Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Ανδρέα Καραμπίνη, αποφασίστηκε η συνεργασία του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» με το Λαϊκό Νοσοκομείο, το οποίο διαθέτει μια πολύχρονη εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις νεφρού, ώστε να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες μεταμοσχεύσεις σε παιδιά, όχι πολύ μικρά αλλά μεγαλύτερων ηλικιών. Θα είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα να μεταμοσχευθούν παιδιά στους νεφρούς στην Αθήνα, καθώς μέχρι σήμερα το μόνο παιδιατρικό μεταμοσχευτικό κέντρο λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, με τη νέα αυτή συνεργασία θα καλυφθούν οι ανάγκες της Νότιας Ελλάδας.
Τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, που βρίσκονται σχεδόν απέναντι το ένα με το άλλο, γεγονός που διευκολύνει κατά πολύ τη συνεργασία τους, υπέβαλαν φακέλους, τους οποίους ενέκρινε ο ΕΟΜ. Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, με απόφασή του έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσει η συνεργασία.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων που γίνονται στη χώρα μας. Εκατοντάδες Ελληνες απευθύνονται κάθε χρόνο σε κέντρα του εξωτερικού για να μεταμοσχευθούν. Υπενθυμίζεται ότι σε διαδικασία ανέγερσης βρίσκεται το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο, ένα ολόκληρο νοσοκομείο αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων.
Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στην Κρήτη
Μένει να ανέβει ο αριθμός των δοτών οργάνων, που εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα σε 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
«Ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα, καθώς ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων, αν και εμφανίζει αύξηση σε σχέση με το 2018, εντούτοις παραμένει πολύ χαμηλός. Ως υπουργείο Υγείας προχωράμε στην οργάνωση του συστήματος των μεταμοσχεύσεων εκεί που βρίσκονται οι δυνητικοί δότες, κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και παράλληλα στη συστηματική ενημέρωση των πολιτών για την ανυπέρβλητη αξία της δωρεάς οργάνων», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ο μέσος όρος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια στην Ελλάδα. Το 60% των νεφροπαθών πεθαίνει πριν βρεθεί μόσχευμα. Επίσης, η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ την τετραετία 2012-2015 για μετάβαση στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ανήλθε στα 35 εκατομμύρια ευρώ, με το μέσο κόστος ανά ασθενή να υπολογίζεται στις 150 – 200 χιλιάδες ευρώ. Οπως προκύπτει από στοιχεία του ΕΟΜ, το 2019 μέχρι σήμερα καταγράφηκε αύξηση κατά 30% σε σχέση με την περυσινή χρονιά στις δωρεές οργάνων. Ειδικότερα, το 2016 υπήρξαν 51 δότες οργάνων, το 2017 καταγράφηκαν 67 δότες, το 2018 οι δότες ανήλθαν σε 45 και το 2019 μέχρι σήμερα υπήρξαν 53 δότες οργάνων.
Από την έντυπη έκδοση