Το επικίνδυνο ψάρι που παλαιότερα αγνοούσαν στις θάλασσες της Νότιας Κρήτης , τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του σπέρνοντας τον τρόμο και τον πανικό στους λουόμενους.
Ποιο είναι το λεοντόψαρο
Το λιονταρόψαρο ή λεονταρόψαρο εντοπίζεται ήδη στις ελληνικές θάλασσες , αποτελώντας ένα επικίνδυνο ψάρι/έναν τροπικό εισβολέα (λεσεψιανός μετανάστης) το οποίο πέρασε από τη διώρυγα του Σουέζ και έχοντας την δυνατότητα να ζει σε αρκετά πιο χαμηλές θερμοκρασίες από τα ζεστά τροπικά νερά, αναμένεται να σκορπίσει ανησυχία έπειτα από την ραγδαία ανάπτυξη του λαγοκέφαλου.
Φρίκη στην Πάτρα: 8χρονος κατήγγειλε ότι τον βίασαν δυο 16χρονοι - Σύλληψη του ενός ανηλίκου και του πατέρα του
Πιο συγκεκριμένα, το δηλητηριώδες λεονταρόψαρο (Pterois miles) τρέφεται με μια ποικιλία άλλων ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών. Γεννά κάθε τέσσερις μέρες, καθ’ όλο το έτος, παράγοντας περίπου δύο εκατομμύρια αυγά ετησίως, τα οποία παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα σε μεγάλες αποστάσεις, πράγμα που βοηθά την εξάπλωση του είδους του.
Τα αγκάθια του είναι ιδιαιτέρως δηλητηριώδη και εν δυνάμει θανατηφόρα για όποιον τρυπηθεί από αυτά . Σε περίπτωση που κάποιος τσιμπηθεί, επιβάλλεται αμέσως να πάει σε γιατρό, γιατί μπορεί να εκδηλώσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.
Οι γρήγοροι ρυθμοί αναπαραγωγής του καθώς και τα τοξικά του αγκάθια αποτελούν τα δυνατά του χαρακτηριστικά με τα οποία το λεονταρόψαρο έχει την δυνατότητα να κατακτά διαρκώς νέες περιοχές, μειώνοντας τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων, μία εξέλιξη η οποία προξενεί σοβαρές βιολογικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις.
Το λεονταρόψαρο προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1991, στον Κόλπο της Χάιφας του Ισραήλ. Παρά τους κινδύνους πάντως, το ψάρι αυτό, μετά από προσεκτικό καθάρισμα, τρώγεται και είναι μάλιστα νόστιμο.