Ο ειδικός φρουρός που το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια δέχθηκε το «δώρο» του νέου Ποινικού Κώδικα και μέσα στις επόμενες ημέρες -αν όχι και σήμερα- θα αποχαιρετήσει τις φυλακές Δομοκού, όπου κρατείτο. Με την ίδια απόφαση παραμένει εκτός φυλακής και ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο ειδικός φρουρός που βρισκόταν μαζί του την επίμαχη στιγμή, καθώς αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.
Η χθεσινή διαδικασία έμοιαζε με κινηματογραφικό θρίλερ από την έντονη εναλλαγή συναισθημάτων. Το ακροατήριο ήταν αρχικά παγωμένο στην αίθουσα, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει τη μεταβολή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, πιθανότητα που θα μπορούσε να προσφέρει στον Κορκονέα τη διαζευκτική προβλεπόμενη ποινή του νέου Ποινικού Κώδικα, δηλαδή ποινή τουλάχιστον 10 ετών.
Ωστόσο, η ομόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας που διατηρούσε την κατηγορία, όπως πρωτοδίκως, χάρισε αρχικά χαμόγελα στην πλευρά των οικείων του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, ενώ την ίδια στιγμή η μητέρα του Επαμεινώνδα Κορκονέα που βρισκόταν στην αίθουσα έβγαλε ένα επιφώνημα απελπισίας.
Ομως η εναλλαγή ήταν γρήγορη και απότομη. Το δικαστήριο ανακοίνωσε την επίσης ομόφωνη απόφασή του για παροχή του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου. «Ντροπή σας», ακούστηκε από το ακροατήριο, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που έχει αναλάβει από κοινού με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο την πολιτική αγωγή, σχολίασε: «Η απόφασή σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα!».
Το «μπαλάκι» ήταν στα χέρια του εισαγγελέα της έδρας Β. Χανή, ο οποίος πρότεινε την ανώτερη προβλεπόμενη ποινή με τον νέο Ποινικό Κωδικό, δηλαδή 15 έτη κάθειρξη. Το δικαστήριο και πάλι ομόφωνα ανακοίνωσε ποινή 13 ετών κάθειρξης στον Κορκονέα. «Το αποτέλεσμα της απόφασης ήταν προδιαγεγραμμένο. Η αναβολή δόθηκε προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση, θα ζητήσουμε από τον εισαγγελέα να ασκήσει αναίρεση», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου.
Η παροχή ελαφρυντικού, που δεν είχε αναγνωριστεί σε πρώτο βαθμό, οδήγησε στην ευνοϊκή για τον Κορκονέα απόφαση, ρίχνοντας τον στα «μαλακά», καθώς έχει εκτίσει περίπου 11 χρόνια κάθειρξης, ενώ έχει εργασθεί στις φυλακές, γεγονός που προσμετράται ευεργετικά. Συνεπώς, δεν απαιτείται αίτηση αποφυλάκισης, παρά η έκδοση αποσπάσματος της απόφασης και η παράδοσή του στη φυλακή, προκειμένου να αποφυλακιστεί ο ειδικός φρουρός.
Όμως η απόφαση θα ήταν διαφορετική αν είχε εκδοθεί… στην ώρα της, αφού θα εκδικαζόταν βάσει του παλιού Ποινικού Κώδικα. Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου επρόκειτο να εκδοθεί τον περασμένο μήνα, όμως ζητήθηκε τότε διακοπή από την πλευρά της υπεράσπισης για λόγους ασθένειας, με τους συνηγόρους της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου να κάνουν λόγο για «προσχηματική αναβολή» προκειμένου να ενταχθεί η απόφαση στο καθεστώς του νέου Ποινικού Κώδικα.
Αμαλιάδα: «Σύμπτωση ο θάνατος των 5 παιδιών» λέει η Ειρήνη Μουρτζούκου
Με το παλιό καθεστώς η αυστηρότερη ποινή ήταν 20 χρόνια αντί των 15 που είναι σήμερα. Στην περίπτωση που του επιβαλλόταν η υψηλότερη ποινή ή ακόμη και μια ποινή 18 ετών θα είχε δικαίωμα σε 1-2 χρόνια, αν όχι και νωρίτερα, δικαίωμα υφ’ όρων απόλυσης. Δηλαδή δεν θα αποφυλακιζόταν άμεσα και θα έπρεπε να αιτηθεί την αποφυλάκισή του με όρους στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Σημειώνεται ότι ο συνήγορος του Επ. Κορκονέα Βαγγέλης Ανδρούλας είχε ζητήσει την αναγνώριση πέντε ελαφρυντικών, με τον εισαγγελέα να προτείνει να αναγνωρισθεί αυτό του προτέρου σύννομου βίου. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό Β. Χανή, στο συγκεκριμένο ελαφρυντικό, που άλλαξε πρόσφατα στον νέο Ποινικό Κώδικα, «δεν μπορεί να δοθεί μόνο από το μητρώο».
Όπως υποστήριξε ο κ. Χανής, «αν ο νομοθέτης ήθελε ως μόνη προϋπόθεση το ποινικό μητρώο θα το έγραφε σαφώς, αλλά από τη στιγμή που δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει σύννομος βίος ακόμη και με κάποιο πλημμέλημα, δεν σημαίνει ότι ο σύννομος βίος φαίνεται από ένα λευκό ποινικό μητρώο». Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, η κρίση του δικαστηρίου ως προς την παροχή του συγκεκριμένου ελαφρυντικού πρέπει να βασίζεται από την παρουσία του κατηγορουμένου στο δικαστήριο και από την πορεία της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
«Ο κατηγορούμενος είχε σύννομο οικογενειακό βίο. Το ίδιο συνέβη και στην επαγγελματική του ζωή. Ακούστηκαν χαρακτηρισμοί ότι ήταν “ο Ράμπο”, δηλαδή πιο εκρηκτικός σε συμπεριφορές, αλλά αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει μη σύννομη συμπεριφορά. Στη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής του είχε τιμηθεί από την Aστυνομία για τη δράση του. Μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας δεν υπήρξε μη σύννομη συμπεριφορά του, άρα συντρέχει βάσιμος λόγος χορήγησης του ελαφρυντικού. Υπήρξε μία αμελής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά από την πλευρά του κατηγορουμένου…», είπε ο εισαγγελέας, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να διακόπτει την αγόρευσή του.
«Αντιδεοντολογική δολοφονία! Το ακούσαμε και αυτό. Θέλει αμέλεια, ενώ υπάρχει η απόφαση του δικαστηρίου σας για άμεσο δόλο. Θέλει να δώσει ελαφρυντικό για να βγει ο Κορκονέας έξω», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου, με τον εισαγγελέα να απαντά πως «ο καθένας θέλει κάτι για τον πελάτη του, αλλά ανέλυσα την απαράδεκτη συμπεριφορά του κατηγορούμενου και έχει αποδειχθεί ότι έζησε σύννομα και συντρέχουν οι λόγοι για τη χορήγηση του ελαφρυντικού».
Λίγο νωρίτερα, είχε επικρατήσει και πάλι ένταση, όταν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, που βρίσκεται επίσης μαζί με την πολιτική αγωγή, θέλησε να κάνει μια δήλωση σχετικά με το ελαφρυντικό που αιτήθηκε η υπεράσπιση για ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος. «Είναι το αποκορύφωμα της θρασύτητας. Ο νεκρός Αλέξανδρος να λοιδορείται μέχρι και την τελευταία στιγμή», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Αθώος ο Σαραλιώτης
Αναμενόμενη έμοιαζε η απόφαση για την τύχη του Βασίλη Σαραλιώτη, μετά την εισαγγελική πρόταση που ζητούσε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο, «το αδίκημα απαιτεί διπλό δόλο και υπάρχουν αμφιβολίες για κάτι τέτοιο».
Ο Βασίλης Σαραλιώτης, που βρισκόταν εκτός φυλακής από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και περίμενε τη χθεσινή κρίση προκειμένου να δει αν θα επιστρέψει στη φυλακή, αποχώρησε ανακουφισμένος από το εδώλιο μετά την ανακοίνωση της κρίσης του δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι είχε καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε 10ετή κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2012 μέχρι την εκδίκαση του δευτεροβάθμιου, όπου τον έκρινε τελικά αθώο λόγω αμφιβολιών.
Από την έντυπη έκδοση