Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το 2016 και το 2010 σε αυτό το πολύ πλούσιο σε περιουσιακά στοιχεία Ινστιτούτο, όχι μόνον διαπιστώθηκε ότι δεν είναι καταγεγραμμένοι πολλοί από τους θησαυρούς του, αλλά έχουν γίνει καπνός ιδιαίτερης αξίας και σημασίας αντικείμενα.
Στο διαβιβαστικό, το οποίο εστάλη κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αφού αναφέρεται ότι παρατίθενται στοιχεία τα οποία «καταδεικνύουν την κατάσταση διάλυσης στο Ινστιτούτο και υπάγονται στις διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας», καλείται η Δικαιοσύνη να παρέμβει. Σαφείς είναι, επίσης, οι αιχμές για τη «μη παρέμβαση και έλεγχο των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών» στο παρελθόν, «παρότι τα τελευταία 15 έτη έχουν δαπανηθεί για το Ινστιτούτο σε βάρος του προϋπολογισμού του υπουργείου Εξωτερικών εκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις, μισθοδοσία κ.λπ.».
Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης - Υποχρεωτικός ο εφοδιασμός με αλυσίδες
Το υπουργείο επισημαίνει ότι, «εξαιτίας της χαοτικής κατάστασης, δεν μπορεί να διαπιστωθεί ποιες και πόσες είναι οι απώλειες», καθώς και ότι «ουδείς γνωρίζει σήμερα τον ακριβή αριθμό των ιστορικών, πολιτιστικών θησαυρών που βρίσκονται στην κατοχή του Ινστιτούτου». Ενδεικτικά, πάντως, αναφέρεται «απώλεια 36 αντικειμένων, μεταξύ των οποίων δώδεκα μικρά μαργαριτάρια». Επιπλέον, σοβαρές ευθύνες επιρρίπτονται στην πρώην διευθύντρια του Ινστιτούτου, η οποία «δεν προέβη κατά τη 15ετή θητεία της στη Βενετία στην καταγραφή όλων των θησαυρών του, που η εμπορική αξία τους εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ».
Ακόμα, «παρότι το Ινστιτούτο ρητά υπήχθη στις γενικές διατάξεις περί ελέγχου των ΝΠΔΔ, αυτοεξαιρούμενο, ουδέποτε εφήρμοσε τους κανόνες δημοσιολογιστικού». Τέλος, καταλογίζεται «αδιαφανής χειρισμός ζητημάτων μεγάλου οικονομικού αντικειμένου, όπως αναθέσεως έργων, τρόπου διάθεσης δωρεών κ.ά.», καθώς και «πλημμελής και αδιαφανής διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου