Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

«Ηρωική έξοδος» από το θίασο ΣΥΡΙΖΑ – Στήνει παράσταση στην προανακριτική

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και κενά τα έδρανα των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου θα ξεκινήσει -εκτός απροόπτου- τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, καθώς όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι ο κ. Τσίπρας έχει λάβει την απόφαση να μην τους αντικαταστήσει, όπως αποφάσισε η Επιτροπή και ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τη χθεσινή του επιστολή ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο και επέλεξε να ανοίξει πολιτικό λογαριασμό με τον κ. Τασούλα.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής σήκωσε το γάντι, απάντησε και επί της ουσίας και επί του κανονισμού στον κ. Τσίπρα και ανέλαβε την ευθύνη της υλοποίησης της απόφασης της Επιτροπής. Τώρα αναμένεται η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Πέμπτης, με τον Πρόεδρο της Βουλής να υποστηρίζει ότι εφόσον οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος κατόπιν της απόφασης του κ. Τσίπρα επιμείνουν να μετάσχουν στην επιτροπή, «το θέμα θα χειριστεί το προεδρείο».

Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι η «ηρωική» έξοδος των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδευτεί και με μία πολιτική δήλωση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει στις διεργασίες της Προανακριτικής χωρίς τους δύο βουλευτές και να αναζητά άλλους τρόπους (π.χ. προσφυγή ή εμπλοκή του Δικαστικού Συμβουλίου της Βουλής) για να αλλάξει στο μέλλον την απόφαση του προεδρείου. Σκοπός της πλειοψηφίας πάντως είναι η επιτροπή να ξεκινήσει τις εργασίες της, θεωρώντας ότι τα όσα θα ξεκινήσουν να αποκαλύπτονται θα δείξουν στην κοινή γνώμη γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με διάφορους τρόπους αφενός να κωλυσιεργήσει και αφετέρου να την απονομιμοποιήσει και να την απαξιώσει, πριν καν ξεκινήσει τις εργασίες της.

Οπως όλα δείχνουν, η Επιτροπή θα ξεκινήσει με το βαρύ κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής από τη μία πλευρά και τον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, το οποίο επιδεινώθηκε μετά την αποκάλυψη της «Καθημερινής» για το έγγραφο Τουλουπάκη αλλά και το εξώδικο της εισαγγελέως Διαφθοράς -η οποία αναμένεται να κληθεί και να καταθέσει στην Προανακριτική- κατά της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», η εισαγγελέας Διαφθοράς γνώριζε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες που κατήγγειλαν χρηματισμό πολιτικών προσώπων είναι τα ίδια πρόσωπα που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές, αλλά η κ. Τουλουπάκη στο εξώδικο που έστειλε -πέραν ότι ζητά από την εφημερίδα να αποκαλύψει τις πηγές της, κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζει ότι προστατεύεται από την κοινοτική νομοθεσία- σημειώνει πως το έγγραφο είναι απόρρητο και τίθεται ζήτημα παράνομης διαρροής εγγράφου, ενώ υποστηρίζει ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να γνωρίζει ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν καταθέσει στο FBI.

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο Ευ. Βενιζέλος αποκάλυψε πως το έγγραφο που δημοσίευσε η «Καθημερινή» είχε μεταβιβαστεί, μαζί με άλλα, στα μέλη της Προανακριτικής, ενώ εξήγησε ότι το θέμα που τίθεται για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες δεν είναι η προστασία της ανωνυμίας, αλλά η ασυλία την οποία απολάμβαναν, μπορώντας ατιμωρητί να λένε ό,τι θέλουν εναντίον οποιουδήποτε.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την παρουσία των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην Προανακριτική και υποστήριξε ότι η Βουλή πρέπει να αναλάβει συνολικά τη διαδικασία λέγοντας ότι αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας η συνέχιση της έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς. Ζήτησε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ εξέφρασε την εύλογη απορία -κατά τον ίδιο σαφή ένδειξη- ότι σκοπός της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ήταν η αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis, αλλά η σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων – γιατί εδώ και τρία χρόνια δεν έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας, το πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης, αντιπρόεδρος της Novartis Hellas και αποφασίζων της πολιτικής της εταιρίας Κ. Φρουζής.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Πρόταση μομφής κατά του… εαυτού του!

Tinad

Επικίνδυνος για τη Δημοκρατία…

Tinad

Τα κακομαθημένα παιδιά της πολιτικής

Tinad

Η πρόταση μομφής κατά του Τσίπρα από τους πρώην συντρόφους του

Tinad

Δημοσκόπηση Pulse: 18 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τον κορωνοϊό

Ανδρέας Ντίνης

Διάγγελμα: Η λογική απέναντι στο παράλογο

Kon

Αφού πέτυχε τη σεισάχθεια, δικαιούται την πρόταση μομφής

Kon

Δημοσκόπηση Interview: Στις 20,3 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί

Ανδρέας Ντίνης

Το κόμμα «παρών»

Kon