Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στις Πανελλαδικές: Τέλος σε πράσινες και κόκκινες σχολές

Πανελλήνιες 2021: Αυτά είναι τα θέματα στο μάθημα των Ιταλικών

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παρελθόν θα αποτελεί από την επόμενη χρονιά η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και κατηγοριοποιούσε τις σχολές σε «πράσινες» και «κόκκινες» ανάλογα με τη ζήτηση που θα είχαν στο μηχανογραφικό δελτίο από τους υποψηφίους.

Το προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη (σε δηλώσεις της στο Open Tv) σε μια σειρά αλλαγών που θα ισχύσουν από την ερχόμενη χρονιά. «Θα ανακοινώσουμε και την κατάργηση της κατηγοριοποίησης μεταξύ “πράσινων” και “κόκκινων” σχολών. Εμείς διαφωνούμε με το διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που θα έμπαιναν σε κάποιες σχολές χωρίς Πανελλαδικές και σε κάποιες με Πανελλαδικές. Διαφωνούμε με την κατηγοριοποίηση των σχολών σε υψηλού και χαμηλού κύρους, αλλά και με το γεγονός ότι τα παιδιά καλούνται να μαντέψουν τον Οκτώβριο ποιες είναι οι δέκα σχολές στις οποίες μπορεί ενδεχομένως να μπει κανείς ελεύθερα και δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι μια σωστή διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι το σύστημα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ για τις πανελλαδικές εξετάσεις θα ισχύσει την επόμενη χρόνια – δηλαδή για όλους τους μαθητές που θα φοιτήσουν από τον Σεπτέμβρη στην Γ’ Λυκείου – με ορισμένες όμως αλλαγές. Η υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για εξορθολογισμό της ύλης καθώς και για αλλαγές όσον αφορά τη συνεξέταση Νέων και Λογοτεχνίας.

«Για τα παιδιά που μπαίνουν στην Γ’ Λυκείου και θα δώσουν εξετάσεις για πρώτη φορά του χρόνου, το μόνο εύκολο θα ήταν να πούμε καταργούμε το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ψηφίστηκε, γιατί διαφωνούμε με αυτό επί της ουσίας, αλλά δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν ανεύθυνο απέναντι στα παιδιά που έχουν μπει σε μια φάση προετοιμασίας», ανέφερε με νόημα.

Και συνέχισε: «Αρα κρατάμε το σύστημα όπως ψηφίστηκε για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα Γ’ Λυκείου και θα φέρουμε κάποιες βελτιωτικές κινήσεις. Θα ανακοινώσουμε δηλαδή έναν εξορθολογισμό της ύλης, μια μείωση της ύλης στα μαθήματα, επειδή η ύλη ήταν αχανής και ήταν αδύνατη η κάλυψή της εντός του ακαδημαϊκού έτους, και για αυτό θα ανακοινώσουμε μια μείωση της ύλης, κάποιες αλλαγές όσον αφορά τη συνεξέταση Νέων και Λογοτεχνίας».

Για τα παιδιά που μπαίνουν Β’ Λυκείου η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «εξετάζουμε το σύστημα που θα εφαρμόσουμε».

Οσον αφορά στο άλλο θέμα που απασχολεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, η κατάργηση του ασύλου, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι στόχος είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία.

«Καταργούμε το άσυλο ανομίας, αποκαθιστούμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια. Τι θα πει άσυλο; Ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία. Πώς γίνεται αυτό; Φροντίζοντας έτσι ώστε αξιόποινες πράξεις να μη μένουν ατιμώρητες μέσα στο πανεπιστήμιο. Αρα η κατεύθυνσή μας είναι να θωρακίσουμε το άσυλο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στο πανεπιστήμιο».

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι η ρύθμιση δεν καλύπτει μόνο την περίπτωση αξιόποινων πράξεων εντός του πανεπιστημίου αλλά και πράξεις που τελούνται εκτός και ο δράστης καταφεύγει στο εσωτερικό για να γλιτώσει τη σύλληψη.

«Αν υπάρχει σήμερα ένας χώρος, που ενίοτε δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος ελεύθερα, είναι το πανεπιστήμιο. Γιατί φοβάται ότι 10, 20, 30 μέτρα παρακάτω θα του επιτεθούν κάποιοι άγνωστοι για αυτά που είπε. Να μπορούν να ασκούν όλες τις αρμοδιότητες οι εισαγγελείς όπως σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς να ρωτήσουν τις πρυτανικές αρχές, χωρίς να πάρουν άδεια, χωρίς καν να ενημερώσουν. Στο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να κάνει κάποιος ό,τι θέλει».

Η υπουργός πρόσθεσε δε: «Δεν θέλουμε επ’ ουδενί αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια αλλά θέλουμε να εφαρμόζεται η νομοθεσία όπως σε κάθε δημόσιο χώρο».

Οσο για το παρεμπόριο στην ΑΣΟΕΕ, είπε ότι «δεν θα φυλάσσεται το παρεμπόριο μέσα στο πανεπιστήμιο. Μιλάμε και με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Θα μπει τέλος σε όσους εκμεταλλεύονται το άσυλο για τέλεση παράνομων πράξεων».

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Τι θα αλλάξει στις επόμενες Πανελλαδικές – Το σχέδιο του υπ. Παιδείας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πανελλήνιες 2021: Η στιγμή που έρχεται το SMS της επιτυχίας – Συγκινητικό βίντεο

Λάμπρος Κατσαρός

Πανελλήνιες 2021: Αυτά είναι τα θέματα σε Κοινωνιολογία, Πληροφορική και Χημεία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πανελλαδικές 2021: Συνεχίζονται σήμερα οι εξετάσεις με Κοινωνιολογία, Χημεία, Πληροφορική

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το θέμα βατό, η ζωή διαβαθμισμένης δυσκολίας

Kon

Πανελλήνιες 2021: Με Νέα Ελληνικά ξεκινούν την Τρίτη οι μαθητές των ΕΠΑΛ

Λάμπρος Κατσαρός

Καλή επιτυχία στα πιο αδικημένα παιδιά της πανδημίας!

Kon

Πανελλαδικές 2021: Αυτά είναι τα θέματα που έπεσαν στην Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πανελλήνιες 2021 – Παράλληλο Μηχανογραφικό: Αυτές είναι οι 52 σχολές των δημοσίων ΙΕΚ – Ποιες οι δημοφιλείς ειδικότητες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom