Η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στο συγκεκριμένο σημείο θα είναι διαρκής ούτως ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα ανομίας που είχαν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Ολα αυτά την ώρα που συνεχίζεται ο σχεδιασμός για τη βελτίωση των συνθηκών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων και στα υπόλοιπα σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, μέσω αλλεπάλληλων συσκέψεων που γίνονται στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχαν συστήσει το τελευταίο διάστημα ειδική επιτροπή, που την περασμένη εβδομάδα παρέδωσε ειδική έκθεση σχετικά με την τοποθεσία των νέων φυλακών, οι οποίες δεν θα βρίσκονται πλέον στον Κορυδαλλό, όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας. Οι παλιές και εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες του «Ε.Τ.», χρήζουν άμεσης επανακατασκευής σε περίπτωση που αποφασιστεί να χρησιμοποιηθούν ορισμένα κτίρια για τις διοικητικές και σωφρονιστικές υπηρεσίες των νέων φυλακών.
Ορισμένοι έχουν αφαιρέσει τα καλώδια, όπως επίσης και τους σωλήνες, ενώ δεν υπάρχουν… πόρτες. Στο χώρο, έκτασης περίπου 93 στρεμμάτων, υπάρχουν τουλάχιστον 7 εγκαταλελειμμένα κτίρια, αλλά ένα παλιό στρατιωτικό φυλάκιο.
Οπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου θα γίνει με τη σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
Τα μέλη της ειδικής επιτροπής είχαν αρχικά ως σκέψη να μεταφερθούν οι φυλακές στην περιοχή του Αυλώνα, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις από το στρατόπεδο και τις φυλακές ανηλίκων οι οποίες θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιοποιηθούν. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο απορρίφθηκε, καθώς θα ήταν αρκετά μακριά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, την Αθήνα, όπως επίσης και το Εφετείο της πρωτεύουσας, αλλά και τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Το κάθε κτίριο που θα χτιστεί θα χωράει τουλάχιστον 600 με 700 άτομα, ενώ τα κελιά θα είναι υπερσύγχρονα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας όπως είναι οι κάμερες, το «τζάμερ» (μέσω του οποίου διακόπτονται αυτομάτως όλες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των κρατουμένων με τον έξω κόσμο). Σημειώνεται πάντως πως, σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος σε ρεπορτάζ του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής της 4ης Αυγούστου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει να συστήσει ομάδες κρούσης από «κομάντος» προκειμένου να σταματήσει το εγκληματικό και θανατηφόρο «αλισβερίσι» μέσα και έξω από τα σωφρονιστικά καταστήματα.
Εως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν οι συγκεκριμένες ομάδες θα δράσουν και στις υπόλοιπες φυλακές σε όλη τη χώρα. Στα τέλη Ιουλίου, άλλωστε, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Αντεγκληματικής Πολιτικής Ελευθέριου Οικονόμου και της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου. Στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», στην Κατεχάκη, οι διευθυντές των καταστημάτων κράτησης και σωφρονιστικών ιδρυμάτων όλης της χώρας έδωσαν φακέλους… συμβάντων (τετραετίας) των φυλακών που διοικούν και αξιολόγησης του προσωπικού τους.
Στόχος ήταν και παραμένει από τότε η άμεση χαρτογράφηση της κατάστασης που επικρατεί στα καταστήματα κράτησης, προκειμένου τέτοια περιστατικά να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα το προσεχές διάστημα.
Από την έντυπη έκδοση