Δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μετά το κάλεσμα που απηύθυνε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) «για ανάγκη ουσιαστικής και συντονισμένης απάντησης των συνδικάτων στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι τη Βουλή.
«Πιάνουμε το νήμα από την επιτυχημένη απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου, συνεχίζουμε με τελικό στόχο την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Είναι ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο και προκαλεί μειώσεις μισθών», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς. Όσον αφορά το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας υπογράμμισε ότι «η ηλεκτρονική ψηφοφορία από τη στιγμή που θα βάζει όλα τα ζητήματα κι όλες τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου ουσιαστικά θα διώχνει τον κόσμο από το να συμμετέχει και θα κάνει τα σωματεία αδιάφορα όργανα που δεν μπορούν να πάρουν ρυθμιστικές αποφάσεις», ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι «αυτή η κινητοποίηση είναι μια κλιμάκωση και θα συνεχίσουμε».
Κέντρο της Αθήνας: Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο – Κλειστή η Πειραιώς
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, Βαγγέλης Μπουντουλούλης δήλωσε: «Διαδηλώνουμε ενάντια σε έναν αντισυνδικαλιστικό νόμο και αντεργατικό, κυρίως γιατί πιστεύουμε ότι οι μόνοι που μπορούν να αντιδράσουν σε νεοφιλελεύθερα αντιδραστικά μέτρα είναι οι συλλογικότητες και τα συνδικάτα. Με αυτό το νόμο ο υπουργός Εργασίας θέλει να βάλει τον εαυτό του κυρίαρχο στα εσωτερικό των συνδικάτων, να αποφασίσει αυτός πότε κι αν θα κάνουμε απεργία».
Την ανάγκη να ακουστεί «η φωνή του κόσμου της εργασίας, στους δρόμους του αγώνα» επισήμανε ο αντιπρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, Ανδρέας Κομματάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε. «Είμαστε εδώ δηλώνοντας βροντερά την αντίθεσή μας σε συγκεκριμένες διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου. Είμαστε εδώ απαιτώντας άμεσα εδώ και τώρα την απόσυρση ή τη ριζική τροποποίησή του. Οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι αναγκαία συνθήκη για την κοινή προκοπή και ευημερία. Συνδυάζουν ισορροπημένα την εργασιακή δικαιοσύνη και τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιξε κυριολεκτικά με αυτόν τον κορυφαίο δεσμό χωρίς ντροπή, κορόιδεψε τους πάντες, στην θεωρία αποκαθιστούσε στην πράξη ξήλωνε», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κομματάς.
Παράλληλα υπογράμμισε: «Δηλώνουμε σθεναρά προς πάσα κατεύθυνση ότι η συνδικαλιστική δράση δεν περιορίζεται, δεν χειραγωγείται, δεν ανέχεται κρατικές εργοδοτικές ή κομματικές παρεμβάσεις. Το δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή δουλειά και διαβίωση είναι αδιαπραγμάτευτο. Φτάνει πια με νόμους και διατάξεις που επιβάλλονται από μία χούφτα ανθρώπους για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ολίγων. Το δίκιο μας επιβάλλεται να γίνει εργατικό δίκαιο».
Ακόμη, στην πορεία συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ έπειτα από στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η Εκτελεστική Επιτροπή της, από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Παράλληλα συγκέντρωση στα Χαυτεία πραγματοποίησαν η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό, οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω ο αντιδραστικός νόμος ΝΔ-ΕΕ- Επενδυτών», οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν μέχρι τα γραφεία του ΣΕΒ και τη Βουλή.