«Το ΚΕΘΕΑ, υποκύπτοντας στην εξουσιομανία της άτυπης ηγετικής ομάδας, αναπτύσσει συνεχώς σε όλη την επικράτεια νέα θεραπευτικά προγράμματα, χωρίς προηγούμενη μελέτη των αναγκών. Παράδειγμα, ανοίγει Συμβουλευτικό Σταθμό στην Ηγουμενίτσα, για να τον κλείσει ένα χρόνο αργότερα από την έλλειψη προσέλευσης εξαρτημένων. Ανοίγει τη Θεραπευτική Κοινότητα Οξυγόνο στην Πάτρα, για να την κλείσει και αυτή μετά από λίγο καιρό για τον ίδιο λόγο», αναφέρει ο κ. Ζαφειρίδης, υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια κλειστές και ανοιχτές θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ στην πραγματικότητα υπολειτουργούν, αφού οι διατιθέμενες θέσεις θεραπείας καλύπτονται, τις περισσότερες φορές, κατά το ένα πέμπτο ή κατά το ένα τέταρτο.
Ο ιδρυτής του ΚΕΘΕΑ αποδίδει τα πολλαπλά προβλήματα που κατά τον ίδιο έχει ο φορέας απεξάρτησης στο τρίδυμο Νίκου Παρασκευόπουλου – Γεράσιμου Νοταρά – Χαράλαμπου Πουλόπουλου που βρίσκονταν επικεφαλής του Κέντρου επί πολλά χρόνια. Αναφέρει μάλιστα ότι από τον Σεπτέμβριο του 1995 «το “αυτοδιοίκητο” του ΚΕΘΕΑ ελέγχεται απολύτως από την “τρόικα” που συναπαρτίζουν οι κύριοι Νοταράς, Παρασκευόπουλος και Πουλόπουλος, καθώς και από κάποια επιλεγμένα υψηλόβαθμα στελέχη του φορέα. Δηλαδή από τρεις ανθρώπους επιστημονικά ανεπαρκείς να επιλύσουν τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.
Μεταξύ των καταγγελιών που περιλαμβάνει ο κ. Ζαφειρίδης στην επιστολή του είναι ότι το ΚΕΘΕΑ «εν μέσω οικονομικής κρίσης χρηματοδοτεί συμμετοχή πολλών στελεχών του σε συνέδρια σε εξωτικές χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, χωρίς καν οι περισσότεροι να έχουν εισήγηση ή φιλοξενεί το ίδιο το ΚΕΘΕΑ συνέδρια, όπως πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Θεραπευτικών Κοινοτήτων, με προσφορά πλουσιοπάροχης φιλοξενίας σε μεγάλο βαθμό στελεχών της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Οργανώνουν κάθε τόσο αποφοιτήσεις μικρού αριθμού μελών, όπου καλείται να συμμετάσχει το προσωπικό από όλα τα μέρη της Ελλάδας, με πληρωμένα τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής τους». Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την παρουσίαση έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στη Βουλή για τα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ, ανέφερε ότι έχουν διαπιστωθεί πολύ μεγάλες δαπάνες μετακινήσεων.
Σε ό,τι αφορά στην πρωτοφανή υπόθεση διαφθοράς στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Προμηθέας» στις φυλακές των Διαβατών, ο ιδρυτής του ΚΕΘΕΑ τονίζει πως «το σημαντικότερο δεν είναι το ίδιο το φαινόμενο της διαφθοράς, αλλά η παραβίαση κάθε κανόνα χρηστής διοίκησης με την απόφαση της ηγετικής ομάδας να το διαχειριστεί η ίδια αντί να παραπέμψει το όλο θέμα μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων στον εισαγγελέα».
Επίσης, αναφέρει ότι «ο κατά τα άλλα από διοικητική πλευρά “άψογος” οργανισμός ανανεώνει, από το 1995 και για είκοσι χρόνια, τις συμβάσεις ως διευθυντή του ΚΕΘΕΑ του κ. Πουλόπουλου χωρίς δημόσια προκήρυξη της θέσης. Πρακτική που συνεχίζεται και με τον τελευταίο διευθυντή ΚΕΘΕΑ. Επιπλέον, ενδεικτική της αντίληψης της “αυτοδιοίκησης” που έχουν οι κρατούντες στο ΚΕΘΕΑ είναι η εναλλαγή των κύριων Παρασκευόπουλου και Νοταρά στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. επί 20 χρόνια».
Ο κ. Ζαφειρίδης καταγγέλλει ακόμη: «Ο εκφοβισμός και πολλές φορές η μη συνέχιση της συνεργασίας στελεχών που αποκάλυψαν το σκάνδαλο στις φυλακές και γενικά το γεγονός ότι όποιος/α ήταν αντίθετος στις βουλήσεις της διοίκησης και της ηγετικής ομάδας έπεφτε σε δυσμένεια».
Διατυπώνοντας την πρότασή του για την από εδώ και στο εξής εύρυθμη λειτουργία του φορέα, ο ιδρυτής του ΚΕΘΕΑ αναφέρει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν μικρά ΚΕΘΕΑ ανά διοικητική περιφέρεια, ενώ ταυτόχρονα «να ληφθεί μέριμνα για τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας τους».
Από την έντυπη έκδοση