Πρόκειται για προσωπικό από το ήδη υπάρχον της ΣΤΑΣΥ και των εργαζoμένων security, οι οποίοι θα κληθούν να δίνουν τόσο συμβουλές στο επιβατικό κοινό για την νέα πραγματικότητα όσο και συστάσεις όπως τη χρήση προστατευτικής μάσκας, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν εξάπλωση του ιού. Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνουν προσλήψεις έκτακτου προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ώστε να στελεχωθεί περαιτέρω το σώμα των περίπου 300 βοηθών επιβατών.
Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, στις γραμμές 1, 2 και 3 του μετρό, αλλά και σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά.
Συγκεκριμένα, θα υπάρχει σε όλα τα μέσα ελεγχόμενη είσοδος, ενώ η χρήση προστατευτικής μάσκας – φαίνεται πως θα είναι πιο… σημαντική και από την έκδοση εισιτηρίου, δεδομένης της προτεραιότητας που έχει θέσει η κυβέρνηση για την υγεία.
Το προσωπικό της ΣΤΑΣΥ, μαζί με τους εργαζόμενους security, επιστρατεύεται για να παρέχει συμβουλές στο επιβατικό κοινό για την τήρηση των αποστάσεων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και την αποφυγή συνωστισμού σε αποβάθρες και εκδοτήρια σε περί 45 σταθμούς. Μάλιστα, μέσα σε συρμούς και οχήματα θα υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.
Τι προβλέπει όμως το σχέδιο του ΟΑΣΑ;
Συγκεκριμένα, στο μετρό (γραμμές 2 και 3) και τον ηλεκτρικό (γραμμή 1) η χρονοαπόσταση των δρομολογίων θα κυμαίνεται στα 6 λεπτά, ενώ στο τραμ στα 8 λεπτά.
Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, τα οχήματα που θα δρομολογηθούν θα ξεπεράσουν τα 1.000. Εφόσον χρειαστεί, δύναται να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών.
Σύμφωνα με πηγές του Ελεύθερου Τύπου, o ΟΑΣΑ εξετάζει να χρησιμοποιούνται τα λεωφορεία των πανεπιστημίων και του αεροδρομίου προκειμένου να ενισχυθεί ο στόλος.
Αναλυτικότερα, το επιβατικό κοινό καλείται να τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα συνωστισμού και στο πλαίσιο αυτό συστήνεται η φόρτιση προσωποποιημένων καρτών ΑΤΗ.ΕΝΑ card μέσω κινητού με την τεχνολογία NFC ή υπολογιστή. Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα.
Πειραιάς: Στο νοσοκομείο δυο πυροσβέστες από τη φωτιά σε διαμέρισμα
Τέλος, σε λεωφορεία και τρόλεϊ παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα, ενώ για περιπτώσεις στις οποίες σε στάση βρίσκονται επιβάτες οι οποίοι δεν φορούν μάσκα θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του οδηγού να μη σταματήσει.
Οσον αφορά τα πρόστιμα για τους απείθαρχους επιβάτες, αυτά θα επιβάλλονται από την αστυνομία η οποία θα έχει ενημερωθεί από τους «βοηθούς επιβατών» για σχετικά περιστατικά. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αρχές θα βρίσκονται στα πέριξ των σταθμών για να αποτρέπουν τέτοιες συμπεριφορές, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο σε δεύτερο χρόνο και ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και στους μόνιμους υπαλλήλους – ελεγκτές.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται κανονικά οι απολυμάνσεις τόσο σε σταθμούς όσο σε συρμούς και οχήματα. «Με γνώμονα το υψηλό επίπεδο ασφάλειας για το επιβατικό κοινό και τους εργαζομένους, διεξάγεται καθημερινά εκτεταμένη απολύμανση οχημάτων και συρμών, με τη χρήση ειδικών σκευασμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Οι απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία προστέθηκαν στον καθημερινό καθαρισμό – απολύμανση οχημάτων και συρμών που διενεργείται με έμφαση στα σημεία στήριξης των επιβατών (χειρολαβές, μπάρες, πόρτες κ.λπ.), αλλά και των σταθμών των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός), όπου ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα σημεία με τα οποία έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (κουπαστές, εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων κ.λπ.). Το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει και καμπάνια ενημέρωσης του επιβατικού κοινού για τα νέα, αναγκαία μέτρα υγιεινής και προφύλαξης από τον κορονοϊό», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΟΑΣΑ. Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας, έχουν τοποθετηθεί υαλοπίνακες μεταξύ επιβατών και εργαζομένων.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΟΔΥ
Δεν χρησιμοποιώ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) όταν έχω συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στον κορονοϊό (βήχας, πονόλαιμος, γενική αδυναμία, ρίγη, μυαλγίες).
Προσπαθώ να κρατώ τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τους συνεπιβάτες μου (τουλάχιστον 2 μέτρα) κατά τη διάρκεια της αναμονής στον χώρο επιβίβασης, στο ταμείο ή το μηχάνημα για εισιτήριο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο είναι εφικτό (τουλάχιστον μία και κατά το δυνατόν περισσότερες κενές θέσεις απόσταση μεταξύ επιβατών).
Φορώ μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στον επιβατικό σταθμό ή στο ΜΜΜ.
Εχω μαζί μου αλκοολούχο αντισηπτικό που εφαρμόζω στα χέρια πριν εισέλθω στο ΜΜΜ και αφού εξέλθω από αυτό. Αναζητώ αλκοολούχο αντισηπτικό στις εγκαταστάσεις των ΜΜΜ, που προορίζεται για χρήση από το κοινό.
Οταν φθάνω στο σπίτι, στη δουλειά ή σε κάποιο χώρο με τουαλέτα, πλένω τα χέρια μου με νερό και σαπούνι. Μπορώ να χρησιμοποιήσω συνδυαστικά και αλκοολούχο αντισηπτικό.
Προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο γίνεται λιγότερο τα ΜΜΜ. Επιλέγω να μετακινηθώ με τα πόδια στον προορισμό μου ή περιορίζω τις φορές που θα χρησιμοποιήσω ΜΜΜ κάνοντας χρήση τις φορές αυτές του αυτοκινήτου. Στο ίδιο αυτοκίνητο συστήνεται να επιβαίνουν άτομα που κατοικούν στην ίδια οικία ή δουλεύουν στο ίδιο γραφείο.
Αποφεύγω να χρησιμοποιήσω τα ΜΜΜ τις ώρες 07.00-10.00 π.μ. και 14.00-17.00 μ.μ. εάν κατά τις ώρες αυτές δεν πηγαίνω ή αποχωρώ από την εργασία μου.