Την ίδια στιγμή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας βγήκε χθες δημοσίως (realfm) και επιτέθηκε οξύτατα τόσο στις τοπικές αρχές που δεν συναινούν στον κυβερνητικό σχεδιασμό όσο και στους νησιώτες εκείνους που κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης «έβγαλαν πάρα πολλά χρήματα». Ποιος είναι όμως ο σχεδιασμός αυτός και τι θα συμβεί εάν δεν υλοποιηθεί;
1. Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Ο κ. Μουζάλας χθες, ταυτοχρόνως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας και την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας δήλωσαν ότι εάν γίνει αυτό που θέλουν οι νησιώτες και απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από τη Χίο, θα «πέσει» η αποκαλούμενη «συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας». Θεωρητικά, η συμφωνία αυτή ισχύει από τον περασμένο Μάρτιο και η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει, όποτε πιέζεται, ότι χάρη σε αυτή τη συμφωνία (και όχι λόγω σφράγισης του βαλκανικού διαδρόμου) μειώθηκαν οι ροές νέων προσφύγων στα νησιά.
2. Αποδεικνύεται έτσι ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον ο εγκλωβισμός των 4.300 προσφύγων στη Χίο, των 16.600 στα νησιά ή των 63.000 σε όλη την Ελλάδα. Εχει εξελιχθεί σε πρόβλημα και ο εγκλωβισμός της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή τη συμφωνία που υπήρξε προϊόν έμπνευσης της γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου, όπως απεδείχθη, όσοι φθάνουν στην Ευρώπη να σταματούν στα ελληνικά παράλια.
Ωράριο - Παραμονή Χριστουγέννων: Τι ώρα κλείνουν μαγαζιά και σούπερ μάρκετ
3. Είναι αδύνατον κοινός νους να μην είχε προβλέψει πως με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας τα νησιά του Αιγαίου θα μετατρέπονταν σταδιακά σε «νεκρές ζώνες» με ειδικό καθεστώς εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων εκεί. Βασική πρόβλεψη της συμφωνίας ήταν πως όποιος έφθανε σε ελληνικό νησί θα έμενε εκεί μέχρι να εξετασθεί η αίτηση ασύλου και στη συνέχεια είτε α) θα επέστρεφε στην Τουρκία αν δεν δικαιούταν άσυλο είτε β) θα συνέχιζε την πορεία του προς την Ευρώπη. Εκ των πραγμάτων, όμως, απεδείχθη ότι:
4. Οταν η Ευρώπη προωθούσε τη συμφωνία είχε κατά νου να μπλοκάρει με κάθε τρόπο το β’ σκέλος. Το απέκρυψε λέγοντας πως θα στείλει 400 εμπειρογνώμονες να εξετάζουν τις χιλιάδες αιτήσεις ασύλου (αλλά έστειλε 50 και τώρα τους παίρνει πίσω) και πως θα δεχθεί εντός έτους στα εδάφη της 66.000 πρόσφυγες προς μετεγκατάσταση (αλλά δέχθηκε μόλις 5.500).
5. Από την άλλη πλευρά, όταν η Ελλάδα προσχωρούσε στη συμφωνία, είχε προφανώς στο μυαλό της να μην επιτρέψει την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία. Το απέκρυψε, με το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίζει νόμο την 1/4/16 που όριζε ότι οι αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονταν στο απίθανα ελάχιστο διάστημα των 15 ημερών! Αυτό ουδέποτε συνέβη και ο λόγος είναι σοβαρός διότι θα έπρεπε η χώρα μας να δεχθεί την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για όλους τους αιτούντες άσυλο. Οσο οι αιτήσεις είναι όμως σε εκκρεμότητα, οι αιτούντες μένουν στα νησιά.
Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα ήταν εκ προοιμίου ο εγκλωβισμός χιλιάδων απεγνωσμένων ανθρώπων. Θα έπρεπε, λοιπόν, να έχει οργανωθεί εγκαίρως ένα πρόγραμμα φιλοξενίας, να οργανωθούν οι απαραίτητες δομές, να γίνουν συνεννοήσεις με τις τοπικές κοινωνίες και να εξηγηθούν οι λόγοι αναλυτικά ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες αντιδράσεις.
Αντί αυτών, τι είδαμε; Ενα υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο οποίο ο επικεφαλής Γ. Μουζάλας τσακωνόταν επί πέντε μήνες με τον αρμόδιο επί του θέματος γενικό γραμματέα Υποδοχής Οδ. Βουδούρη που τελικώς παραιτήθηκε καταγγέλλοντας τον προϊστάμενό του. Και στη συνέχεια, την παραίτηση και του έτερου γενικού Β. Παπαδόπουλου που διαφώνησε ακριβώς με τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Τέλος, τον κ. Μουζάλα να αναβαθμίζεται εσχάτως σε υπουργό με υφυπουργό αλλά χωρίς υπουργείο, αφού ακόμη και οι αποφάσεις του δημοσιεύονται στη Διαύγεια του υπουργείου Εσωτερικών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα σύγχυσης, που εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον την περασμένη εβδομάδα η Χρυσή Αυγή, ξέσπασαν τα επεισόδια στη Χίο που απειλούν τώρα να επεκταθούν και σε άλλα νησιά. Ο κ. Μουζάλας επιμένει ότι θα προκύψει λύση με τον σχεδιασμό για δημιουργία καταυλισμού στην παλιά χωματερή της Χίου ώστε να κλείσει η Σούδα. Πώς όμως να γίνει πειστικός με δεδομένη την απόλυτα χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης την οποία κατήγγειλε και ο νέος αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης που βρέθηκε επίσης την Κυριακή στη Χίο;
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου