Φέτος οι υποψήφιοι που διεκδικούν 78.335 θέσεις σε πανεπιστήμια υπολογίζονται περίπου στους 102.000, με τους 85.000 να προέρχονται από τα ΓΕΛ και τους υπόλοιπους από τα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, ο αριθμός των υποψηφίων από τα Επαγγελματικά Λύκεια είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Η εξεταστική διαδικασία για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων ολοκληρώνεται την Παρασκευή 14 Ιουνίου για όσους διεκδικούν μια θέση στο 1ο, 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών, Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Οικονομίας και Πληροφορικής), ενώ την Τρίτη 18 Ιουνίου για όσους διεκδικούν μια θέση στο 3ο επιστημονικό πεδίο, των Επιστημών Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι τρεις μέρες μετά, την Παρασκευή 21 Ιουνίου, ξεκινάει η πανελλαδική εξέταση των ειδικών μαθημάτων με το μάθημα των Αγγλικών και ολοκληρώνεται την Τρίτη 2 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι οι βαθμοί αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου και εντός του Ιουλίου θα γίνει η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο είναι ήδη στη διάθεση των υποψηφίων για να το μελετήσουν.
Πρεμιέρα για ΕΠΑΛ
Χθες, ποδαρικό στις Πανελλαδικές έκαναν οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε κείμενο του Αλμπέρ Καμί και η έκθεση που κλήθηκαν να γράψουν ήταν σχετικά με την τέχνη. Το θέμα φαίνεται να ικανοποίησε τους μαθητές, που βγήκαν ευχαριστημένοι από τα εξεταστικά κέντρα.
Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ υπολογίζονται πάνω από 15.000 και διεκδικούν περίπου 6.000 θέσεις σε πανεπιστήμια.
Οι υποψήφιοι θα εισαχθούν με κλιμακωτή ποσόστωση επί του αριθμού εισακτέων.
Ειδικότερα:
Σε ποσοστό 20% του αριθμού εισακτέων έχουν δικαίωμα εισαγωγής οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στα Τουριστικά (ΑΣΤΕ).
Σε ποσοστό 10% του αριθμού εισακτέων έχουν δικαίωμα εισαγωγής οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ σε πανεπιστημιακά τμήματα που είναι συναφή με τους τομείς που διδάσκονταν στο ΕΠΑΛ. Παραδείγματος χάριν, ο τομέας Πληροφορικής «ανοίγει» τα πανεπιστημιακά τμήματα Πληροφορικής. Παράλληλα, το ίδιο ποσοστό παραμένει και στην κοινή ομάδα σχολών και τμημάτων, όπως τα παιδαγωγικά.
Σε ποσοστό 5% του αριθμού εισακτέων έχουν δικαίωμα εισαγωγής οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στα τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής, Φυσικής, Βιολογίας και Γεωλογίας.
Διετή προγράμματα
Εκτός από την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια, η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ανοίγει και μία νέα διέξοδο για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων. Από τον Οκτώβρη του 2019 θα λειτουργήσουν τα πρώτα διετή προγράμματα, υπό την ομπρέλα 11 πανεπιστημίων.
Το πρόγραμμα αφορά περίπου 1.500 αποφοίτους ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα έχουν δωρεάν φοίτηση στα προγράμματα και μοναδικό εισιτήριο εισαγωγής σε αυτά το απολυτήριο Λυκείου τους. Η διαδικασία θυμίζει τα «πράσινα τμήματα» που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβρη του 2020 για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, στα οποία η εισαγωγή θα γίνεται μόνο με το απολυτήριο Λυκείου.
Στα διετή προγράμματα θα μπορούν να φοιτήσουν περίπου 1.500 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα επιλεγούν χωρίς εξετάσεις, με βάση το βαθμό απολυτηρίου ή το βαθμό του πτυχίου ειδικότητας του ΕΠΑΛ. Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα, περιλαμβανομένων και των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης. Στους αποφοίτους των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών των πανεπιστημίων θα απονέμονται διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου