Ο ΣΥΡΙΖΑ -για την τιμή των όπλων- κατέθεσε ονομαστική ψηφοφορία στη διάταξη με την οποία ανοίγει ο δρόμος ώστε οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις και κουρέματα κόκκινων δανείων, χωρίς τα στελέχη τους να φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν για απιστία, αλλά και στην πολυτροπολογία με την οποία μεταξύ άλλων αυστηροποιήθηκαν οι ποινές σε βιαστές, διακινητές παράνομων μεταναστών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και η κυβέρνηση, σταθμίζοντας ότι δεν υπήρξε ευρύτερη πολιτική συναίνεση, τελικά δεν κατέθεσαν τις διατάξεις περί βλασφημίας συμβόλων πίστεως και αναγνωρισμένων θρησκειών – παρόλο που μια τέτοια διάταξη θα απέτρεπε και τις προκλητικές πράξεις τύπου «μπάρμπεκιου», όπως έλεγαν «γαλάζιοι» βουλευτές.
Ο κ. Τσιάρας μάλιστα εξήγησε πως «η βασική πρόθεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι να ενώσουν τους Ελληνες πολίτες. «Εμείς δεν θέλουμε το διχασμό που κάποιοι συνειδητά καλλιεργούσαν το προηγούμενο διάστημα. Εμείς θέλουμε οι επιλογές της ελληνικής πολιτείας να γίνονται αποδεκτές τουλάχιστον από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αν όχι από όλους τους Ελληνες πολίτες», εξηγώντας τους λόγους που δεν επαναφέρει στον Ποινικό Κώδικα πρόβλεψη για την κακόβουλη βλασφημία στα θεία – καλώντας όσους ασκούν κριτική να μην μπερδεύουν τη βλασφημία με την εξύβριση.
Καιρός: Χειμώνας μέχρι και την Κυριακή - Που θα χιονίσει στην Αττική - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Στην υπεράσπιση των… μπαχαλάκηδων επέμειναν για άλλη μία φορά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η κατοχή και η χρήση μολότοφ είναι ζήτημα που έχει απασχολήσει την ελληνική κοινωνία, ενώ και οι βουλευτές της Ν.Δ. σήκωσαν το γάντι και απάντησαν στις κατηγορίες τους, αφού χαιρέτισαν την αυστηροποίηση των σχετικών διατάξεων. Οπως είπαν, μόνο έτσι «μπαίνει τέλος στην ιδιότυπη ασυλία για όσους μέχρι σήμερα κατασκεύαζαν μολότοφ και έκαιγαν αθώους πολίτες, σπίτια και αστυνομικούς». Μεταξύ άλλων, η βουλευτής της Ν.Δ. Ζωή Ράπτη είπε πως με τη διάταξη αυτή «ενισχύεται το οπλοστάσιο της πολιτείας κατά της τρομοκρατίας…, μπαίνει τέρμα στην ιδιότυπη ασυλία που υπήρχε μέχρι σήμερα σε όσους κατασκεύαζαν μολότοφ για να κάψουν αστυνομικούς, Αστυνομικά Τμήματα, τηλεοπτικούς σταθμούς».
Η βουλευτής της Ν.Δ. Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα θύμισε τα ονόματα των θυμάτων της Marfin στην οδό Σταδίου που κάηκαν ζωντανοί εξαιτίας κάποιων μολότοφ, ενώ ο Μακάριος Λαζαρίδης είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με το μπάχαλο από το 2008. Στο δικό σας DNA είναι το μπάχαλο και το χάος, ενώ στο δικό μας είναι η τάξη και η νοικοκυροσύνη», ενώ και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος τόνισε πως «δεν υπάρχουν όπλα με ιδεολογική ασυλία…».
Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος επισήμανε ότι «όσοι αυτόκλητοι φίλοι του λαού επιμένουν να υποστηρίζουν την επιλεκτική ανομία, καλό θα είναι να δουν ποιες ήταν οι συνέπειες αυτής της επιλογής στη χώρα και στην κοινωνία μας».
Κατά της ανομίας και των μολότοφ τάχθηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά, που ανέφερε «Είμαστε απέναντι στα φαινόμενα βίας και ανομίας που ταλανίζουν την ανώτατη Παιδεία, στερούν την ευκαιρία για ποιοτική γνώση από τη νέα γενιά στην πατρίδα μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον “πόλεμο” με τις μολότοφ, που στο παρελθόν στοίχισε αθώες ανθρώπινες ζωές», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει των εκδηλώσεων της επετείου του Πολυτεχνείου, λέγοντας ότι «χρειάζεται ευθύνη, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αμαυρώσει τον αγώνα των φοιτητών για δημοκρατία και ελευθερία…».
Από την έντυπη έκδοση