«Εχουμε περιθώριο να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέροντας ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα υγιεινής και εφιστώντας την προσοχή όσον αφορά στη χρήση κλιματιστικών αποκαλύπτοντας ότι Ελληνες επιστήμονες εντόπισαν σε κλιματιστικά ίχνη του κορωνοϊού.
Οι ειδικοί θα εισηγηθούν την επιστροφή στα θρανία «με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την προστασία των παιδιών – που ανήκουν, όπως ξέρετε, στις μη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ευτυχώς για όλους μας, και κινδυνεύουν λιγότερο – των γονιών, των δασκάλων και τυχόν ευπαθών ομάδων στον οικογενειακό κύκλο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός καθηγητής.
Η πορεία της νόσου Covid-19 εξακολουθεί να είναι σε θετική τροχιά, παρά το γεγονός ότι η εστία στην κλειστή δομή μεταναστών στο Κρανίδι έφερε εκατοντάδες κρούσματα (150). Εάν δεν υπήρχαν χθες τα συγκεκριμένα κρούσματα στον κλειστό αυτό πληθυσμό, η χώρα θα έφτανε σε μονοψήφιους αριθμούς στην κοινότητα. Χθες τα νέα κρούσματα εκτός Κρανιδίου ήταν μόλις έξι.
Ειδικά μαθηματικά εργαλεία που διαθέτει και το Πανεπιστήμιο Αθηνών ερμηνεύουν τις τάσεις επιδημίας σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και κατά τον κ. Τσιόδρα «θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας, ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων, όταν αυτή χρειάζεται, με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας. Για αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντική η κλιμάκωση της επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλες στις περιοχές της χώρας, ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα τυχόν επιδημική έξαρση, όπως έγινε και σε αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό στην περιοχή της Ερμιονίδος αυτές τις μέρες», ανέφερε ο καθηγητής, και πρόσθεσε ότι, με βάση αυτήν την επιδημιολογική απεικόνιση, θα κρίνεται σε κάθε βήμα αν ενδείκνυται ακόμα περαιτέρω χαλάρωση, αναμονή ή κλιμάκωση των μέτρων, σε συνδυασμό με τους επιδημιολογικούς δείκτες, οι οποίοι αφορούν στην επάρκεια των συστήματος υγείας, το ποσοστό κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία και τυχόν άνοδο των νοσηλειών στις ΜΕΘ.
Ο κ. Τσιόδρας έδωσε, πάντως, εύσημα σε όλους τους Ελληνες πολίτες, αναφέροντας ότι «με τη συνεργασία όλων σας γλιτώσαμε τα χειρότερα». Τους ζήτησε μάλιστα συγγνώμη, «γιατί πολλές φορές με αυτά που ανακοινώνω, τους θανάτους, τις σοβαρές μορφές της νόσου, ακόμα και σε νέους ανθρώπους, όπως και εγώ φαντάζομαι, έτσι κι εσείς, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθανόμαστε θλίψη, να αισθανόμαστε στρες, ακόμα και σύγχυση», όπως είπε.
Κακοκαιρία Alexandros: Αυτές είναι οι «κόκκινες» περιοχές σύμφωνα με το meteo [χάρτης]
Φυσικός αέρας
Προσοχή στα κλιματιστικά ώστε ο αέρας να μην ανακυκλώνεται, καθώς και να προτιμάται ο φυσικός αερισμός των χώρων, συστήνει ο κ. Τσιόδρας. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τώρα που ο καιρός ανοίγει. Ο καθηγητής αποκάλυψε ότι επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν βρει σε κάποια κλιματιστικά παρουσία του ιού όταν υπήρχε θετικό κρούσμα στον χώρο. «Θέλει λοιπόν προσοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά, συστήνοντας την όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση του κλιματιστικού ειδικά όταν υπάρχει θετικό κρούσμα και να μη χρησιμοποιείται το κλιματιστικό στην ανακύκλωση.
Στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παρατηρήθηκε μετάδοση σε ένα εστιατόριο και θεωρήθηκε ότι κάποιοι από αυτούς εξετέθησαν μέσω της ροής του αέρα και των αεροσταγονιδίων με το κλιματιστικό στο εστιατόριο.
«Η κύρια, όμως, αυτή τη στιγμή μετάδοση είναι με τα αεροσταγονίδια, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν δεν έχεις κλιματιστικό ή κάτι να επηρεάζει τη ροή και τη φορά του αέρα, πέφτουν στα 2 μέτρα και εξαφανίζεται ο ιός. Και όσο καλυτερεύει ο καιρός θα είναι και καλύτερα τα δεδομένα για την επιβίωση του ιού στις ζεστές θερμοκρασίες. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τις περισσότερες μελέτες που αφορούν κορονοϊούς», πρόσθεσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.
Και το ΕΣΥ
Εκτός από τη σταδιακή επάνοδο της κοινωνίας στις δραστηριότητές της, θα επανέλθει και το ΕΣΥ σιγά σιγά για χειρουργεία (τα οποία έχουν αναβληθεί, εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα) όπως και εξωτερικά ιατρεία.
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επεσήμανε χθες ότι το υπουργείο σχεδιάζει την επάνοδο των νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας στη διαχείριση τακτικών περιστατικών που δεν αφορούν στον νέο κορονοϊό. Οπως είπε, θα ληφθεί υπόψη η εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής, των οδηγιών που θα δώσουν οι επιτροπές λοιμώξεων και οι επιτροπές χειρουργείων που υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο και αναλόγως θα προχωρήσει το άνοιγμα των τακτικών χειρουργείων.
Σε δεύτερο χρόνο θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, και εκεί υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, καθώς παρατηρείται μεγάλη προσέλευση κόσμου και συγχρωτισμός.
Η Ενωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με χθεσινή επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ζητά τη σταδιακή επαναλειτουργία τακτικών χειρουργείων και μικρών τακτικών ιατρείων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου