Πάνω από 150 παραβάτες βρέθηκαν στα Εθνικά οδικά δίκτυα τις χώρας από την στιγμή που εφαρμόστηκε η απαγόρευση για την μετακίνηση ενόψει των εορτών, να προσπαθούν να φύγουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους για βρεθούν στο χωριό τους για τις ημέρες του Πάσχα.
Ενδεικτικό ήταν το παράδειγμα που καταγράφεται στο σημερινό ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου στον Ελεύθερο Τύπο. Οπως ανέφεραν αξιωματικοί της Τροχαίας με την ακινητοποίηση ενός αγροτικού οχήματος με… τρεις επιβάτες, στα διόδια των Αφιδνών. Και οι τρεις δήλωσαν στους αστυνομικούς πως πάνε να… ταΐσουν τα ζώα τους. Ωστόσο, οι προορισμοί… σίτισης απείχαν αρκετά χιλιομετρικά κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, ενώ και οι τρεις είχαν βεβαιώσεις βόλτας κατοικίδιου! Ο ένας από αυτούς είχε πράγματι τόπο διαμονής έναν από τους προορισμούς που είχαν δηλώσει, ωστόσο δεν ήταν οδηγός, στον οποίο επιβλήθηκαν 150 επί 3, δηλαδή 450 ευρώ, και υποχρεώθηκε να κάνει αναστροφή προς την αφετηρία του.
Από νωρίς χθες το πρωί οι αστυνομικοί σταματούσαν όλα τα αυτοκίνητα και τους ζητούσαν την απαραίτητη βεβαίωση μετακίνησης. Οταν εντόπιζαν κάποιον που δεν είχε σαφή ή πειστική αιτιολογία, τον οδηγούσαν στο κλειστό φορτηγάκι της ΕΛ.ΑΣ. όπου βεβαίωναν το πρόστιμο και τον ανάγκαζαν να επιστρέψει.
Η ένταση των ελέγχων θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς δεν βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., όπως επισημαίνουν αξιωματικοί, ωστόσο οι πρώτες μέρες θα είναι καθοριστικές, ενώ «βαρόμετρο» θα αποτελέσει το Σαββατοκύριακο για το τι θα ακολουθήσει τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Περιπολίες έξω από τις εκκλησίες
Στο μεταξύ στην ΕΛ.ΑΣ καθόλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν πυκνές περιπολίες έξω από ιερούς ναούς στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και όχι μόνο, προκειμένου να αποτραπεί συγκέντρωση πιστών στα προαύλια των εκκλησιών.
Άλλωστε όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Ιερά Σύνοδος κατά την διάρκεια τις Μεγάλης Εβδομάδας οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς και η λειτουργία θα γίνεται μόνο με τους ιερείς, τους ψάλτες και το προσωπικό της εκκλησίας.
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
27.596 παραβάσεις
Στις 17,5 μέρες από την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια σχεδόν 30.000 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο βεβαιώνονται 1.575 παραβάσεις την ημέρα.
Την Τρίτη βεβαιώθηκαν 2.104 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 793 στην Αττική, 274 στη Θεσσαλονίκη και 170 στην Κεντρική Μακεδονία, που καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις. Την Τετάρτη από τις 06:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 741 παραβάσεις.
Για λειτουργία καταστημάτων παρά τη σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 7 περιπτώσεις και συνελήφθησαν 5 άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 390 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 374 άτομα.
Κρούσματα από Βρυξέλλες
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των ελέγχων αεροπορικών πτήσεων που φθάνουν στην χώρα μας, εντοπίστηκαν δύο ακόμη κρούσματα σε πτήση που έφθασε προχθές από Βρυξέλλες με 84 επιβάτες. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι συνεπιβάτες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία. Οσοι ήταν αρνητικοί δήλωσαν τόπο διαμονής όπου θα μείνουν σε 14ήμερη καραντίνα και έφυγαν από το ξενοδοχείο. Σε μία ακόμη πτήση που έφθασε χθες από Γαλλία, όλοι οι επιβάτες ήταν αρνητικοί.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε τους εντατικούς ελέγχους που γίνονται σε πτήσεις που φθάνουν από Ντόχα Κατάρ, Παρίσι, Ζυρίχη και Βρυξέλλες. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ελεγχθεί 15 πτήσεις και 724 επιβάτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία έως ότου βγουν τα αποτελέσματα των ιατρικών τέστ.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον έλεγχο 345 αεροπορικών πτήσεων και περίπου 26.000 επιβατών ανέρχεται σε 75, τα οποία εντοπίστηκαν στο κέντρο ιχνηλάτησης στο Χαλάνδρι από τις 12 Μαρτίου 2020 έως και χθες, αποτρέποντας τη διασπορά του Covid-19, σε τουλάχιστον επτά περιοχές περιορισμού, που είχαν μείνει αλώβητες από την πανδημία.
Στην τράπεζα δεδομένων καταχωρίσθηκε ο συνολικός αριθμός των επιβατών, ενώ σε 15.000 από αυτούς έγιναν τηλεφωνικές επικοινωνίες παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους και της τήρησης της καραντίνας. Από αυτούς τους επιβάτες οι 23.356 τέθηκαν σε καραντίνα, για πολλούς από τους οποίους έληξε η 14ήμερη υποχρεωτική απομόνωση. Σε καραντίνα βρίσκονται ακόμη 7.369 πολίτες και 1.150 επαφές τους.