Το βράδυ της Παρασκευής, πρόσφυγες και μετανάστες σχημάτισαν… διελκυστίνδα, πέρασαν έναν γάντζο στο φράχτη των συνόρων και με ένα σχοινί επιχειρούσαν να δημιουργήσουν ρήγμα. Οταν δεν τα κατάφεραν, το ρόλο τους ανέλαβε τουρκικό στρατιωτικό όχημα, στο οποίο δέθηκε το σχοινί προκειμένου να τραβήξει το φράχτη, εκείνο όμως κόπηκε και εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια. Την ίδια στιγμή, δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονταν στην άλλη μεριά του φράχτη, έτοιμες για να επέμβουν και να αποτρέψουν την πιθανή προσπάθεια μαζικής εισχώρησης στο ελληνικό έδαφος.
Με τη βία
Ο αριθμός των συγκεντρωμένων στην Αδριανούπολη έχει μειωθεί περίπου στους 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους αρχικά 15.000. Από εκεί, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., σχηματίζονται ομάδες 200-300 ατόμων οι οποίες κατευθύνονται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή σε συγκεκριμένα σημεία του φράχτη προκειμένου να προβαίνουν σε επιθέσεις με αυτοσχέδιες σφεντόνες και άλλα αντικείμενα εναντίον στελεχών του Ελληνικού Στρατού και της Αστυνομίας.
Το σήμα εφόδου δίνεται με κατευθυνόμενες ρίψεις καπνογόνων και δακρυγόνων σε συγκεκριμένα σημεία του φράχτη, προκειμένου να εκδηλώσουν τις επιθέσεις τους. Ιδιαίτερα σκληρή είναι η αντιμετώπιση των μεταναστών που δυσανασχετούν να συμμετέχουν και οπισθοχωρούν. Στρατοχωροφύλακες τους προπηλακίζουν, τους ξυλοκοπούν, προκειμένου να τους εντάξουν και πάλι στις ομάδες κρούσης.
Περίπου 4.000 αστυνομικοί και στρατιώτες βρίσκονται σε παράλληλες περιπολίες στα σύνορα, ενώ ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στέλνουν εικόνα-ήχο σε κοινό «στρατηγείο» Στρατού-Αστυνομίας στη Νέα Βύσσα.
Κινητό «στρατηγείο»
Στις Καστανιές του Εβρου έφθασε και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. «Μέγας Αλέξανδρος», προκειμένου να λαμβάνει όλα τα επιχειρησιακά δεδομένα και να κατευθύνει τις επίγειες δυνάμεις βάσει των εικόνων και πληροφοριών που δέχεται από την άλλη πλευρά των συνόρων. Η Ελληνική Αστυνομία θα μετακινήσει ή θα κατασκευάσει και άλλους «Αίαντες» στα σύνορα, ενώ θα γίνει προμήθεια εξοπλισμού, όπως θερμικών καμερών.
Κρήτη: Χιλιάδες αγρότες στο Παγκρήτιο Συλλαλητήριο - Άναψαν βεγγαλικά και έριξαν γάλα
Σημειώνεται πως από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06:00 το πρωί της Κυριακής στην περιοχή του Εβρου έγιναν 12 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες είναι πέντε υπήκοοι Πακιστάν, ένας υπήκοος Αφγανιστάν, ένα άτομο από τη Σενεγάλη, ένα άτομο από την Γκάμπια, ένας υπήκοος Μάλι, ένα πρόσωπο από τη Νιγηρία, ένα προερχόμενο από το Ιράκ κι ένα άτομο από την Τουρκία. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε 1.401 περιπτώσεις.
Στη Λέσβο
Στο μεταξύ, αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης παραμένει το αρματαγωγό «Ρόδος», στο οποίο έχουν επιβιβαστεί συνολικά 508 πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόκειται για άτομα που έφτασαν στο νησί το τελευταίο 10ήμερο και παραμένει άγνωστο το πότε θα αναχωρήσει, καθώς το πλήρωμά του δεν έχει λάβει, ακόμη, εντολές μετακίνησης. Η καθυστέρηση οφείλεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο γεγονός πως δεν έχει αποφασιστεί πού, και αν, θα μεταφερθούν σε κάποια κλειστή δομή της ενδοχώρας.
Επίσης, παρότι προκρίνεται η δημιουργία δύο κλειστών κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ένα από τα οποία στις Σέρρες, για τη φιλοξενία των «φρέσκων» ροών, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν ασχοληθεί με το μεταναστευτικό-προσφυγικό επιμένουν πως πρόκειται για λανθασμένη κίνηση. Καθώς οι κρατούμενοι μετανάστες προς διοικητική απέλαση προέρχονται από χώρες που δεν εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα στις αναγκαστικές επαναπροωθήσεις και μόνο επιλεκτικά στις εθελούσιες, κάτι που καθιστά και την περίπτωση αυτή δύσκολη.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως η χώρα μας επικοινώνησε με τις πρεσβείες Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν, Ιράκ και Μπανγκλαντές για την έκδοση ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών εγγράφων στους αλλοδαπούς προς διοικητική απέλαση. Θετική απάντηση έλαβαν μόνο από το Πακιστάν. Σημειώνεται πως από τους μετανάστες που πέρασαν το τελευταίο 10ήμερο τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας το 64% είναι από το Αφγανιστάν, 19% από το Πακιστάν, 5,4% από Ιράν, Ιράκ και Μπανγκλαντές και το υπόλοιπο ποσοστό από άλλες εθνικότητες. Για την περίπτωση του Αφγανιστάν, η χώρα μας προσπαθεί να συνεργαστεί με τη FRONTEX προκειμένου να οργανώσει εκείνη επιχείρηση επιστροφής τους στην… Καμπούλ.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι η υποβολή αιτημάτων επανεισδοχής στην Τουρκία, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, φάνταζε αδύνατη τη δεδομένη στιγμή, με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι την περασμένη Πέμπτη και Τετάρτη επαναπροωθήθηκαν… 24 μετανάστες στην Τουρκία για τους οποίους είχε γίνει σχετικό αίτημα.
Κομβική για την κατάσταση που επικρατεί σε Εβρο και νησιά θα είναι η έκτακτη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως επισημαίνουν ελληνικές πηγές ενημέρωσης, καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί αν θα είναι «καλό» ή «κακό» παιδί…
Από την έντυπη έκδοση