Η απομάκρυνση πλήθους από μία πλατεία, και μάλιστα πλήθους που προέρχεται από πολυήμερο εγκλεισμό χωρίς πολλές επιλογές αποφόρτισης, είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, που ενδεχομένως εγείρει κινδύνους για τη δημιουργία αχρείαστων εστιών έντασης με ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Το σχέδιο… αποσυμπίεσης περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση «ειρηνοποιών» αστυνομικών, εκείνων που έχουν εκπαιδευτεί στη διαπραγμάτευση και διαχείριση πλήθους. Στόχος τους, με ήπιο τρόπο, να κερδίζουν χρόνο και να πείθουν τους πολίτες για την αναγκαία απομάκρυνση ή διασπορά τους.
Δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαφυγής, κίνησης και παραμονής των πολιτών σε άλλα σημεία, αφού τα κλειστά καταστήματα… γεμίζουν τις πλατείες. Γι’ αυτό κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επεξεργάζονται ένα σχέδιο επίσπευσης του ανοίγματος καταστημάτων υπό προϋποθέσεις ασφάλειας προκειμένου να αποφορτιστούν οι πλατείες και πεζόδρομοι των πόλεων. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη άρση του περιορισμού μετακίνησης εκτός νομού και προς τα νησιά για τη διάχυση του πληθυσμού, κάτι που εγείρει βέβαια κινδύνους για τη διασπορά του ιού, αλλά κρίνεται αναγκαίο.
Στην περίπτωση που την επόμενη εβδομάδα τα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράψουν αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να σχετίζονται με αυτές τις συμπεριφορές πολιτών, δεν αποκλείεται η επαναφορά περιοριστικών μέτρων όπως των άσκοπων μετακινήσεων με τοπικά χαρακτηριστικά.
Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, εντοπίζοντας τον έντονο συγχρωτισμό πολιτών σε πλατείες όπως σε αυτή του Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στην Βαρνάβα στο Παγκράτι, στην Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, στη Ν. Σμύρνη, στο Αιγάλεω, τον Λυκαβηττό, την Ακρόπολη, βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους δημάρχους προκειμένου να επεμβαίνουν σε ακραίες περιπτώσεις.
Οι εικόνες στις πλατείες έχουν προκαλέσει την ανησυχία και τον προβληματισμό σε στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Ελληνικής Αστυνομίας. Αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης χωρίς να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση στην περίπτωση μετάδοσης του ιού στους συγκεντρωμένους, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
«Ολα κινούνται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Είναι λεπτή η ισορροπία διαχείρισης πολιτών. Μία αστυνομική επέμβαση μπορεί να είναι εύκολη, αλλά έχει συνέπειες. Μία από αυτές μπορεί να είναι η δημιουργία “πεδίων μαχών” και εστιών έντασης σε πολλές πλατείες. Εκδηλώσεων θυμού, ακόμη και καταστροφών καταστημάτων, που είναι κλειστά, με τους ιδιοκτήτες τους να αγωνιούν ήδη για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Κρίσιμο θα είναι και το Σαββατοκύριακο στον σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς πρέπει να προβούν σε έγκαιρες παρεμβάσεις, κυρίως σε παραλίες, πεζοδρόμους, πάρκα και πλατείες, προκειμένου να αποφευχθούν πολυάριθμες συγκεντρώσεις πολιτών.
Νέο μήνυμα σε όσους συνεχίζουν να αγνοούν τα περιοριστικά μέτρα και να συγκεντρώνονται σε πλατείες έστειλε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. «Με τέτοιες συμπεριφορές κινδυνεύουμε να τα τινάξουμε όλα στον αέρα», τόνισε ο υφυπουργός. Και συμπλήρωσε: «Θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και αυτή των φίλων τους όσοι μαζεύονται σε πλατείες. Δεν είναι ζήτημα της ΕΛ.ΑΣ. ο περιορισμός της νόσου. Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες. Και τις αποφύγαμε γιατί λάβαμε γρήγορα και συντεταγμένα τα μέτρα. Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι, ούτε μαγκιές».
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΙΚΟ ΣΥΨΑ
«Κίνδυνος για ανεξέλεγκτη μετάδοση»
«Από τη στιγμή που παραβιάζονται οι κανόνες των αποστάσεων, ένας ασυμπτωματικός δεν μεταδίδει σε 2,5 ανθρώπους όπως είναι ο γενικός “κανόνας” του νέου ιού, αλλά μπορεί να τον μεταδώσει σε δέκα ή σε 20 άτομα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας. Με αφορμή τις υπαίθριες συγκεντρώσεις εκατοντάδων ατόμων που παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα, ο κ. Σύψας εξηγεί ότι αυτό που βάζει «φωτιά» στην επιδημία είναι ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε μικρό χώρο. «Για αυτό και η οδηγία που δίνουμε είναι μέχρι δέκα άνθρωποι μαζί. Είναι πολύ σαφής η οδηγία, γιατί αυτό είναι το μόνο ασφαλές. Οι συνθήκες συνωστισμού μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη μετάδοση», επισημαίνει ο καθηγητής.
Μ-Ν.Γ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου