Μάλιστα, μόνο την Πέμπτη και την Παρασκευή έφτασαν 496 άτομα, ενώ πάνω από 35.000 αιτούντες άσυλο παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω.
Τα τελευταία περιστατικά έντασης σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής σε Γιαννιτσά και Σέρρες. Ειδικότερα, στην περιοχή των Γιαννιτσών ομάδα περίπου 35-40 ατόμων έκανε μπλόκο παρεμποδίζοντας δύο λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες να μπουν σε παράδρομο που οδηγούσε σε ξενοδοχείο της περιοχής. Χρειάστηκε η συνδρομή της Αστυνομίας ώστε τελικά τα λεωφορεία να φτάσουν στον προορισμό τους ακολουθώντας εναλλακτική διαδρομή.
Παράλληλα, τα ξημερώματα, στην περιοχή των Σερρών, ομάδα ατόμων θέλησε να παρεμποδίσει λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες σε ξενοδοχείο του Σιδηροκάστρου. Τελικά και πάλι με τη συνδρομή της Αστυνομίας τα λεωφορεία έφτασαν στον προορισμό τους ύστερα από περίπου μιάμιση ώρα. Το περιστατικό σημειώθηκε στο ύψος των νέων διοδίων του Στρυμονικού (που δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία), στον κάθετο άξονα της Εγνατίας.
Σε αντίθετη τροχιά
Εν τω μεταξύ, συγκεντρώσεις κατά και υπέρ της έλευσης και εγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων στη χώρα διοργανώθηκαν στη Θεσσαλονίκη: Οπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, στον Λευκό Πύργο διοργανώθηκε συγκέντρωση κατά της εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, με αντιεξουσιαστές να διοργανώνουν αντισυγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Δ. Γούναρη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για να αποφευχθεί συνάντηση των δύο συγκεντρώσεων.
Είχε προηγηθεί, 24 ώρες νωρίτερα, αντίστοιχο περιστατικό στο λιμάνι της Κω, όπου, εκτός από πολίτες, στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο δήμαρχος του νησιού, εμποδίζοντας την αποβίβαση των μεταναστών από το πλοίο που τους μετέφερε.
17 Νοέμβρη - Συγκλονιστικό βίντεο: Ο Γιάννης Ρίτσος απαγγέλλει τη «Ρωμιοσύνη» στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου
Αλλωστε, και πριν από περίπου δέκα ημέρες κλειστή την πόρτα των ξενοδοχείων στην περιοχή των Βρασνών Θεσσαλονίκης είχαν βρει περίπου 400 μετανάστες από τη Σάμο που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στην περιοχή. Είχε προηγηθεί η μετ’ εμποδίων προσέγγισή τους στο σημείο, λόγω κινητοποιήσεων των κατοίκων.
Μετακινήσεις
Πάντως, συνεχίζονται οι μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, καθώς 380 αιτούντες άσυλο έφτασαν χθες το απόγευμα από τη Λέσβο στον Πειραιά, ενώ σήμερα αναμένεται η μετακίνηση άλλων 110.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, που εκτυλίσσεται σε τρία μέτωπα, και συγκεκριμένα την αποσυμφόρηση των νησιών που στενάζουν -καθώς οι δομές δέχονται αυτή τη στιγμή πολλαπλάσιο αριθμό ατόμων από αυτόν που μπορούν να φιλοξενήσουν-, τη μετεγκατάσταση ανθρώπων στην ενδοχώρα και την αντιμετώπιση των τοπικών αντιδράσεων και κυρίως την αντιμετώπιση των νέων αφίξεων.
«Ολοι μαζί»
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές για την προώθηση μεταναστών στην ενδοχώρα προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νησιά, ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι πρέπει να «βάλουμε όλοι πλάτη» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «γίνεται μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Συντονισμένα και οργανωμένα θα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών προς κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η προσπάθεια που γίνεται είναι η κατανομή να είναι όσο γίνεται πιο αναλογική. Ολοι μαζί θα επωμιστούμε το βάρος, γιατί όλοι μαζί πονάμε γι’ αυτό που συμβαίνει στη Μυτιλήνη και στη Σάμο. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητους τους συμπατριώτες μας εκεί».
Μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων στην έλευση των προσφύγων-μεταναστών, ανέφερε πως «η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας. Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια, ακατάπαυστα».
Οπως είπε, «η ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο κύμα. Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί», ανέφερε ακόμη.
Από την έντυπη έκδοση