Μέσα σε μόλις δύο μήνες, η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε συνολικά 1.418 προσαγωγές και 500 συλλήψεις ανηλίκων, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου αντιμετώπισης της «άγουρης» παραβατικότητας.
Οι αστυνομικοί, που είχαν «αλιεύσει» μέσω Διαδικτύου τις πληροφορίες για τη συνάντηση, κατάφεραν να βρεθούν έγκαιρα στο σημείο της προγραμματισμένης συμπλοκής και να αποτρέψουν τη συνάντηση των αντίπαλων «στρατοπέδων».
Πρόκειται για μια χρόνια διαμάχη ανάμεσα σε ομάδες ανηλίκων από την Ανω Γλυφάδα (Τερψιθέα) και τον Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού (Σούρμενα), που ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνουν βίαια «ραντεβού», με φόντο την επίδειξη δύναμης και επικυριαρχίας στα νότια προάστια.
Στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, προσήχθησαν 10 ανήλικοι από τη Γλυφάδα και 15 από το Ελληνικό, ενώ κλήθηκαν και οι γονείς τους για καταθέσεις. Τρεις 17χρονοι κρατήθηκαν προσωρινά, καθώς δεν είχαν δελτία ταυτότητας, όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του εισαγγελέα.
Αποτροπή και χαρτογράφηση
Γενική απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου: Τι θα γίνει με σχολεία και ΜΜΜ - Ποιοι συμμετέχουν
Με στόχο την αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία υλοποιούν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου τον νέο σχεδιασμό, που επικεντρώνεται όχι μόνο στην αποτροπή και στη χαρτογράφηση των βίαιων περιστατικών, αλλά και στην πρόληψη, μέσω ειδικών δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχολεία και άλλους χώρους.
Οι δράσεις ήπιας αστυνόμευσης από εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υλοποιούνται κάθε βράδυ της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, με τις Αρχές να επικεντρώνονται σε γειτονιές, πλατείες, εμπορικά κέντρα και άλλα σημεία συγκέντρωσης νέων. «Η δράση έχει αποτιμηθεί θετικά από τους ανηλίκους και τους γονείς, οι οποίοι πλησιάζουν τους αστυνομικούς, συνομιλούν μαζί τους και ενημερώνονται για ζητήματα που τους απασχολούν», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποτυπώνοντας την αλληλεπίδραση που καταγράφεται στις εβδομαδιαίες δράσεις. Μετά την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης των «κόκκινων» σημείων που εκδηλώνεται συνεχής και αυξανόμενη παραβατικότητα, αναμένεται να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις από την Αστυνομία.
Ηπια αστυνόμευση
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., κάθε ημέρα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, οι Αρχές προχωρούσαν σε περισσότερες από 8 συλλήψεις ανηλίκων, στο πλαίσιο των δράσεων ήπιας αστυνόμευσης, που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα. Στα συνολικά 6.568 σημεία που έχουν υλοποιηθεί οι δράσεις, οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε 40.638 ελέγχους και 1.418 προσαγωγές. Οι 500 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με τις παραβάσεις που έχουν καταγραφεί να φτάνουν τις 1.238. Ενδεικτικά, 50 ανήλικοι έχουν συλληφθεί για κλοπές και διαρρήξεις, 38 για ναρκωτικά, 22 για όπλα και 10 για σωματικές βλάβες.
Οσον αφορά τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, που διοργανώνονται σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών, έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη την επικράτεια 1.250 διαλέξεις σε σχολεία και άλλους χώρους, τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά 101.969 άτομα, καθώς και 86 συναντήσεις με δήμους, ΜΚΟ, αθλητικούς ομίλους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και λοιπούς φορείς.
Ειδήσεις σήμερα
Δόμνα Μιχαηλίδου: Μείωση της ανεργίας στο 8% έως το 2027
Ρευματοκλοπές: Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο – Οι βαριές ποινές και τα ευάλωτα νοικοκυριά
Συντάξεις: Τα νέα εφάπαξ από Tαμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, ιδιωτικού τομέα και στρατιωτικών [πίνακες]
Σύνταξη: «Κλείδωσαν» οι πληρωμές Μαΐου – Οι ημερομηνίες ανά ταμείο