Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Γονείς, σας ενδιαφέρει! Πόσο κοστίζει η «τσάντα του μαθητή» και οι τιμές στα κυλικεία

Έρευνα: Οι μαθητές πιέζονται στο σχολείο και δεν στηρίζονται από τους εκπαιδευτικούς

Ιωάννα Φεντούρη

Από 22,71 έως 43,67 ευρώ κοστίζει ένα ενδεικτικό καλάθι με τα απαραίτητα σχολικά είδη -πλην της τσάντας, όπως προκύπτει από διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ), με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τη χρονική περίοδο 3-9.9.2019, σε καταστήματα διάθεσης σχολικών ειδών, τα οποία διέθεταν τα προϊόντα τους και μέσω των ηλεκτρονικών σελίδων τους.

Η ποικιλία των ειδών (π.χ. γραφική ύλη, τετράδια, είδη ζωγραφικής, βοηθητικά εκπαιδευτικά βιβλία κ.ά.) και το εύρος των τιμών που παρατηρούνται είναι ιδιαιτέρως μεγάλα (πίνακας). Στοιχείο που διαφοροποιεί τις τιμές των ειδών είναι το «σήμα» που φέρουν, όχι μόνο της εταιρείας που τα παράγει ή/και τα διαθέτει, αλλά και του θέματος που απεικονίζεται σε αυτά (π.χ. ήρωες κινουμένων σχεδίων κ.λπ.), χωρίς ωστόσο να διαφοροποιούνται τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του προϊόντος για την κάλυψη των αναγκών που προορίζονται.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περσινής έρευνας, καταγράφεται διεύρυνση μεταξύ κατώτατων – ανώτατων τιμών, ενώ κατά μέσο όρο εντοπίζεται μείωση της τάξης του 1,83%.

Στο πλαίσιο της φετινής έρευνας, οι τιμές της σχολικής τσάντας παρουσιάζονται ξεχωριστά (πίνακας), καθώς ανάλογα με το ποια θα επιλέξει ο καταναλωτής η τιμή της ενδέχεται να ξεπεράσει το 50% του συνολικού κόστους για τα σχολικά είδη. Σημειώνεται πως η τσάντα δεν συμπεριλαμβάνεται στα αναλώσιμα είδη και η επιλογή της σχετίζεται με ζητήματα υγείας (π.χ. ανατομική ή μη, με τρόλεϋ κ.λπ.). Ενας επιπλέον παράγοντας που διαφοροποιεί την τιμή της είναι οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη ΓΓΕΠΚ, ο καταναλωτής που θα διεξάγει έρευνα αγοράς και θα επιλέξει τα προϊόντα με γνώμονα τις ανάγκες του και όχι την τάση της παιδικής μόδας μπορεί να εξοικονομήσει πάνω 20 ευρώ από τις αγορές σχολικών ειδών (δεν συμπεριλαμβάνεται η τσάντα στην παραπάνω εκτίμηση).

Τιμές σε σχολικές καντίνες

Πρόσθετα, η ΓΓΕΠΚ υπενθυμίζει σε μαθητές, διδακτικό προσωπικό, γονείς και επιχειρηματίες που ασχολούνται με εκμετάλλευση σχολικών κυλικείων τι προβλέπει ο νόμος για τα σημεία πώλησης (κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται εντός των δημοσίων και των ιδιωτικών σχολείων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ημερήσιων και νυχτερινών).

Για την ακρίβεια, υπάρχουν ανώτατες προκαθορισμένες τιμές για τα είδη (π.χ. σάντουιτς, τοστ, κουλούρια, τυρόπιτες, νερό, χυμοί κ.λπ.) που διατίθενται εντός υτών, ενώ απαγορεύεται η πώληση καφέδων στους μαθητές (προορίζονται μόνο για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό του σχολείου).

Στο μεταξύ, στους χώρους όπου διατίθενται τα παραπάνω είδη τοποθετείται υποχρεωτικά τιμοκατάλογος, ορατός από τους μαθητές και το προσωπικό του σχολείου.

Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών επιτρέπεται η κατοχή και διάθεση εμφιαλωμένων νερών μόνο σε πλαστικές φιάλες και φυσικών χυμών σε πλαστική ή χάρτινη συσκευασία.

Οι δε παραβάτες της σχετικής νομοθεσίας τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για έλλειψη τιμοκαταλόγου, 1.000 ευρώ ανά είδος για υπέρβαση τιμής και επίσης 1.000 ευρώ ανά είδος για έλλειψη προϊόντων.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής από την Δευτέρα

Ανδρέας Ντίνης

Σχολεία: Νωρίτερα θα ξεκινήσει η νέα χρονιά – Οι πιθανές ημερομηνίες

Ανδρέας Ντίνης

Κεραμέως: Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς ανοικτά σχολεία

Evanthia Karra

Σκέψεις για άνοιγμα των σχολείων 1η Σεπτεμβρίου τη νέα χρονιά – Πώς θα ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία την 1η Ιουνίου

Μιχάλης Μάρδας

Δημοτικά-Νηπιαγωγεία: Πώς θα βγαίνουν διάλειμμα τα παιδιά – Τι θα γίνει με τις μάσκες

Ανδρέας Ντίνης

Δημοτικά-Νηπιαγωγεία: Έτσι θα λειτουργήσουν – Μέχρι τις 26 Ιουνίου τα μαθήματα

Ανδρέας Ντίνης

Διάψευση από Θεοδωρικάκο και Υπ. Υγείας ότι περνούν στους Δήμους κέντρα υγείας και σχολεία

Tinad

Πέτσας: Κινούμαστε προς άνοιγμα των δημοτικών σχολείων

Ανδρέας Ντίνης

Πανελλαδικές 2020: Έτσι θα γίνουν οι εξετάσεις στα σχολεία

Ανδρέας Ντίνης