέους ασφαλτοτάπητες, φωτισμό και πινακίδες.
Αυτό το έργο είναι υψηλής προτεραιότητας, δεν μπορεί να ενταχθεί στο πολεοδομικό σχέδιο και να μετατεθεί για τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει η σύμβαση το προσεχές διάστημα», λέει ο κ. Στέργιος Τσίρκας. Στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα στο Μάτι προβλέπεται και η δημιουργία μνημείου για τα θύματα της φωτιάς, όπως ενημερώθηκαν αρμοδίως οι εκπρόσωποι των κατοίκων. «Μας είπαν ότι θα γίνει ένα μνημείο στο ΝΑΤ, εκεί όπου εμείς λέμε την περιοχή “μπασκετάκι”. Δεν ξέρουμε τι έχουν στο μυαλό τους, ωστόσο εγώ θα πρότεινα να γίνει ένα μνημείο με 102 φιγούρες από καμένους κορμούς δέντρων, όσες και οι ζωές που χάθηκαν», επισημαίνει η κ. Κανελλοπούλου.
Επιστρέφει η ζωή, αλλάζει η εικόνα
Την ίδια ώρα η ζωή επιστρέφει σταδιακά στις καμένες γειτονιές μετά και την ανακοίνωση του πολεοδομικού σχεδίου που ανάβει το «πράσινο φως» για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Από τη στροφή της Λεωφόρου Μαραθώνος προς την Κυανής Ακτής η εικόνα έχει αλλάξει, με πολλές κατοικίες να έχουν επισκευαστεί και άλλες να βρίσκονται περικυκλωμένες από σκαλωσιές, αφού οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στην παραλιακή οδό, οι πολυκατοικίες, που είχαν μαυρίσει από το πέρασμα της φωτιάς, βάφτηκαν αλλάζοντας όψη σε ολόκληρη τη γειτονιά, ενώ λίγα μέτρα πιο μακριά, στην Αργυρά Ακτή, ενήλικες και παιδιά κολυμπούν στη θάλασσα και αρκετές παρέες παραγγέλνουν μεσημεριανό στο ταβερνάκι μπροστά από το σημείο όπου είχε γίνει η μοιραία καραμπόλα. Το οδοιπορικό του Ελεύθερου Τύπου συνεχίζεται προς τα βράχια, εκεί όπου η μικρή Εβίτα Φύτρου έπεσε στο κενό, κυνηγημένη από τις φλόγες που είχαν τυλίξει τον πατέρα της και τον αδελφό της.
Η τύχη δεν ήταν μαζί της και η πτώση από τον βράχο έκοψε το νήμα της σύντομης ζωής της, αφήνοντας πίσω τη μητέρα, σαν πρωταγωνίστρια αρχαίας τραγωδίας. Μία πολύχρωμη πέτρα γράφει τα ονόματά τους, ενώ κούκλες και αρκουδάκια στολίζουν το μικρό εικονοστάσι στην άκρη της ακτής. Οσο κι αν η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα, η νύχτα της 23ης Ιουλίου του 2018, που ο θάνατος απλώθηκε στο Μάτι, θα στοιχειώνει πάντα τη σκέψη των κατοίκων μαζί με τις εικόνες της συμφοράς που καταγράφηκαν σε στεριά και θάλασσα. Σε κάθε επέτειο, τα μνημόσυνα βαθαίνουν την πληγή γι’ αυτούς που έχασαν παιδιά, συζύγους, εγγόνια, γονείς και αδέλφια. Εκείνους η ανοικοδόμηση της περιοχής τούς αφήνει αδιάφορους, αφού τα δικά τους σπίτια έκλεισαν οριστικά.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Διαβάστε επίσης:
Μάτι: Σάλος με την αποκάλυψη της απόπειρας συγκάλυψης της εθνικής τραγωδίας – Σοκαριστικό ηχητικό ντοκουμέντο!
Ράγισαν καρδιές στο μνημόσυνο για το Μάτι: «Εδώ δεν είναι καταβόθρα νεκρών» φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων
Μάτι: Τι άλλαξε δύο χρόνια μετά από την εθνική τραγωδία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr