Την έκθεση εγκαινίασαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, ο Πρόεδρος του Hellenic American University Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος και ο συλλέκτης και ιδρυτής του Greek America Foundation Gregory C. Pappas.
«Η μεταπολεμική αμερικανική βοήθεια υπερβαίνει κατά πολύ τον χώρο της γεωπολιτικής και των διακρατικών σχέσεων. Παύει να είναι υπόθεση κυβερνήσεων και αποτελεί χειρονομία φιλίας λαού προς λαό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι αμερικανοί διαχειριστές της στην Ελλάδα ήταν New Dealers που συμπεριφέρθηκαν με αίσθημα ηθικής ευθύνης και ουσιαστικού σεβασμού απέναντι στον αποδέκτη της.
Τον Λαό της Ελλάδας», είπε κατά τον χαιρετισμό του ο Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος τονίζοντας ότι για την αγορά του οικοπέδου και την κατασκευή του κτηρίου που φιλοξενεί την έκθεση και αποτελεί το ελληνικό campus του Hellenic American University, χρησιμοποιήθηκε το 1961 δωρεά των ΗΠΑ και προσφορές Ελλήνων. Ο Νίκος Δένδιας σχολίασε ότι «η εξαιρετική αυτή έκθεση αποτελεί απτή απόδειξη των διαχρονικών δεσμών που συνδέουν τους Έλληνες με τους Αμερικανούς».
Ο Geoffrey Pyatt επεσήμανε ότι «Για εμάς που εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ η έκθεση της συλλογής του Gregory C. Pappas υπενθυμίζει τον ηρωισμό και το όραμα που αποτελούν τα θεμέλια των προσπαθειών μας για ενίσχυση της συμμαχίας μας». Εμφανώς συγκινημένος ο Gregory C. Pappas μίλησε για την οικογενειακή του ιστορία που τον ώθησε στην συγκέντρωση των περισσότερων από 300 εκθεμάτων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδας και της Δανίας, ο επικεφαλής κοινωνικής ευθύνης του LibraGroup (ΗΠΑ) Τζίμη Αθανασόπουλος, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο Πρόεδρος της Εφορίας των ΓΑΚ Νίκος Καραπιδάκης, ο πρώην επικεφαλής του creative lab της Google και νυν σύμβουλος του Πρωθυπουργού Στηβ Βρανάκης, ο πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης Κυριάκος Κουκουλομmάτης, η Executive Director του Fulbright Foundation Άρτεμις Ζενέτου και η εικαστικός Αφροδίτη Λίτη.
Η έκθεση που επιμελείται η ιστορικός τέχνης, Λουΐζα Καραπιδάκη με ιστορικό σύμβουλο τον διδάκτορα Ιστορίας ΑΠΘ, Αρχειονόμο στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ, Γιάννη Ν. Γκλαβίνα και με την συμβολή του ιστορικού, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Haverford (PEN, USA) Αλέξανδρου Κιτροέφ θα διαρκέσει έως και τις 20 Δεκεμβρίου 2019, ενώ πλαισιώνεται από πρόγραμμα ξεναγήσεων και παράλληλη εκδήλωση στις 18 Δεκεμβρίου.
Διάρκεια έκθεσης
24 Οκτωβρίου – 20 Δεκεμβρίου 2019
Γκαλερί Κέννεντυ & Χατζηκυριάκος-Γκίκας (Μασσαλίας 22, Αθήνα)
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά
Είσοδος ελεύθερη