«Η μητέρα μου νοσηλεύεται λόγω χαμηλού αιματοκρίτη στο “Αγία Ολγα”, στην Α’ παθολογική κλινική στον 6ο όροφο. Είναι 87 ετών με άνοια. Την 26/7, στις 6 το πρωί, προσπαθούσα να βρω νοσοκόμα να μου δώσει κουβέρτα και να αλλάξει την πάνα γιατί ήταν βρεγμένη έως το λαιμό. Μετά από 30 λεπτά η καθαρίστρια μου είπε να ψάξω στο γραφείο των γιατρών. Με το άνοιγμα της πόρτας, τρεις νοσοκόμες είχαν ντουμανιάσει τον κόσμο στο κάπνισμα. Πάλι καλά που προνόησαν να ανοίξουν και παράθυρο… Υπολόγισα ότι δεν ήταν στο πόστο τους πάνω από 60 λεπτά. Τελικά το καθυστέρησαν αρκετά για να αναλάβει το “εγχείρημα” της αλλαγής πάνας η βάρδια των 7. Η μπόχα, μπόχα όμως». Η καταγγελία – σχόλιο ανήκει στην Ελίζα Μαγγλάρη, η οποία τη δημοσίευσε στη δημόσια ομάδα με τίτλο «Stop στο παθητικό κάπνισμα», που έχει δημιουργηθεί από τον περασμένο Μάιο στο facebook.
Με λίγες ημέρες διαφορά, παρόμοιο πρόβλημα σε δημόσιο νοσοκομείο αντιμετώπισε και γυναίκα με ειδικές ανάγκες. Η καταγγέλλουσα είχε ραντεβού με το γιατρό της στο παθολογικό τμήμα του νοσοκομείου «Γεννηματάς». «Δεν τον βρήκα στο γραφείο – ιατρείο του, οπότε πήγα στην αίθουσα ιατρών να τον αναζητήσω. Ανοίγω την πόρτα και με υποδέχθηκε ένα κύμα καπνού από τσιγάρα. Η ατμόσφαιρα, δε, ήταν θολή. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Εγώ… Η ακόμη καπνίστρια», αναφέρεται στην ανάρτησή της στην ίδια δημόσια ομάδα.
Τις καταγγελίες αυτές συμπεριέλαβε σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, την Περιφέρεια Αττικής, τον Συνήγορο του Πολίτη, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και άλλους φορείς ο διαχειριστής της συγκεκριμένης ομάδας στο facebook, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα, Ανδρέας Μπαρδάκης. Στην επιστολή του ζητά να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι και να γίνουν αυστηρές συστάσεις. «Είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία από την Πολιτεία καθώς με το κάπνισμα εντός των κλειστών χώρων των κρατικών νοσοκομείων, ειδικά όταν γίνεται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εκτίθενται άμεσα σε κίνδυνο άτομα με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, οι ασθενείς και οι επισκέπτες, αλλά και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, κατά παράβαση και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζόμενων στους χώρους εργασίας», αναφέρει ο ίδιος.
Τρίκαλα: Ανοίγει σε 6 μέρες για τους επισκέπτες ο Μύλος των Ξωτικών
Στον Πρόεδρο
Οτι τα κλειστά γραφεία του δημόσιου τομέα αποτελούν, μαζί με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα σημεία όπου «εκκρεμεί» η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου επεσήμανε ο επικεφαλής της Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Υποδεχόμενος τον κ. Μπεχράκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για μία ευρωπαϊκή πρωτοτυπία και σημείωσε ότι αποδεικνύει πως «εμείς, οι Ελληνες, μπορούμε να δείξουμε το δρόμο και σε άλλους σ’ ένα τόσο μεγάλο θέμα, όπως είναι το θέμα ότι τα παιδιά, “εξ απαλών ονύχων”, για να χρησιμοποιήσω τη γνωστή έκφραση, πρέπει να είναι ενήμερα».
Από την πλευρά του, ο κ. Μπεχράκης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Εχουμε φτάσει σήμερα να έχουν μειωθεί οι καπνιστές, να έχουμε μια μεταστροφή των απόψεων του κοινού για το κάπνισμα, τα παιδιά να αποστρέφονται το κάπνισμα και να είμαστε μπροστά στην τελική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Είναι ένα δύσκολο βήμα, το οποίο πιστεύουμε ότι θα γίνει επιτυχώς διότι, για πρώτη φορά, εκτός από την αμέριστη δική σας συμπαράσταση, έχει και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο καθηγητής. Οπως πρόσθεσε, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει βάλει το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα του, ενώ στο υπουργείο Υγείας σήμερα «επικρατεί οργασμός γύρω από την εφαρμογή του νόμου».
Από την έντυπη έκδοση