Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχτηκε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος ο δήμαρχος Πωγωνίου και τοπικοί φορείς.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε από τον μητροπολίτη στις εγκαταστάσεις του Τυροκομείου της Μονής, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα και το οποίο θα συμβάλει, όπως τονίστηκε, στην ανάπτυξη της περιοχής. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων έθεσε και το ζήτημα της λειτουργίας Γεωργικής Σχολής, θέμα που αντιμετώπισαν θετικά, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Ειδικότερα, ο σεβασμιότητας μίλησε για τον στόχο δημιουργίας φάρμας, και της εξέλιξής της σε Γεωργική Σχολή όπου θα φοιτήσουν νέοι άνθρωποι. Παράλληλα, όπως ανέφερε, υπάρχει ενδιαφέρον σύνδεσης του εγχειρήματος με την πιστοποιημένη παραγωγή και τον αγροτουρισμό.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σε δηλώσεις του, χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Μητρόπολης Ιωαννίνων και τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρξουν συνέργειες με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Υπογράμμισε, δε, πως η γεωργική εκπαίδευση θα παίξει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του γεωργικού τομέα τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υπάρξει αυστηρότητα στα ζητήματα της παραβίασης του νόμου για τα προϊόντα ΠΟΠ.
Θερμή ήταν υποδοχή του πρωθυπουργού στην Ιερά Μονή, καθώς μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου τον καλωσόρισαν με ένα ηπειρωτικό τραγούδι.
Ρέθυμνο: Συλλήψεις για όπλα, άσκοπους πυροβολισμούς και φθορά ξένης ιδιοκτησίας
Στο αγρόκτημα της Ιεράς Μονής παράγονται και στη συνέχεια προσφέρονται δωρεάν γαλακτοκομικά προϊόντα για τη στήριξη των συσσιτίων και των ιδρυμάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων.
Η ιδέα για το όλο εγχείρημα ανήκει στο μητροπολίτη Ιωαννίνων, Μάξιμο. «Κάνουμε προσπάθειες ώστε να αναβιώσει η Γεωργική Σχολή στη Μονή Βελλάς. Να λειτουργήσει και να συνδεθεί με την παραγωγή», αναφέρει χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο.
Η Γεωργική Σχολή λειτουργούσε στη μονή πριν από περίπου 105 χρόνια από τον τότε μητροπολίτη Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο, Σπυρίδων.
Από το 2014, οπότε και εκλέχθηκε από την Ιεραρχία μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο κ. Μάξιμος ανέλαβε την πρωτοβουλία να στηρίξει με κάθε τρόπο την ελληνική ύπαιθρο.
Διαβάστε ακόμα – Δέσμευση Μητσοτάκη από την Ήπειρο: Η διαχείριση απορριμάτων στη χώρα θα έχει λυθεί μέσα στην τετραετία
Κατάρτισε μάλιστα και ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο περιλάμβανε, ανάμεσα στα άλλα, την αξιοποίηση των βοσκοτόπων και των αγρών ιδιοκτησίας της Μονής Βελλάς, την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών (αιγοπροβατροφικών) μονάδων με ζώα αυτόχθονων φυλών, καθώς και την ίδρυση τυροκομείου για την αξιοποίηση του γάλακτος με παραγωγή φέτας, ώστε να υποστηρίζονται και τα προνοιακά ιδρύματα.
Οι μηχανές μπήκαν άμεσα μπροστά. Κτίρια που είχαν εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες ανακαινίστηκαν, αγοράστηκαν πάνω από χίλια αιγοπρόβατα με τα γαλακτοκομικά προϊόντα να προορίζονται για τις ανάγκες των γηροκομείων και των ιδρυμάτων. Σήμερα, καλλιεργούνται περισσότερα από 400 στρέμματα για την εξασφάλιση των ζωοτροφών.
Ιστορία
Η ιστορική Μονή Βελλάς είναι αντρικό μοναστήρι το οποίο βρίσκεται στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι γνωστή για το Ιεροδιδασκαλείο και τους σημαντικούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της. Ανακαινίστηκε το 1745, από τον επίσκοπο Βελλάς Γερμανό, ο οποίος ανέλαβε τις δαπάνες για την ανέγερση και αγιογράφηση και άκμασε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στις αρχές του 19ου αιώνα μπήκε στο στόχαστρο του Αλή Πασά, ο οποίος άρπαξε την περιουσία της και κινήθηκε εναντίων των μοναχών, οι οποίοι διέφυγαν στην Κέρκυρα. Από το 1911 έως το 1989 λειτούργησε εκεί Ιεροδιδασκαλείο, όπου σπούδαζαν όσοι ήθελαν να γίνουν δάσκαλοι η ιερείς. Σήμερα, στη Μονή Βελλάς λειτουργεί Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία.
Φωτογραφία εξωφύλλου: epirus-tv-news.gr