Η διοίκηση του ΑΠΘ με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Από την πρώτη στιγμή οι Πρυτανικές Αρχές διερεύνησαν το θέμα και θα θέλαμε να γνωρίζετε τα ακόλουθα:
Το πρόβλημα των ψύλλων παρουσιάστηκε στο ισόγειο του Νέου Κτιρίου του Χημείου, όπου, σε μία κλειδωμένη αποθήκη σε άγνωστο χρόνο, εισήλθε ή μεταφέρθηκε από υπαλλήλους μία γάτα με τα νεογέννητα γατάκια της. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να αναπτυχθούν ψύλλοι στις γάτες και τη φωλιά τους, που αρχικά δεν έγιναν αντιληπτοί, επειδή ο χώρος ήταν κλειδωμένος. Όμως, όταν ο πληθυσμός τους αυξήθηκε, μετακινήθηκαν εκτός του χώρου της κλειστής αποθήκης και ενόχλησαν με τα τσιμπήματά τους ορισμένους εργαζομένους στο κτίριο.
Άμεσα, όταν διαπιστώθηκε η όχληση, απομακρύνθηκαν οι γάτες και έγινε ψεκασμός του χώρου αλλά και όλου του κτιρίου από απεντομωτική εταιρία που συνεργάζεται με το ΑΠΘ.
Την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019, από επιτόπιο έλεγχο που έγινε, παρουσία του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, του Προέδρου του Τμήματος Χημείας και άλλων Καθηγητών και εργαζομένων, στον χώρο όπου πρωτοεμφανίστηκαν οι ψύλλοι αλλά και σε άλλους χώρους του κτιρίου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν πλέον ψύλλοι.
Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και την ελληνική κοινωνία ότι οι Πρυτανικές Αρχές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην υγιεινή των χώρων εργασίας, διδασκαλίας και έρευνας του ΑΠΘ και συνεπώς δεν θα πρέπει να δημιουργείται καμία απολύτως ανησυχία».
Θυμίζουμε ότι η υπάλληλος στον τομέα φύλαξης του πανεπιστημίου, Λυδία Ζαρζάνη, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε πως «πριν μια εβδομάδα είχα τσιμπήματα πρώτα στα πόδια και μετά στο υπόλοιπο σώμα μου. Δεν ήξερα από τι ήταν νόμιζα ότι ήταν από κουνούπια και όταν πήγα στο νοσοκομείο μού είπαν ότι είναι τσιμπήματα από ψύλλους. Ενημέρωσα τον πρόεδρο (του Τμήματος), καθώς ήδη είχαν τσιμπήματα καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι».
«Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, κάποιοι συνάδελφοι και εργαζόμενοι μου είπαν ότι έχουν τσιμπήματα που μοιάζουν να είναι από ψύλλους. Την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε ότι υπήρχαν ψύλλοι σε πάρα πολλούς χώρους στο ισόγειο και στους ορόφους και ειδοποιήσαμε την υπηρεσία καθαριότητας η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία απεντόμωσης. Παρασκευή και Δευτέρα παρέμεινε η σχολή κλειστή, καθώς είναι πολλοί οι χώροι και έπρεπε να ολοκληρωθεί», επισήμανε ο πρόεδρος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Παναγιώτης Σπαθής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του ΑΠΘ, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, τόνισε ότι «η εταιρεία που έχει αναλάβει την καθαριότητα του πανεπιστημίου έχει και τη συμβατική υποχρέωση απεντόμωσης. Ενημερώσαμε και ξεκίνησε τη διαδικασία εδώ στο Χημείο και στο Βιολογικό. Μας ενημέρωσαν όμως δεν θα επιτευχθεί η απομάκρυνση των ψύλλων με μια φορά και θα χρειαστεί να γίνει επανάληψη» και διευκρίνισε πως «κλείσαμε το χημείο για δύο ημέρες και μάλλον θα χρειαστεί να το ξανακλείσουμε».
Ο κ. Σπαθής επιβεβαίωσε ότι θα χρειαστεί να επαναληφθεί η διαδικασία απεντόμωσης: «Θα προσπαθήσουμε να γίνει σε μια ημέρα, διότι δημιουργείται πρόβλημα είμαστε σε περίοδο εξετάσεων και είναι δύσκολο να μη λειτουργεί τίποτα στο Τμήμα. Ελπίζουμε τουλάχιστον να λυθεί με τη δεύτερη απεντόμωση το θέμα. Είμαι 35 χρόνια εδώ και δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο».