Η απόφαση πριν δύο χρόνια της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να ορίζεται σημαιοφόρος βάσει κλήρωσης και όχι βάσει καλύτερης βαθμολογίας, στα δημοτικά σχολεία, είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων με τη Νέα Δημοκρατία από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εντάσσει αυτή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο της γενικότερης «ισοπέδωσης» του όρου της αριστείας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος, λοιπόν, της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι να αλλάξει το υπάρχον καθεστώς στην πρώτη παρέλαση της νέας σχολικής χρονιάς, δηλαδή από τις 28 Οκτωβρίου, ώστε οι καλύτεροι μαθητές να κρατάνε τη σημαία και να μην προκύπτουν οι σημαιοφόροι από κλήρωση. «Θα κάνουμε αλλαγές και σε άλλα πιο συμβολικά όπως η ιστορία της σημαίας και οι παρελάσεις. Στόχος μας είναι να προλάβουμε την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας.
Υπενθυμίζεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα της προηγούμενης ηγεσίας όριζε την κλήρωση μόνο στα Δημοτικά, ενώ για τα Γυμνάσια και Λύκεια η επιλογή του σημαιοφόρου γίνεται βάσει βαθμολογίας.
Κεφάλαιο «Παύλος Μελάς»
Η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της σε ρ/σ (Alpha 989) αναφέρθηκε και σε άλλες αλλαγές που θα προχωρήσει η πολιτική ηγεσία και στοχεύουν στο να «ξηλώσουν» νομοθετικές ρυθμίσεις και αλλαγές των ηγεσιών Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου. Μία από αυτές είναι επαναφορά της κατάργησης κεφαλαίων από την προηγούμενη ηγεσία σε διάφορα μαθήματα, όπως η περίπτωση της κατάργησης ενός κεφαλαίου για τον Παύλο Μελά από βιβλίο της Γ’ Λυκείου.
Παράλληλα, η κ. Κεραμέως σχεδιάζει σε βάθος χρόνου νέα προγράμματα σπουδών με νέες θεματικές στα σχολικά μαθήματα. Η Ιστορία αποτελεί ένα από αυτά, καθώς όπως σημείωσε η υπουργός «το μάθημα της Ιστορίας δεν πρέπει να έχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα, αλλά να διαμορφώνει εθνική συνείδηση». Σημειώνεται ότι οι δύο προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας, Νίκος Φίλης και Κώστας Γαβρόγλου, είχαν προωθήσει αλλαγές και είχαν εξαγγείλει πρωτοβουλίες -που δεν πρόλαβαν να νομοθετήσουν- προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό χώρο.
Αμπελόκηποι: Προσωρινά κρατούμενος ο Νίκος Ρωμανός - Τι είπε στην απολογία του
Ειδικότερα, υποστήριξαν -και μέσω οδηγιών διδασκαλίας προς τους εκπαιδευτικούς- την αλλαγή της ύλης με δραστική μείωση της διδασκαλίας όσον αφορά τα στρατιωτικά γεγονότα και την προώθηση ενός κοινωνιολογικού τρόπου διδασκαλίας. Ο Κώστας Γαβρόγλου και η ηγεσία του ΙΕΠ είχαν παρουσιάσει τα νέα προγράμματα σπουδών τα οποία άλλαζαν ριζικά το περιεχόμενο της Ιστορίας στο Λύκειο και έφερναν σημαντικές ανατροπές σε Δημοτικό και Γυμνάσιο, όμως ποτέ δεν προχώρησαν σε υλοποίησή τους.
Θρήσκευμα στα απολυτήρια
Στάση αναμονής μέχρι την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ κρατάει το υπουργείο Παιδείας μετά την απόφαση της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια.
Ειδικότερα, η ανεξάρτητη αρχή έκρινε αντισυνταγματική, μη νόμιμη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool», αλλά και στη δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος προκειμένου να απαλλαγεί από το µάθηµα των Θρησκευτικών.
Η απόφαση εκδόθηκε μετά από καταγγελία της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και της Ενωσης Αθέων.
Η υπουργός υπενθύμισε ότι εκκρεμούν δύο αποφάσεις του ΣτΕ για συναφές ζήτημα και ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις τόσο των ανεξάρτητων αρχών όσο και της Δικαιοσύνης.
Πάντως, η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής λειτούργησε ως αφορμή για να εξαπολύσει τα βέλη του τόσο στην κυβέρνηση αλλά και στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και νυν τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για πολιτικές δυνάμεις που ή συναίνεσαν ή συμβιβάστηκαν με τον προκλητικό αναχρονισμό ή δεν τόλμησαν να τον καταργήσουν, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός κατά τον ένα χρόνο της θητείας του συγκρούστηκε σκληρά με την Εκκλησία αλλά και τους θεολόγους και τελικά οδηγήθηκε εκτός Υπουργικού Συμβουλίου, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον αντικαθιστά με τον Κώστα Γαβρόγλου.
ΒΟΧ
Πάνω από 20.000 προσλήψεις αναπληρωτών
Ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει ένα γενναίο αριθμό προσλήψεων στα σχολεία ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα χρονιά. Πάνω από 20.000 εκπαιδευτικούς θα διορίσει το υπουργείο Παιδείας σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια αλλά και στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής, ενώ προβλέπονται και 3.943 πιστώσεις για το Ειδικό και Βοηθητικό Προσωπικό που είναι απαραίτητο στα ειδικά σχολεία.
Στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά προβλέπονται 16.191 προσλήψεις, ενώ στα Γυμνάσια και τα Λύκεια 4.367 προσλήψεις. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν διοριστεί έχουν διορία από σήμερα έως και τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να αναλάβουν υπηρεσία.
Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στη διάθεσή του 33.000 πιστώσεις για τη φετινή χρονιά. Το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Τετάρτη αποτελεί το πρώτο στοίχημα για την ηγεσία, που φέτος κινήθηκε με γρήγορους ρυθμούς όσον αφορά την έγκαιρη στελέχωση των εκπαιδευτικών. Σε επόμενο στάδιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να ελέγξουν αν παρουσιάστηκαν όλοι οι αναπληρωτές στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και να προχωρήσουν στην κάλυψη τυχόν ελλείψεων που θα προκύψουν.
Επιπλέον ελλείψεις
Παρά τις άμεσες ενέργειες για το ομαλό άνοιγμα των σχολείων, η φετινή χρονιά αποτελεί μία πρόκληση για την πολιτική ηγεσία. Οπως σημειώνει η ΟΛΜΕ, οι αλλαγές του Κώστα Γαβρόγλου στη Γ’ Λυκείου με την εξάωρη διδασκαλία στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα πολύ πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένες περιοχές με επιπλέον ελλείψεις, καθώς αυξήθηκαν οι ώρες διδασκαλίας των καθηγητών. Αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΟΛΜΕ, αυξημένα είναι φέτος και τα ολιγομελή τμήματα στο Λύκειο, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των καθηγητών που χρειάζονται στις σχολικές τάξεις.
Από την έντυπη έκδοση