Δέσμευση της κυβέρνησης αποτελεί η τροποποίηση «αμφιλεγόμενων διατάξεων των Ποινικών Κωδίκων, οι οποίες προκάλεσαν, το προηγούμενο διάστημα, έντονες αντιδράσεις, τόσο στον νομικό κόσμο όσο και στο ευρύτερο σύνολο», όπως ανέφερε στην Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προκειμένου όπως εξήγησε «να αποτελέσουν ένα πραγματικό εργαλείο απονομής δικαιοσύνης, ώστε να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα, στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στο ευρωπαϊκό πνεύμα».
Η αντιπολίτευση, χθες, στην πρώτη συνεδρίαση επεξεργασίας επί της Αρχής του νομοσχεδίου για την «Τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» εστίασε κυρίως την κριτική της στη διάταξη που αίρει την αυτεπάγγελτη δίωξη κατά τραπεζικών στελεχών, καθώς αυτή θα μπορεί να ασκηθεί μόνο μετά από έγκληση.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας απάντησε ότι οι βουλευτές και τα κόμματα που διαφωνούν «θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί οι τράπεζες δεν θα προχωράνε σε ρυθμίσεις δανείων…», προσθέτοντας ότι «με τη διάταξη αυτή δεν ευνοούνται οι τραπεζίτες αλλά οι πολίτες που δεν θα χάσουν τα σπίτια τους από τα κόκκινα δάνεια».
Για ασυλία που εξασφαλίζει η κυβερνητική πλειοψηφία στους τραπεζίτες για υποθέσεις απιστίας τραπεζιτών έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, για προβληματική και αντισυνταγματική διάταξη μίλησε και ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Χάρης Καστανίδης, με τον τρόπο που έχει διατυπωθεί, ενώ παρατηρήσεις για τη διατύπωση υπήρξαν όμως και από τον βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Μπούγα, σημειώνοντας πως «το επίμαχο άρθρο 390 έχει προβληματική αιτιολογία» και ζήτησε «να ενισχυθεί διότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης, η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικότητας».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε ότι ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη διατύπωση της διάταξης και άφησε ανοιχτό να υπάρξει κάποια προσθήκη ή βελτίωση, αλλά εξήγησε την αναγκαιότητα της ρύθμισης καθώς σήμερα πολλά τραπεζικά στελέχη φοβούνται να προχωρούν σε κουρέματα και διαγραφές για να μην καταστούν κατηγορούμενοι.
Ο κ. Κώστας Τσιάρας απέκρουσε και τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε «για σπουδή» της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τροποποιήσεις πριν ο χρόνος δείξει εάν αυτό χρειάζεται, αλλά και στις αιχμές για τις εισηγήσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, λέγοντας ότι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευσης εξυμνεί το έργο της προηγούμενης Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, όλες οι αλλαγές που εισηγούμαστε σήμερα, πλην 5 που είναι εισήγηση του υπουργείου, όλες οι άλλες έχουν γίνει από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που ο κορμός των μελών της είναι ο ίδιος και αυτοί μας τις εισηγούνται».
Ο κ. Τσιάρας παράλληλα έδειξε «ανοιχτός» στην αυστηροποίηση περαιτέρω των ποινών για τους παιδεραστές, θέμα που έθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος, αλλά και για τους διακινητές μεταναστών που ζήτησε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.
Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκαν οι τροποποιήσεις των Κωδίκων από την αντιπολίτευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «ασκήθηκε μια αμφίπλευρη κριτική και από τα αριστερά και από τα δεξιά, στοιχείο που δηλώνει ότι κινούμαστε σε σωστή γραμμή».
Από την έντυπη έκδοση