Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δεν ήθελε να οδηγηθούν στη Μόρια και να χαθούν στη «ζούγκλα» των 20.000 μεταναστών και προσφύγων καθώς δεν μπορούν να καταθέσουν αίτημα για να εξεταστεί αν δικαιούνται άσυλο ή όχι, αλλά και να μην υπάρξουν επεισόδια με κατοίκους. Αφού οι νέοι αφιχθέντες φύγουν από τα νησιά θα μεταφερθούν προσωρινά σε Προαναχωρησιακά Κέντρα (ΠΡΟΚΕΚΑ) όπως είναι η Αμυγδαλέζα, με το πιθανότερο σενάριο να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες άμεσης απέλασης, μετά από δικαστική απόφαση.
«Για λόγους ασφαλείας, θα ήταν πολύ σημαντικό να είχαμε ήδη κλειστά κέντρα στα νησιά», είπε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτοί που φθάνουν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας δεν υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου, κρατούνται και θα μεταφερθούν στα ΠΡΟΚΕΚΑ. Είναι δική μας ευθύνη η προστασία των συνόρων μας και του ελληνικού λαού. Είναι μια δύσκολη μάχη που δίνουν τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη, βλέπουμε καλά αποτελέσματα», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στο λιμάνι της Χίου, της Σάμου και σε λιμεναρχεία των μικρότερων νησιών όπως η Λέρος και η Σύμη, με τις νέες αφίξεις να δημιουργούν τις γνωστές εικόνες καταυλισμού μέσα σε δημόσια κτίρια. Η αναμενόμενη άφιξη του αρματαγωγού πυροδότησε ωστόσο νέο κύμα παραπληροφόρησης, μέσα στη Μόρια, με εκατοντάδες μετανάστες να βάζουν πρόχειρα μέσα σε πλαστικές σακούλες τα υπάρχοντα και να κατεβαίνουν στη Μυτιλήνη. Μέσα σε μία ώρα οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να επιστρέψουν πίσω στη Μόρια περισσότερα από 1.500 άτομα τα οποία ήθελαν να επιβιβαστούν και αυτά στο πλοίο για να φύγουν για Αθήνα.
Οι ροές
Αν και μειωμένες σε σχέση με το Σαββατοκύριακο, οι αφίξεις στα νησιά δεν σταμάτησαν ούτε χθες. Περισσότεροι από 500 μετανάστες έφτασαν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Μεγίστη, και Σύμη. Είναι χαρακτηριστικό πως όλο το προηγούμενο διάστημα για πρώτη φορά μετά την έκρηξη ροών τον Ιούλιο, οι αφίξεις παρουσίαζαν παρόμοια εικόνα με εκείνη του Ιανουαρίου του 2019, με αυτό να σταματά την εβδομάδα 24 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου. Συγκεκριμένα από 3 με 9 Φεβρουαρίου έφτασαν στην Ελλάδα 149 μετανάστες, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 είχαν φτάσει 247, από 10-16 Φεβρουαρίου 450 το 2020 όταν το 2019 ήταν 346, από 17 μέχρι 23 Φεβρουαρίου 778 μετανάστες όταν το 2019 είχαν καταγραφεί 695. Ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν οι 10πλάσιοι, δηλαδή έφτασαν στην Ελλάδα 1.288 όταν το 2019 είχαν φτάσει μόλις 153, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας.
Περιπολίες
Σχεδόν το σύνολο της επιχειρησιακής δύναμης του Λιμενικού Σώματος επιχειρεί στο Αιγαίο και εντός 10 ημερών αναμένεται να προστεθεί και επιχειρησιακή δύναμη από τη Frontex. Χθες το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού αποφάσισε να εγκρίνει το αίτημα για άμεση συνδρομή των ελληνικών αρχών κυρίως στα χερσαία αλλά και θαλάσσια σύνορα. «Τα κράτη μέλη επιβεβαιώνουν την ετοιμότητά τους να παρέχουν τις αντίστοιχες υποχρεωτικές συνεισφορές τους στο πλαίσιο της ομάδας ταχείας αντίδρασης (Rapid Reaction Pool). Η Frontex είναι έτοιμη να επεκτείνει περαιτέρω την υποστήριξή της για την Ελλάδα σε άλλους επιχειρησιακούς τομείς ή / και τύπο βοήθειας στο πλαίσιο των εντολών του διοικητικού συμβουλίου ενώ ζητεί από τον Οργανισμό και την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να αξιολογούν συνεχώς τις ανάγκες με αρμόδιο τρόπο.
Επαφές
Χθες μετά από οδηγίες του πρωθυπουργού και στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στα σύνορά της, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος είχε σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών σχεδόν με το σύνολο των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εν όψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, στην οποία θα παραστεί και ο υπουργός, Νότης Μηταράκης. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε την πρόκληση ασφάλειας που συνιστά η κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας της τουρκικής πολιτικής στα σύνορα της Ελλάδας με την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων στην προσπάθεια επίτευξης τουρκικών γεωστρατηγικών στόχων.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη άμεσης παροχής έμπρακτης αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα, με συντονισμένη δράση, καθώς πρόκειται για ευρωπαϊκή πρόκληση και ασύμμετρη απειλή όχι μόνο για τα εθνικά, αλλά ταυτόχρονα και για τα ευρωπαϊκά σύνορα. Μια αλληλεγγύη που δείχνουν ωστόσο να ξεχνούν μερικοί νησιώτες, που το τελευταίο διάστημα επιτίθενται σε ομάδες μελών ΜΚΟ, καίνε αποθήκες ρουχισμού, εμποδίζουν σε φορτηγά του δήμου να μεταφέρουν τα σκουπίδια από τα ΚΥΤ και να πάει τροφοδοσία σε χιλιάδες μετανάστες, ενώ σπέρνουν το τρόμο και το φόβο μέχρι και σε δημοσιογράφους πραγματοποιώντας ελέγχους σε ενοικιαζόμενα αμάξια και ξεστομίζοντας τις γνωστές πλέον απειλές «ξέρουμε σε ποια ξενοδοχεία μένετε».
Ένα από τα βασικά αιτήματα που θα θέσει για ακόμα μία φορά η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των Βρυξελλών είναι να φτιαχτούν οι διαδικασίες για κοινές επιστροφές κυρίως Αφγανών και Πακιστανών από την ενδοχώρα στις χώρες προέλευσής τους.
Ενημέρωση με SMS
Το θέμα των επιστροφών συζήτησαν χθες οι υπουργοί Μηταράκης, Κουμουτσάκος με τον πρέσβη του Αφγανιστάν στην Ελλάδα Mirwais Samadi, με εκείνον να τους απαντά ότι θα ζητήσει από την κυβέρνησή του να ενημερώσει με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των Αφγανών να μην έρχονται στην Ελλάδα.
Από την έντυπη έκδοση