Ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω «κρίσιμη» και τις συνθήκες «ανεπαρκείς και επισφαλείς».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τον Σεπτέμβριο οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ήταν 10.258 και ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος από το 2016. Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου (περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις).
Η Υπατη Αρμοστεία καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά στην ενδοχώρα πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων θέσεων στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου τα περισσότερα κέντρα λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους».
Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για προτεραιοποίηση της ανακούφισης της πίεσης από τα νησιά και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, ωστόσο σημειώνει ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η ταλαιπωρία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς μόνο ένα στα τέσσερα βρίσκεται σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία του.
Όπως περιγράφει, «περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια. Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ». Απευθύνει δε έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα.
Τέλος, ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του αποφεύγει να σχολιάσει τα μέτρα επιτάχυνσης και αυστηροποίησης των διαδικασιών ασύλου, που ανακοινώθηκαν χτες, καθώς αναμένει να λάβει γραπτώς περισσότερες λεπτομέρειες.
Νέες αφίξεις
Περίπου 200 άτομα αποβιβάστηκαν νωρίς το μεσημέρι στις ακτές της Λέσβου. Οι βάρκες αποβίβασαν μετανάστες σε τρία διαφορετικά σημεία κοντά στο βόρειο σημείο του νησιού, στη Συκαμιά και στον Κόρακα.
Νέα καθιστική διαμαρτυρία στη Μόρια
Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιούν από τις 10.00 το πρωί πρόσφυγες και μετανάστες έξω από το ΚΥΤ της Μόριας, ζητώντας να φύγουν από τη δομή που δεν την θεωρούν ασφαλή για τη διαβίωση ανθρώπων με πολλά μικρά παιδιά και ανθρώπους με πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας.
Κλήρωση Τζόκερ (26/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Μετά και τις χθεσινές μετακινήσεις 12.581 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στο ΚΥΤ, ενώ μειωμένες είναι και οι αφίξεις, μόλις 56 άνθρωποι έφτασαν σήμερα.
Θρίλερ με το αγνοούμενο μωρό
Στην Αστυνομία φοβούνται επέκταση των επεισοδίων και σε άλλες δομές φιλοξενίας στη Σάμο και τη Λέρον μετά τη Μόρια.
Μία παιδική κουβέρτα που φαίνεται να φέρει ίχνη ανθρώπινου ιστού μεταφέρθηκε χθες στο εργαστήριο DNA της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. σε μία προσπάθεια να διαπιστωθεί αν προέρχεται από δεύτερο θύμα και αν ενδεχομένως ταυτοποιείται με το γενετικό υλικό της άτυχης γυναίκας από το Αφγανιστάν, η οποία απανθρακώθηκε μετά τη φωτιά που ξέσπασε προχθές στο κοντέινερ όπου διέμενε με το βρέφος της, στο «κολαστήριο» της Μόριας, στη Λέσβο.
Η πιθανότητα ύπαρξης και δεύτερου νεκρού εξελίχθηκε χθες σε θρίλερ, καθώς οι γιατροί του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας Λέσβου δήλωσαν πως αγνοείται το παιδί της γυναίκας. Πυροσβέστες και αστυνομικοί που κατάφεραν να το προσεγγίσουν και να κάνουν έρευνα σε αυτό, επισήμαναν πως υπήρξε πλήρης καύση που κατέστρεψε τα πάντα, ενώ το μοναδικό σημαντικό στοιχείο ήταν μία παιδική κουβέρτα, η οποία φαίνεται να φέρει ίχνη καμένου δέρματος. Χθες εντοπίστηκαν εκτός κινδύνου και δύο βρέφη, από τα οποία θα ληφθεί DNA για να διαπιστωθεί αν κάποιο από αυτά είναι παιδί της άτυχης γυναίκας που έχασε τη ζωή της. Αναφορικά με την πιθανότερη αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς, αυτή θεωρείται πως είναι βραχυκύκλωμα στις καλωδιώσεις παροχής ρεύματος στην οροφή του οικίσκου που έπιασε φωτιά, η οποία επεκτάθηκε και έκαψε άλλα διπλανά κοντέινερ. Ωστόσο θα οριστεί ανεξάρτητος πραγματογνώμονας προκειμένου να αποφανθεί για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά για το εάν τελικά ήταν ένα δυστύχημα ή εάν προήλθε από εξωτερικό παράγοντα. Εως και χθες πάντως δεν είχαν προκύψει στοιχεία εμπρησμού.
Οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας εξέφρασαν χθες τους φόβους τους για επέκταση επεισοδίων και συμπλοκών σε άλλες δομές φιλοξενίας όπως Σάμο και Λέρο με αφορμή τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Στο μεταξύ σχηματίζεται δικογραφία για τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων και τους δράστες των επιθέσεων εναντίον πυροσβεστών και αστυνομικών, οι οποίοι φέρονται, σύμφωνα με καταγγελίες, να απέσπασαν τα κλειδιά πυροσβεστικού οχήματος, να εγκλώβισαν πυροσβέστες και προκάλεσαν φθορές στα οχήματα.
«Οι αστυνομικές δυνάμεις, λειτουργώντας με ψυχραιμία, προσπάθησαν, χωρίς να προβούν σε ευρεία χρήση χημικών αλλά κυρίως με τη χρησιμοποίηση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, να αποκαταστήσουν την τάξη και να ελέγξουν την κατάσταση γρήγορα. Παράλληλα, υπήρξε ανάκληση όλης της αστυνομικής δύναμης. Λήφθηκαν και μέτρα τάξης και ασφάλειας, περιμετρικά του ΚΥΤ, ούτως ώστε να μην υπάρξει δυνατότητα οι εξεγερμένοι να οδεύσουν εκτός του ΚΥΤ, να κατευθυνθούν προς την πόλη και να έχουμε μία γενικότερη αναταραχή», δήλωσε χθες από τη Λέσβο, όπου βρίσκεται μαζί με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.
«Ηρθαμε και σε επαφή με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων, με τους οποίους υπήρξε μία καλή συνεργασία και έτσι μπορέσαμε γρήγορα να ελέγξουμε την κατάσταση και να ομαλοποιηθεί όλη αυτή η αναταραχή. Ταυτόχρονα, από την Αθήνα αποφασίστηκε να αποσταλεί κυβερνητικό κλιμάκιο στη Λέσβο και να μεταβεί στο νησί και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και παράλληλα με C -130 μεταφέρθηκαν και αστυνομικές ενισχυτικές δυνάμεις, ούτως ώστε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και την ταχεία αποκατάσταση της νομιμότητας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας με χθεσινή του ανακοίνωση επισήμανε πως «από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα βρέφος. Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών». Παράλληλα ανέφερε πως «μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο, απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου. Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας».
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Αιγαίου Γιώργο Ντίνο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρη Σταθόπουλο, αλλά και αντιπροσωπεία.
Οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών εξέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στη Λέσβο καθώς και τις αυξανόμενες ανάγκες τους σε τεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντίνος ζήτησε από τον κ. Κουμουτσάκο να ενταχθεί και το Πυροσβεστικό Σώμα στην επικείμενη ανανέωση του Προγράμματος «Ασπίδα», για τη διευκόλυνση απόσπασης επιπλέον 20 πυροσβεστών στη Μόρια, κάτι που, σύμφωνα με υφιστάμενες πρακτικές, θα μπορούσε να καλυφθεί από κονδύλια της FRONTEX.