Η Ελληνική Αστυνομία εμφανίζεται ανήμπορη αριθμητικά (1-2 αστυνομικοί ανά στόχο) να ανταποκριθεί στο επιθυμητό επίπεδο ασφαλείας και νωθρή, ανεπαρκής και βαριεστημένη να μετουσιώσει τα σχέδια ασφαλείας… επί χάρτου ακόμη και στη Βουλή των Ελλήνων.
Αποκαλυπτική αυτής της ανησυχίας σε επίπεδο πρόληψης και ανταπόκρισης των αστυνομικών δυνάμεων, σε «επιθετικές» ενέργειες ακόμη και την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας, ήταν η τηλεδιάσκεψη που εξελίχθηκε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης (μία ημέρα πριν γίνει γνωστή η απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου η οποία ευθυγραμμίζεται με την εισήγηση της Ξένης Δημητρίου ότι Δ. Κουφοντίνας δικαιούται αδείας και στέλνει τον φάκελο ξανά πίσω στο Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου), με τη συμμετοχή όλων των γενικών αστυνομικών διευθυντών της χώρας και την παρέμβαση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξέφρασαν τον φόβο για δυναμικές παρεμβάσεις αναρχικών ομάδων στο όνομα του Δημήτρη Κουφοντίνα και ακροδεξιών, κυρίως σε μεγάλες πόλεις και χωριά της Βόρειας Ελλάδας, για το Μακεδονικό. Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε έντονα πως πρέπει να εφαρμοστούν με επαγγελματισμό τα σχέδια ασφαλείας και κατέληξε: «Κρίνεται το κύρος σας».
Στο μεταξύ, αναταράξεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται πως έχει προκαλέσει η τελευταία -«εντυπωσιακή»- καταδρομική επίθεση του «Ρουβίκωνα» στη Βουλή, με τους αστυνομικούς να αντιδρούν… σπασμωδικά και χωρίς επιτυχία, καθώς από τα πάνω από 20 άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση συνελήφθη μόνο ένα.
Οι πληροφορίες που δεν… ακούστηκαν
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, «τράβηξε» το… αφτί των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας σαφείς εξηγήσεις από τον αρχηγό του Σώματος, Αριστείδη Ανδρικόπουλο.
Ο τελευταίος, με τη σειρά του, επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την επίθεση των αντιεξουσιαστών της αναρχικής συλλογικότητας και ζήτησε σαφείς εξηγήσεις από τους αρμόδιους αξιωματικούς που ήταν στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας, τη στιγμή που οι αντιεξουσιαστές έκαναν… βόλτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν διαβαθμισμένες απόρρητες πληροφορίες πως επρόκειτο να γίνει κάποιο «χτύπημα» στο Κοινοβούλιο.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν «στήσει» μαζί με τον επικεφαλής φρούραρχο της Βουλής ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης σε περίπτωση που γινόταν κάποια καταδρομική επίθεση στο όνομα του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε απεργία πείνας, διεκδικώντας νέα άδεια από τις φυλακές, με τους θεράποντες ιατρούς που τον παρακολουθούν στο Νοσοκομείο Βόλου να χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας του ως «κρίσιμη».
Διπλές ζώνες ασφαλείας
Στο πλαίσιο της προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης για τα μέτρα ασφαλείας των εκλογών ζητήθηκε η πραγματική εφαρμογή των σχεδίων αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών στην πράξη και όχι αυτά να μένουν στα χαρτιά όπως έγινε στην περίπτωση της επίθεσης στη Βουλή.
Σε αυτό τον σχεδιασμό περιλαμβάνονται διπλές περιπολίες σε κομβικά και ύποπτα σημεία εκδήλωσης επιθέσεων και διπλές ζώνες ασφαλείας γύρω από δημόσιες και ιδιωτικές κτιριακές εγκαταστάσεις, πολιτικά γραφεία και εκλογικά κέντρα. Οι επισημάνσεις είναι οι ίδιες προς αξιωματικούς και αστυνομικό προσωπικό για τεταμένη προσοχή και εγρήγορση.
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την αστυνομική απραξία στην περίπτωση της Βουλής, έκανε επισημάνσεις σε έντονο ύφος προς τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας επιτακτικά την εφαρμογή των οδηγιών και του σχεδιασμού. Μερικές ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη η αρμόδια υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η επίθεση στη Βουλή είναι επίθεση σε ό,τι συμβολίζει τη Δημοκρατία μας, το δημοκρατικό πολιτικό μας σύστημα και το κράτος δικαίου. Αλλά είναι και προσπάθεια ηρωοποίησης κάποιου που καταδικάστηκε αμετάκλητα από την ελληνική Δικαιοσύνη για μια σειρά φόνους. Οι πράξεις αυτές έχουν καταδικαστεί πολιτικά από όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου».
Η «άφαντη» διμοιρία
Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. στο Κοινοβούλιο προέβλεπε τουλάχιστον μισή διμοιρία της ΥΜΕΤ στο σημείο από όπου κατάφεραν να εισβάλουν οι αντιεξουσιαστές στον προαύλιο χώρο, η οποία όμως, τη στιγμή της… αντιεξουσιαστικής βόλτας, ήταν «αόρατη», δεν βρισκόταν στη θέση της.
Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η ΕΔΕ που διέταξε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και ανατέθηκε σε αντιστράτηγο του Σώματος, ο οποίος καλείται να διερευνήσει τις ευθύνες όσον αφορά στην επιχειρησιακή δράση του φρούραρχου της Βουλής αλλά και τις εντολές που είχε δώσει τις ημέρες πριν από την επίθεση. Παράλληλα, ο αντιστράτηγος θα εξετάσεις αν υπήρχαν ευθύνες στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι αστυνομικοί της ΥΜΕΤ που βρίσκονταν σε λάθος θέση (σ.σ.: στη γωνία της Βουλής απέναντι από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία»), όπως επίσης και του συντονισμού που έγινε από το κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
Τις τελευταίες 23 μέρες έχουν γίνει πάνω από 100 επιθέσεις-ενέργειες-παρεμβάσεις κουκουλοφόρων και μη, οι οποίες κορυφώθηκαν με το «μπογιάτισμα» του «Ρουβίκωνα» στον ναό της ελληνικής δημοκρατίας, όπου οι δράστες κατάφεραν να πετάξουν μπογιές αλλά και δύο καπνογόνα και να διαφύγουν χωρίς να συλληφθούν. Ο μοναδικός αντιεξουσιαστής που εντοπίστηκε είναι το -ηλικίας 36 ετών- ιδρυτικό μέλος του «Ρουβίκωνα» που έχει προσαχθεί άλλες 10 φορές κατά το παρελθόν, ενώ αντίστοιχα έχει συλληφθεί εν τω συνόλω τρεις φορές.
Μπαράζ αναλήψεων ευθύνης
Για όλες αυτές τις ενέργειες στο όνομα του καταδικασμένου μέλους της «17Ν» καταγράφεται ένα «γαϊτανάκι» αναλήψεων ευθύνης σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Χαρακτηριστική της τελευταίας εβδομάδας ήταν και η ανάληψη ευθύνης για την επίθεση κατά της γνωστής δημοσιογράφου, Μίνας Καραμήτρου, η οποίας δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, έχοντας ως «εμπνευστές» τη… νέα ομάδα «Εμπρηστικοί Αντιαστυνομικοί Ρεπόρτερ».
Στο χυδαίο κείμενό τους οι δράστες της επίθεσης, που συνδέθηκε από τους ίδιους με τον «Λουκά» της «17 Νοέμβρη», στοχοποιούν ευθέως τη δημοσιογράφο, δημοσιοποιώντας ακόμη και τη διεύθυνση του σπιτιού της. Σύμφωνα με αστυνομικές εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη ομάδα είναι… παλιά στον χώρο, ωστόσο ανήρτησε την ανάληψη ευθύνης με διαφορετικό όνομα προκειμένου να μη συνδεθεί με άλλες επιθέσεις.
Το βίντεο και μια τσάντα «δείχνουν» τους δράστες
Oι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να συλλέξουν βίντεο από κάμερες ασφαλείας στην προσπάθεια να ταυτοποιήσουν τους πάνω από 20 δράστες που συμμετείχαν στην καταδρομική επίθεση στο Κοινοβούλιο.
Σημαντική θεωρείται και η τσάντα με τα μπουκάλια με μπογιές που βρέθηκε κοντά στη Βουκουρεστίου από αστυνομικούς λίγο μετά την επίθεση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάποιο από τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας την άφησε στον δρόμο υπό τον φόβο να πέσει πάνω σε τυχαίο έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. και να συλληφθεί. Τα μπουκάλια με τις μπογιές οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για αποτυπώματα και DNA.
Από την έντυπη έκδοση