Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικές εταιρίες κάνουν αγώνα δρόμου για να φτιάξουν αντισηπτικά

Συναγερμός από τον ΕΟΦ: Απαγόρευση αντισηπτικού gel χεριών

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

Στα δύο τεμάχια περιορίζει, από σήμερα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα είδη ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής (αντισηπτικά υγρά, προϊόντα απολύμανσης και προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης) που μπορεί να πουλήσει μία επιχείρηση λιανικής σε κάθε πελάτη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις στην αγορά.

Στη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε, χθες, επισημαίνεται πως αυτά τα αγαθά επιτρέπεται να διατίθενται αποκλειστικά σε μεμονωμένες συσκευασίες.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση των διαθέσιμων τεμαχίων (από τρία που ήταν μέχρι χθες σε δύο) ανά πελάτη κρίθηκε επιτακτική προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα έχουν πρόσβαση στα συγκεκριμένα προϊόντα όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Στην ίδια κατεύθυνση, για να συνεχιστούν η παραγωγή και η τροφοδοσία της αγοράς με αντισηπτικά έχει γίνει εισαγωγή μεγάλης ποσότητας αιθυλικής αλκοόλης (το βασικότερο συστατικό για την παραγωγή τους) από διάφορες χώρες, π.χ. Βουλγαρία, Μαλαισία, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην… προ κορονοϊού εποχή απαιτούνταν περί τους 400 τόνους, μηνιαίως, αιθυλικής αλκοόλης τόσο για την παραγωγή αντισηπτικών όσο και των άλλων σκευασμάτων που την περιέχουν.

Αυξημένη ζήτηση

Η ζήτηση, πλέον, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Την περασμένη Πέμπτη εισήχθησαν 1.000 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης συνολικά, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένονται ακόμη 500 τόνοι, και οι παραγγελίες συνεχίζονται. Λόγω της τρέχουσας συγκυρίας, το «μοίρασμα» της αιθυλικής αλκοόλης στις επιχειρήσεις γίνεται μόνο για την παραγωγή αντισηπτικών, δεν διατίθεται π.χ. σε εταιρίες καλλυντικών για την παραγωγή αρωμάτων. Ωστόσο, ήδη δύο μεγάλες εταιρίες καλλυντικών είναι κοντά στο να πάρουν την απαιτούμενη άδεια από τον ΕΟΦ για να μπορέσουν να παραγάγουν αντισηπτικά. Από αυτές αναμένεται να προκύψει το 30% της εγχώριας παραγωγής αντισηπτικών. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος, ώστε να βγουν οι άδειες με fast track διαδικασίες, δεδομένων των συνθηκών. Στόχος είναι προς το τέλος της εβδομάδας να έχουν… ανάψει τις μηχανές τους. Αλλες επιχειρήσεις, βέβαια, που επίσης θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην επαναφορά της αγοράς αντισηπτικών στην κανονικότητα ακόμη παλεύουν με τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπαγορεύει η συγκεκριμένη αδειοδοτική διαδικασία.

Στο μεταξύ, υπάρχει ακόμη μία εταιρία η οποία είναι μεγάλος παραγωγός αλκοολούχων διαλυμάτων, αλλά εξαντλώντας τις δυνατότητες εμφιάλωσης που παρέχουν οι μηχανές της, στρέφεται, πλέον, και στην παραγωγή αντισηπτικών σε σωληνάρια. Σημειώνεται πως τα καπάκια που έχουν τα αντισηπτικά είναι εισαγόμενα από τη Γερμανία, η οποία τώρα δεν εξάγει. Οπότε, η επιλογή του σωληναρίου με το βιδωτό πώμα ήταν μία καλή εναλλακτική λύση.

Μάσκες
Οσον αφορά στις μάσκες, υπάρχει εταιρία στην Βόρεια Ελλάδα, η οποία μέχρι πρότινος παρήγαγε το ύφασμα για την κατασκευή των χειρουργικών μασκών. Προ ημερών έκανε παραγγελία ειδικού μηχανήματος από την Κίνα, με το οποίο δύναται να παράγει 1 εκατ. μάσκες ημερησίως. Μέσα στην εβδομάδα αναμένει το μηχάνημα για να μπορέσει να ξεκινήσει την παραγωγή τους.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους συστήνουν οι λοιμωξιολόγοι

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Η μάσκα επιβραδύνει την εξάπλωση του – Το παράδειγμα ενός κομμωτηρίου

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα στην Πάρο – Βρέθηκε θετική μια γυναίκα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊος: Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων – Αυτά είναι τα νέα μέτρα για να αποφευχθεί η «τυφλή» διασπορά

Ανδρέας Ντίνης

O κορωνοϊός απειλεί και το καρναβάλι του Ρίο στην Βραζιλία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ο εφιάλτης επιστρέφει: Αυτές οι χώρες έθεσαν περιοχές τους εκ νέου σε καραντίνα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: 34 εισαγόμενα και οκτώ στην Αττική – Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα

Evanthia Karra

Κορωνοϊός-Σερβία: Επιδεινώνεται η κατάσταση στη χώρα – 13 νεκροί και 344 νέα κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης