Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ιερείς… νέας γενιάς οι τρεις μητροπολίτες – Το παρασκήνιο της εκλογής τους

Βάλια Νικολάου

Χωρίς καμία ανατροπή ολοκληρώθηκε χθες στην Ιεραρχία η «κούρσα» για την ανάδειξη νέων μητροπολιτών στη Φθιώτιδα, τα Καλάβρυτα και τη Λήμνο.

Οι νεοεκλεγέντες ιεράρχες ανήκουν στη «νέα γενιά», προέρχονται από το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον και το γεγονός ότι αναδείχθηκαν με «αέρα» καταδεικνύει τη δυναμική του Αρχιεπισκόπου, Ιερώνυμου στους κόλπους της Ιεραρχίας.

Στη Μητρόπολη Φθιώτιδος εκλέχθηκε ο μέχρι σήμερα πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, επίσκοπος Θεσπιών, Συμεών. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που -όπως λέγεται- μπορεί να προσφέρει πολλά στο ποίμνιό του. Ο κ. Συμεών «έτρεξε» με άνεση στην κούρσα της διαδοχής για τη Μητρόπολη Φθιώτιδος, η οποία χήρευσε μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Νικόλαου. Η υποψηφιότητά του απέσπασε ευρύτατη πλειοψηφία καθώς σε σύνολο 79 ψήφων έλαβε 62 ενώ ο μητροπολίτης Φαναρίου, Αγαθάγγελος έλαβε 8.

Ο νέος μητροπολίτης ανήκει στη λεγόμενη νέα γενιά, μιας και είναι μόλις 42 ετών. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και της Θεολογικής του ΑΠΘ ενώ κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου της Νομικής Σχολής στο γνωστικό αντικείμενο Εκκλησιαστικό Δίκαιο.
Στον Κλήρο εντάχθηκε το 2001 ενώ, ανάμεσα στα άλλα, διετέλεσε πρωτοσύγκελος και γενικός διευθυντής των Υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής. Μετά από πρόταση του κ. Ιερώνυμου, εξελέγη τον Φεβρουάριο του 2018 επίσκοπος Θεσπιών. Μάλιστα, κατά καιρούς έχει εκπροσωπήσει τον Αρχιεπίσκοπο σε συλλογικά διοικητικά όργανα εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου.

Καλάβρυτα

Νέος μητροπολίτης στα Καλάβρυτα -μετά και την παραίτηση του «εκρηκτικού» Αμβρόσιου- αναδείχθηκε ο 53χρονος αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας. Προέρχεται από το στενό περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου και η επιλογή του καταδεικνύει το ρεύμα του κ. Ιερώνυμου στην Ιεραρχία.

Στο τριπρόσωπο, έλαβε 74 ψήφους (σε σύνολο 79) έναντι του αρχιμανδρίτη, Καλλίνικου Πούλη, που έλαβε 3. Γεννημένος στο Αίγιο, αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου και γνωρίζει αγγλικά και σερβικά.

Ανάμεσα στα άλλα, διετέλεσε γραμ¬μα¬τέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων και εθελοντής παραγωγός στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Λήμνος

Νέος ποιμενάρχης στη Λήμνο αναδείχθηκε ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Καλογερόπουλος με 61 ψήφους.
Γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1962 και σπούδασε στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη Μητρόπολη Αττικής υπηρέτησε 25 χρόνια ενώ μέχρι σήμερα ήταν πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Μεσογαίας. Εχει, ανάμεσα στα άλλα, συμμετάσχει σε συνέδρια για την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, τη Δικονομία και διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια κληρικών της Μητρόπολης Αττικής.

Στο μεταξύ, χθες έγιναν και εκλογές για την ανάδειξη επισκόπων.

Βοηθός επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου εξελέγη ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος, λαμβάνοντας το τίτλο Ρωγών. Εχει υπηρετήσει ως πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Θηβών ενώ τα τελευταία χρόνια υπηρετεί στις υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου. Επίσκοπος Ωρεών εκλέχθηκε μετά από πρόταση του κ. Ιερώνυμου ο αρχιμανδρίτης, Φιλόθεος Θεοχάρης, ο οποίος προέρχεται από τη Μητρόπολη Χαλκίδος.

Από την έντυπη έκδοση