Μιλώντας χθες στο συνέδριο «Βιομηχανία 4.0 – Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι στα τέλη του 2021 θα έχουμε στα χέρια μας τις νέες ταυτότητες, καθώς ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί σήμερα ή τη Δευτέρα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Οπως δήλωσαν στον «Ε.Τ.» ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο διαγωνισμός που θα «τρέξει», θα ενσωματώσει πολλά υφιστάμενα πιστοποιητικά (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο) σε ένα σύστημα με μια κεντρική αρχή έκδοσης, την Ελληνική Αστυνομία.
Στην ίδια εκδήλωση ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε ότι από το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η λειτουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης του κράτους, gov.gr, έχοντας ως πρότυπο την αντίστοιχη πύλη της βρετανικής κυβέρνησης, και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν είτε με τους κωδικούς του Taxis είτε με τους τραπεζικούς κωδικούς τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διαλειτουργικότητα των μητρώων του Δημοσίου (π.χ. το μητρώο των πολιτών με το μητρώο της ΑΑΔΕ) και θα ακολουθήσει η διόρθωση τυχόν διαφορών στα στοιχεία και η συγκέντρωση των πληροφοριών. Στο μεταξύ, προχωρά η ψηφιοποίηση διαδικασιών, καθώς, μετά τη φορολογική ενημερότητα, θα ακολουθήσει η ασφαλιστική ενημερότητα και το ποινικό μητρώο.
Πώς θα είναι
Χαλάνδρι: «Κατέβηκα να της πάρω ένα λουλούδι» λέει ο οδηγός που προκάλεσε χάος
Σε ό,τι αφορά στις νέες ταυτότητες, θα είναι έγχρωμες και θα έχουν πάνω τους την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή, όπως ακριβώς αυτές που εκδίδει η πιο προηγμένη ψηφιακή κοινωνία παγκοσμίως, η Εσθονία. Η χρήση της δεν αφορά τόσο στην πιστοποίηση της ταυτοπροσωπίας, αλλά στην πρόσβαση του πολίτη σε βασικές υπηρεσίες από τον υπολογιστή του. Σε πρώτη φάση, οι υπηρεσίες που θα παρέχουν οι ψηφιακές ταυτότητες είναι όλες αυτές που σήμερα υλοποιούνται από τα ΚΕΠ, όπως για παράδειγμα εξουσιοδοτήσεις ή υπεύθυνες δηλώσεις.
Στη συνέχεια, στα σχέδια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι θα ενσωματωθούν και νέες υπηρεσίες, αντιγράφοντας το «μοντέλο» της Εσθονίας, όπου η ψηφιακή ταυτότητα αποτελεί το «κλειδί» για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ενδεικτικά, χρησιμοποιείται ως εθνική ταυτότητα και ταξιδιωτικό έγγραφο για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως κάρτα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, ως αποδεικτικό στοιχείο ταυτοπροσωπίας για τις τραπεζικές συναλλαγές, ως προπληρωμένο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ως πιστοποιητικό για ψηφιακή υπογραφή κ.λπ.
Επιπλέον, στη νέα ψηφιακή ταυτότητα θα ενσωματωθεί και το δίπλωμα οδήγησης με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών, περιορίζοντας έτσι τα επίσημα έγγραφα που πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους.
Ταυτοπροσωπία
Αν και οι νέες ταυτότητες θα είναι ίδιες με της Εσθονίας, οι οποίες αναγράφουν το όνομα, το επίθετο, την ημερομηνία γέννησης, την υπηκοότητα, τον αριθμό ταυτότητας και τον προσωπικό κωδικό κάθε πολίτη, τα κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν πέρα από τον αριθμό της ταυτότητας, θα αναγράφεται και ο «αριθμός» που σχεδιάζει να δώσει το κράτος σε κάθε πολίτη από τη γέννησή του σαν πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας για την παροχή υπηρεσιών σε όλες τις αλληλεπιδράσεις του με το Δημόσιο.
Και αυτό γιατί θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα πάντως με κύκλους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στόχος είναι να υπάρχει ένας αριθμός για κάθε πολίτη ώστε να αντικαταστήσει όλους τους υπόλοιπους που έχει σήμερα, όπως είναι για παράδειγμα ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, ο Αριθμός Εκλογικού Καταλόγου κ.ά.
Ο εν λόγω αριθμός δεν θα αντικαταστήσει βέβαια τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), ωστόσο θα χρησιμοποιείται αντί της ταυτότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη δεν επιθυμούν να είναι ένας εντελώς καινούργιος αριθμός, αλλά ένας από τους υπάρχοντες, ο οποίος θα αντικαταστήσει τους υπόλοιπους. Αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί τη διατήρηση είτε του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) είτε του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).
Από την έντυπη έκδοση