Την Παρασκευή ήθελαν να τη διώξουν γιατί ανέβασε τον πρώην πλανητάρχη στον ιερό βράχο, αλλά δε φρόντισε, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία, το ίδιο και για τον 12χρονο Ερμή.
Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση της υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά, του υφυπουργού Πολιτισμού Κωστή Στρατή και της γ.γ Μαρίας Βλαζάκη με την Ελένη Μπάνου, την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς που το διεθνές κοινό την γνώρισε πρώτη φορά δίπλα στον Ομπάμα όταν τον ξενάγησε στην Ακρόπολη.
«Μετά από εκτενή διάλογο συζητήθηκαν οι υποδομές, η καθημερινή διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης αλλά και το θέμα της επιστολής του συλλόγου γονέων του 2ου δημοτικού σχολείου Νέας Ραιδεστού για το αναβατόριο ΑΜΕΑ» (σ.σ. θυμίζουμε ότι η επιστολή του Συλλόγου, που εστάλη στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ τον περασμένο Απρίλιο, αναφερόταν στην αδυναμία παιδιού της Στ’ Δημοτικού που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο να ανέβει στην Ακρόπολη – κατά τη διάρκεια εκδρομής του σχολείου του – επειδή το αναβατόριο βρισκόταν εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους).
«Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού τόνισε ότι απαιτείται να τηρούνται με σχολαστικότητα τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης ενεργειών που σχετίζονται με τις υποδομές, καθώς και τη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και ότι οι χειρισμοί σε ζητήματα ιδιαιτέρως ευαίσθητα για το κοινωνικό σύνολο, όπως η επιστολή του συλλόγου γονέων, πρέπει να είναι άμεσοι, προκειμένου να διαφυλάσσεται το κύρος του υπουργείου και της υπηρεσίας», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ.
«Για το αναβατόριο», προσθέτει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «το οποίο λειτουργεί από τις 22 Μαΐου, ζητήθηκε να υπάρχει επαγρύπνηση σε καθημερινή βάση, όπως και για όλα τα προβλήματα που εκκρεμούν στην Εφορεία Πόλης Αθηνών. Παράλληλα, με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας έχει δοθεί κατεύθυνση από τα τέλη Απριλίου για τη μελέτη και υλοποίηση από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου μιας νέας μόνιμης λύσης για το ευαίσθητο ζήτημα του δικαιώματος της πρόσβασης των ΑΜΕΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, η οποία θα συνάδει με τη σπουδαιότητα του μνημείου. Η μελέτη αναμένεται να εισαχθεί σύντομα για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο».
Από την πλευρά της, «η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών δεσμεύτηκε να στείλει εγγράφως προτάσεις για σειρά ζητημάτων που έχουν επανειλημμένως εντοπιστεί, σχετικά με τη διαχείριση του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να ξεκινήσει η άμεση υλοποίησή τους. Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, αντάξια ενός εμβληματικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO», καταλήγει το ΥΠΠΟΑ.
Χωρίς γιατρό η Ακρόπολη και τα αρμόδια υπουργεία ανταλλάσουν e-mail
O πρώτος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα είναι εδώ και έναν χρόνο χωρίς γιατρό. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που ήταν άλλοτε χρεωμένο στην Ακρόπολη καλύπτει πλέον άλλες ανάγκες ενώ δεν έχει ανανεωθεί η συνεργασία του Υπ. Πολιτισμού με το Υπ. Εθνικής άμυνας για την απόσπαση γιατρού στον αρχαιολογικό χώρο.
«Θα έπρεπε να είχε γίνει ένας σχεδιασμός από το υπουργείο υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού, έτσι ώστε τουλάχιστον από τις πρωινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα, να υπάρχει μόνιμος σταθμός και διασωστών του ΕΚΑΒ, αλλά και ένας γιατρός» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.
Για την ώρα τα… αρμόδια υπουργεία ανταλλάσσουν ηλεκτρονικά μηνύματα. Μένει να δούμε τι από όλα αυτά θα γίνει πράξη.