Αν και είναι δεδομένο ότι τα έργα λιμενικής πολιτικής στη χώρα είναι από τα πιο χρονοβόρα, μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει ούτε στο λιμάνι της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη ούτε στα 92 λιμάνια που η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Πάσης Τάξεως) έχει καταγράψει στις πολυετείς μελέτες της με κύριο αποδέκτη το υπουργείο Ναυτιλίας.
Η διαφορά είναι ότι φέτος η αρμόδια γενική γραμματεία απάντησε, και για το πολύπαθο εδώ και μία εβδομάδα λιμάνι της Σαμοθράκης έγραψε:
«Τα προβλήματα που καταγράφονται στην επιστολή της ΠΕΠΕΝ έχουν ήδη τεθεί, στο σύνολό τους, υπόψη της μελετητικής ομάδας του Προγράμματος Εργων Ανάπτυξης Λιμένα (ΠΕΑΛ), ώστε να προκύψει η ιεράρχηση των αναγκαίων μελλοντικών έργων ανάπτυξης του λιμένα Καμαριώτισσας καθώς και ο χρονικός προγραμματισμός τους, με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών και της λειτουργικότητάς του. Στο πλαίσιο του ΠΕΑΛ έχει εκπονηθεί ένα πλήθος υποστηρικτικών μελετών (κυματική, ακτομηχανική, μελέτη πλοήγησης, ΜΠΕ, υδρολογική κ.λπ.), οι οποίες απαιτούνται για το σωστό σχεδιασμό των προτεινόμενων παρεμβάσεων, που θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, την ασφαλή προσέγγιση και ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων. Επίσης, έχει μελετηθεί η πολεοδομική οργάνωση της χερσαίας ζώνης λιμένα κατά τρόπο που να διαχωρίζονται πλήρως οι διάφορες χρήσεις του λιμένα και προτείνεται ο καθορισμός οικοδομικών τετραγώνων, όρων δόμησης και χρήσεων γης, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει (μετά την έγκριση της ΕΣΑΛ) να εγκριθούν με Π.Δ., σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθ. 140 του Ν. 4504/17 (ΦΕΚ184Α/29-11-2017), ώστε να καταστεί δυνατή οποιαδήποτε κτιριολογική παρέμβαση στη χερσαία ζώνη του λιμένα. Το πλαίσιο έργων Ανάπτυξης Λιμένα για την Καμαριώτισσα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην ΕΣΑΛ το αμέσως επόμενο διάστημα»
Αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα ωστόσο δεν ήρθε τόσο «αμέσως» με αποτέλεσμα το νέο καράβι που στάλθηκε εκτάκτως από το υπουργείο Ναυτιλίας, με πλοίαρχο ο οποίος δεν γνώριζε το λιμάνι και με επικίνδυνους ανέμους 8 μποφόρ, να μην καταφέρει να δέσει και να δημιουργηθεί ο «ναυτικός αποκλεισμός» της Σαμοθράκης για λίγες μέρες. Σύμφωνα με τη μελέτη της ΠΕΠΕΝ, το λιμάνι της Σαμοθράκης χρειάζεται άμεσα «εκβάθυνση της λιμενολεκάνης» ενώ το χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο λιμάνι για τις προσεγγίσεις μεγάλων πλοίων», κάτι το οποίο πρακτικά επιβεβαιώθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα.
Η κατάσταση αυτή καταγράφεται στα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Σε 77 νησιά, η ΠΕΠΕΝ μέσα από τη μελέτη της από τους Ελληνες πλοίαρχους που καθημερινά προσεγγίζουν τα νησιά αυτά, έχει σημειώσει σωρεία κατασκευαστικών λαθών και 92 λιμάνια στα οποία ελλοχεύουν σοβαρά προβλήματα για τη ναυσιπλοΐα, τους επιβάτες και τα ίδια τα καράβια, ακόμα και σε νέα κατασκευασμένα λιμάνια όπως της Τήνου και της Μυκόνου. Από την έκθεση προκύπτει ότι δύο λιμάνια, της Ανδρου (Γαύριον) και των Αντικυθήρων, χρειάζονται νέο προβλήτα, ενώ επέκταση ή προέκταση απαιτείται στα λιμάνια πολλών τουριστικών νησιών του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων είναι η Σέριφος, η Σίφνος, η Μήλος, η Κίμωλος και η Φολέγανδρος. Για το λιμάνι της Σαντορίνης, οι πλοίαρχοι εκτιμούν ότι θα ήταν προτιμότερη η μεταφορά του.
Τα 10 SOS
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ: «Iσως το πιο επικίνδυνο λιμάνι της χώρας. Απαραίτητη η φωτοσήμανση των βραχονησίδων ΠΟΛΥΟ – ΞΕΡΕΣ – ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ και του Ακ. ΛΑΤΙΝΗ, καθιστά επικίνδυνη την είσοδο και έξοδο των πλοίων. Επέκταση προβλήτα προς Α. Προσκρουστήρες, σκιάδες, W.C. Εκβάθυνση»
ΘΗΡΑΣΙΑ: «Επικίνδυνη η προσέγγιση μεγάλων πλοίων λόγω αδυναμίας αγκυροβολίας εξαιτίας του μεγάλου βάθους. Επέκταση προβλήτα προς Β»
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: «Επειδή ο συγκεκριμένος χώρος (ΑΘΗΝΙΟΣ) είναι αδύνατον να γίνει λιμάνι λόγω του μεγάλου βάθους, είναι επιβεβλημένη η μεταφορά του λιμανιού σε άλλη περιοχή»
ΑΝΑΦΗ: «Χρήζει άμεσης εκβάθυνσης. Ακρως επισφαλής και επικίνδυνη η προσέγγιση και η ασφαλής πρόσδεση του πλοίου. Δεν είναι προστατευμένος ο προβλήτας στους εξωτερικούς κυματισμούς»
ΣΥΡΟΣ «Σε πολλά σημεία της λιμενολεκάνης το βάθος έχει ελαττωθεί με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι χειρισμοί των πλοίων με μεγάλο βύθισμα. Δεν διατίθεται θέση πρυμνοπλαγιοδέτησης για ασφαλή παραμονή πλοίου όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες»
ΚΕΑ: «Επέκταση προβλήτα προς Β και προς Ν. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Φωτοσήμανση λιμενοβραχίονα. Να τοποθετηθούν προσκρουστήρες. Επέκταση λιμενοβραχίονα κατά 30 μ. το λιγότερο»
ΑΝΔΡΟΣ (ΓΑΥΡΙΟ): «Σε όλη τη λιμενολεκάνη απαιτείται εκβάθυνση. Λόγω του περιορισμένου βυθίσματος και του λασπώδους βυθού δημιουργούνται προβλήματα στις αναρροφήσεις των πλοίων κατά τη διάρκεια χειρισμών»
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ: «Επικίνδυνη πρυμοδέτηση στον εξωτερικό προβλήτα λόγω γειτνίασης με τα βράχια του λιμενοβραχίονα»
ΘΑΣΟΣ (ΠΡΙΝΟΣ): «Αλλαγή τοποθέτησης νέων δέσρων στις ήδη κατεστραμμένες. Χρήζει άμεσης εκβάθυνσης – άκρως επικίνδυνη η προσέγγιση και η ασφαλής πρόσδεση των φορτωμένων πλοίων εκτός της ΝΟ2 θέσης»
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ (ΠΟΡΟΣ): «Δεν παρέχει ασφάλεια στα πλοία από άποψη καιρικών συνθηκών. Είναι εντελώς απροστάτευτο και εκτεθειμένο στους περισσότερους καιρούς»
Προβλήτες χρειάζονται τα περισσότερα νησιά
ΚΥΘΝΟΣ: «Φωτοσήμανση βραχονησίδας ΜΕΡΙΧΑΣ. Προστασία του νέου προβλήτα από λιμενοβραχίονα (Δ-ΝΔ άνεμοι). Προσκρουστήρες – αίθουσα αναμονής – W.C. Εκβάθυνση εσωτερικού λιμένα».
ΣΕΡΙΦΟΣ: «Φωτοσήμανση εισόδου – Προσκρουστήρες – Αίθουσα αναμονής – Προέκταση προβλήτα προς Α και διαπλάτυνση προς Ν. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Ν ανέμους»
ΣΙΦΝΟΣ: «Επέκταση προβλήτα. Δημιουργία ικανού χερσαίου χώρου για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Δ-ΝΔ ανέμους. Προσκρουστήρες – Αίθουσα αναμονής επιβατών – Χώροι υγιεινής»
ΜΗΛΟΣ: «Επέκταση προβλήτα για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση τουλάχιστον 3 πλοίων. Δημιουργία θέσεως (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης. Τοποθέτηση προσκρουστήρων, εκβάθυνση, βελτίωση σταθμού επιβατών χώρων υγιεινής. Να γίνει καλύτερος ο φωτισμός του προβλήτα»
ΚΙΜΩΛΟΣ: «Απαραίτητη η φωτοσήμανση βραχονησίδων ΡΕΥΜΑΤΟΝΗΣΙΑ. Επέκταση προβλήτα από Δ προς Α. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από Ν – ΝΑ ανέμους. Σκιάδες , W.C., προσκρουστήρες»
ΣΙΚΙΝΟΣ: «Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Επέκταση προβλήτα. Φωτισμός προβλήτα, στέγαστρα επιβατών. Απροστάτευτο στους ΝΔ ανέμους»
ΙΟΣ: «Επέκταση προβλήτα προς Β. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης»
ΝΑΞΟΣ: «Εκβάθυνση λιμενολεκάνης έως την είσοδο της μαρίνας. Αύξηση φωτοβολίας λιμενοβραχίονα. Αύξηση της εμβέλειας του φανού ΑΜΑΡΙΔΕΣ και τοποθέτηση ανακλαστήρα ραντάρ. Προσκρουστήρες»
ΠΑΡΟΣ: «Ενίσχυση φωτοβολίας φανού ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ (χάνεται στα φώτα της πόλης). Απαιτείται επανασχεδιασμός στις κλίσεις των ραμπών ώστε να εξυπηρετούνται όλα τα πλοία»
ΤΗΝΟΣ: «Το αποτέλεσμα είναι αυτό που είχαμε προβλέψει από τότε που ξεκίνησε να σχεδιάζεται το νέο έργο, ότι δηλαδή η υλοποίησή του (κατασκευή προστατευτικού λιμενοβραχίονα-νησίδα) θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Η αποπεράτωση του έργου θα στερήσει από κάποιες κατηγορίες πλοίων τη δυνατότητα προσέγγισης αφού η λιμενολεκάνη που δημιουργείται θα είναι παγίδα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές»
ΜΥΚΟΝΟΣ: «α) Παλαιό λιμάνι: Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Τοποθέτηση προσκρουστήρων.
β) Νέο Λιμάνι: Δεν προστατεύεται από τους ΝΔ-ΒΔ ανέμους. Χρειάζεται αίθουσα αναμονής επιβατών και καλύτερες σκιάδες. Να φωτοσημανθεί η βραχονησίδα ΚΑΒΟΥΡΑΣ. Να αντικατασταθούν οι κατεστραμμένοι προσκρουστήρες»
ΑΜΟΡΓΟΣ (ΚΑΤΑΠΟΛΑ): «Επέκταση προβλήτα προς Α ή προς Δ. Φωτοσήμανση εισόδου. Προσκρουστήρες. Σκιάδες, W.C.».
ΑΜΟΡΓΟΣ (ΑΙΓΙΑΛΗ): «Διαπλάτυνση προβλήτα – Προσκρουστήρες -φωτισμός»
ΔΟΝΟΥΣΑ: «Εκβάθυνση λιμενολεκάνης. Προέκταση προβλήτα. Κατασκευή λιμενοβραχίονα για προστασία από ΝΔ ανέμους»
ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ: «Επισκευή στην προέκταση της προβλήτας με το χερσαίο χώρο»
Από την έντυπη έκδοση