Σύμφωνα με την έρευνα παραθαλάσσιες περιοχές θα βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας μέχρι το 2100, και στις οποίες συμπεριλαμβάνεται τμήμα της Θεσσαλονίκης, με ολόκληρο το αεροδρόμιο, αλλά και μέρη στο Μεσολόγγι, στη Ναύπακτο, στην Άρτα, στην Αχαία και στην Καλαμάτα.
Η έρευνα δείχνει ότι τεράστιες εκτάσεις παγκοσμίως είναι πολύ πιθανό να έχουν βυθιστεί εντελώς μέσα στα επόμενα 80 χρόνια. Στη Μεγάλη Βρετανία κομμάτια του Λίβερπουλ, του Λονδίνου και του Χάμπερσαϊντ αναμένεται να μετατραπούν σε βυθισμένες πόλεις.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη την επόμενη τρεις δεκαετίες ενδέχεται να επηρεαστούν περιοχές που ζουν πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχουν τα παράκτια μέρη της Ασίας (Ινδονησία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές) ενώ τεράστιο πρόβλημα αναμένεται να έχει και η Αίγυπτος.
Ο Δρ Scott Kulp, ανώτερος επιστήμονας στο Climate Central και κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε, πάντως, ότι δεν είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί αυτό το καταστροφικό και καταθλιπτικό σενάριο: «Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν τι μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, ώστε να αναθεωρήσουμε, έστω και τώρα, ορισμένα πράγματα και να αναδιαμορφώσουμε τις πόλεις, τις οικονομίες, τις ακτές και ολόκληρες τις παγκόσμιες περιοχές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τώρα, όχι αύριο. Πολύ σύντομα τα έθνη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα».