Το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν όλες τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά ΙΕΚ, κολλέγια) και αφορούν τόσο μαθητές-σπουδαστές όσο και τους εργαζομένους.
Οσον αφορά τα δίδακτρα τις τελευταίες μέρες έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο το αν θα καλυφθούν στο σύνολό τους για το τρέχον έτος εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού.
Η ΚΥΑ προβλέπει σχετικά:
-Για τις υπηρεσίες που δεν μπορούν να καλυφθούν, όμως προβλέπονται στο σύνολο των διδάκτρων, όπως σίτιση, μεταφορά ή απογευματινές δραστηριότητες στην περίπτωση των ιδιωτικών σχολείων, οι γονείς δεν θα χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκούν τα απαγορευτικά μέτρα.
-Εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή των διδάκτρων, εφόσον η ιδιωτική δομή προσφέρει τηλεκπαίδευση κατά τη διάρκεια των μέτρων.
-Για τις ιδιωτικές δομές που δεν παρέχουν τηλεκπαίδευση, οι γονείς ή σπουδαστές δεν έχουν καμία οικονομική υποχρέωση προς τις επιχειρήσεις.
Για τους εργαζομένους
Στην απόφαση υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν και τους εργαζόμενους σχετικά με τη δυνατότητα των επιχειρήσεων για απολύσεις αλλά και για την τηλεεργασία και την αναστολή των συμβάσεών τους.
Οι επιχειρήσεις δεν έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης κι εφόσον το κάνουν από τις 18 Μαρτίου κρίνεται άκυρη.
Σχετικά με την αναστολή σύμβασης, οι εκπαιδευτικοί που έχουν λάβει διοριστήριο δεν τελούν υπό καθεστώς αναστολής, καθώς εργάζονται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και πληρώνονται από τους εργοδότες. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης (800 ευρώ) ούτε των λοιπών ευνοϊκών μέτρων σε φορολογικό και ασφαλιστικό επίπεδο.
Και όσοι εκπαιδευτικοί όμως εργάζονται στην τηλεκπαίδευση χωρίς να έχουν λάβει διοριστήριο υπάγονται στην παραπάνω κατηγορία και πληρώνονται από τον εργοδότη τους.
Βάρκιζα: Πώς έγινε η επίθεση με μαχαίρι στον 50χρονο - Τέσσερις οι δράστες
Στην αναστολή σύμβασης μπορούν να υπαχθούν όσοι εργαζόμενοι δεν εργάζονται στην τηλεκπαίδευση για το διάστημα από τις 15 Μαρτίου έως και τις 30 Απριλίου. Σε αυτή την κατηγορία οι εργαζόμενοι λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τις υπόλοιπες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Οσοι όμως εξ αυτών βρίσκονται σε διοικητική θέση για την υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης εξαιρούνται και πληρώνονται από τον εργοδότη.
Σχετικά με τις επιχειρήσεις, οι εργοδότες των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης είναι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος επαγγελματικής μίσθωσης), μόνο στην περίπτωση που προσφέρουν εξ αποστάσεως διδασκαλία. Εφόσον δεν παρέχουν τηλεκπαίδευση, αναστέλλονται όλες οι συμβάσεις του προσωπικού τους (σ.σ. όλων των κατηγοριών).
Ερχεται μείωση της ύλης
Περικοπή της ύλης αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Παιδείας για τη Γ’ Λυκείου με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να αναφέρει παράλληλα ότι δεν είναι γνωστό ακόμα το πότε και αν θα ανοίξουν τα σχολεία.
Σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις επανέλαβε ότι στόχος είναι να γίνουν πριν τις 10 Ιουλίου και όσο πιο κοντά στην προκαθορισμένη ημερομηνία, ενώ ερωτηθείσα για τις προαγωγικές είπε ότι «όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι». Σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστούν οι οδηγίες της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ.
Παράλληλα η υπουργός σε ερώτηση του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη έδωσε στη Βουλή στοιχεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση αναφέροντας ότι οι συμμετοχές μαθητών σε ψηφιακές τάξεις σύγχρονης εκπαίδευσης ξεπερνούν αθροιστικά τα 1,9 εκατ., στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο της ασύγχρονης εκπαίδευσης έχουν εγγραφεί σχεδόν 1 εκατ. μαθητές και 166.000 εκπαιδευτικοί, πάνω από 100.000 μαθητές παρακολουθούν καθημερινά την εκπαιδευτική τηλεόραση. Μάλιστα, παρότρυνε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει «στείρα αντιπολίτευση αναζητώντας ελλείψεις που δεν υπάρχουν».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου