Τα περιστατικά γρίπης για την περίοδο 2019-2020 δεν αποτελούν μέχρι τώρα ένδειξη για αξιοσημείωτη αύξηση της θνησιμότητας. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι έπεται έξαρση, σε κάποιες χώρες μάλιστα μέσα στις γιορτές που τα «αντανακλαστικά» των συστημάτων υγείας είναι μειωμένα, όπως αναφέρει το ECDC στην ενημέρωσή του. Επιπλέον, ο κυρίαρχος τύπος για τη φετινή περίοδο θα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η γρίπη Α(Η3Ν2), που συνήθως, όπως έχει διαπιστωθεί σε άλλες περιόδους, σχετίζεται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία στα άτομα 60 ετών και άνω.
Στη χώρα μας μέχρι και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν τρία σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Κανένα από τα κρούσματα δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, αν και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός. Το ίδιο χρονικό διάστημα δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Σήμερα αναμένεται το νέο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), που θα περιλαμβάνει τα επίσημα στοιχεία μέχρι την Κυριακή 15/12.
Την περίοδο 2-8 Δεκεμβρίου στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 50 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 3 (6%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Από τα τρία στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκε το ένα και ανήκε στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Αναλυτικά οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών
Σύμφωνα με το ECDC, οι πρώτες αναλύσεις δειγμάτων από τη σεζόν 2019/2020 δείχνουν ότι οι ιοί της εποχικής γρίπης που επικρατούν στην Ευρώπη είναι οι τύποι Α (71%) και Β (29%).
«Από όλες τις λοιμώδεις νόσους, η εποχική γρίπη είναι αυτή που σχετίζεται με υψηλή θνησιμότητα στην Ευρώπη. Προτρέπουμε τις χώρες να συνεχίσουν να εστιάζουν στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών ομάδων, όπως τα άτομα με καρδιολογικά και πνευμονολογικά νοσήματα», σημειώνει ο Pasi Penttinen, επικεφαλής του προγράμματος για την αντιμετώπιση της γρίπης και των αναπνευστικών νόσων του ECDC.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, φέτος ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό έχει καταγράψει «ρεκόρ», καθώς έχουν εμβολιαστεί 3 εκατομμύρια πολίτες, σε σχέση με την περυσινή περίοδο που εμβολιάστηκαν 2 εκατομμύρια.
Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού και των επαγγελματιών υγείας, ποσοστό που στην Ελλάδα είναι μη ικανοποιητικό, περίπου 20%, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ.
Από την έντυπη έκδοση