Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Σε κοσμηματοπωλεία… η βενζίνη: Τρελές αυξήσεις κατά την έξοδο του Πάσχα

Η κατάρρευση στο πετρέλαιο έφερε μικρή πτώση τιμών στην Ελλάδα: Κάτω από 1,30 ευρώ η αμόλυβδη

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

Με τσουχτερές τιμές φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους οι εκδρομείς του Πάσχα. Το κόστος για τη βενζίνη κινείται σε ανοδική τροχιά όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τα 1,61 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά έχει σπάσει το «φράγμα» των 1,80 ευρώ, παρασύροντας τον πανελλήνιο μέσο όρο στα επίπεδα των 1,64 ευρώ.

Οκτώ από τους δέκα νομούς όπου καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές βενζίνης κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα αφορούν σε νησιά, όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ειδικότερα, πρόκειται για τους Νομούς Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Κεφαλληνίας, Λέσβου, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Ηρακλείου. Τη δεκάδα συμπληρώνουν δύο νομοί της ηπειρωτικής Ελλάδας, αυτός της Ευρυτανίας και εκείνος της Φωκίδας.

Ιδιαίτερα για τους προορισμούς που, παραδοσιακά, προτιμώνται το Πάσχα, οι τιμές έχουν πάρει «φωτιά». Ενδεικτικά αναφέρεται πως στην Κέρκυρα διαμορφώνονται γύρω από τα 1,67 ευρώ το λίτρο, στη Χίο στα 1,68 ευρώ, στα νησιά των Κυκλάδων αγγίζουν τα 1,81 ευρώ, ενώ στο Αγρίνιο και την Καλαμάτα τα 1,66 ευρώ.
Μάλιστα αυτή η ανοδική τάση στην τιμή της βενζίνης, που παρατηρείται τους τελευταίους δύο μήνες περίπου, θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στον «Ε.Τ.». Γεγονός που το απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στις διεθνείς εξελίξεις (Ιράν και Βενεζουέλα) που κλονίζουν τα χρηματιστήρια και κατ’ επέκταση τις τιμές του αργού πετρελαίου (όντας χρηματιστηριακό προϊόν). Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Τετάρτη, 24 Απριλίου, η τιμή του μπρεντ έκλεισε στα 74,57 δολάρια το βαρέλι.

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως ενέργειες όπως η πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να άρει την προσωρινή εξαίρεση οκτώ χωρών από την επιβολή κυρώσεων, εφόσον αγοράσουν ιρανικό πετρέλαιο, θα παίξει ρόλο στη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα. Υπενθυμίζεται πως στις χώρες που από τις αρχές Μαΐου θα είναι εκτεθειμένες σε αμερικανικές κυρώσεις συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Την οκτάδα συμπληρώνουν οι Κίνα, Ινδία, Τουρκία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊβάν και Ιταλία. Επισημαίνεται πως παρότι βασικός τροφοδότης πετρελαίου για τη χώρα μας είναι η Ρωσία, κάποιες μικρές ποσότητες αγοράζονταν και από το Ιράν, οι οποίες είχαν ελαττωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, η Ελλάδα, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, αναμένεται να στραφεί, αποκλειστικά, στη Ρωσία για την εισαγωγή πετρελαίου.

Σύγκριση με Ευρώπη

Στο μεταξύ, η Ελλάδα παραμένει, σταθερά, στην τέταρτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης των χωρών με την πιο ακριβή βενζίνη, με 1,65 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (22/4, πίνακας 2) από την ιστοσελίδα www.globalpetrolprices.com. Γεγονός, που αποδίδεται στη φορολογία, η οποία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (περίπου 1 ευρώ, στην τελική τιμή της βενζίνης αφορά σε φόρους και τέλη).

Από εκεί και πέρα, ακριβότερα πωλείται η βενζίνη σε Νορβηγία και Μονακό (1,75 ευρώ το λίτρο), Ολλανδία (1,71 ευρώ), καθώς επίσης Ισλανδία και Δανία (1,66 ευρώ ). Την ίδια ώρα, οι τιμές στη γειτονική Βουλγαρία φτάνουν μόλις τα 1,10 ευρώ κατά μέσο όρο και στα Σκόπια τα 1,17 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.

Ενημέρωση και καταγγελίες

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται, καθημερινά, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (www.fuelprices.gr) για τις τιμές των καυσίμων και τα πρατήρια που τα διαθέτουν σε κάθε περιοχή της χώρας.

Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ασυνέπεια τιμών ή μη αναγραφή στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων, μπορούν να ενημερώνουν ως προς τούτο στην τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή «1520».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

«Φωτιά» στα νοικοκυριά βάζουν οι αυξήσεις – Τι θα πληρώσετε για ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο [παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φον ντερ Λάιεν: Να επενδύσουμε στις ΑΠΕ για πιο σταθερές τιμές

Μαρίνα Μπενέκου

Πάσχα 2022: Πότε είναι το Πάσχα – Πότε «πέφτει» το καθολικό

Λάμπρος Κατσαρός

Βρετανία: Στέρεψαν οι αντλίες βενζίνης, άδειασαν τα σούπερ μάρκετ…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μπόρις Τζόνσον: Καθησυχάζει τους Βρετανούς για τις ελλείψεις καυσίμων

Μαρίνα Μπενέκου

Μ. Βρετανία: Σε ετοιμότητα ο στρατός για τον ανεφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων

Μαρίνα Μπενέκου

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι η τιμή του Μπρεντ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΕ: Προσωρινά μέτρα αντιμετώπισης της εκτίναξης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα

Μαρίνα Μπενέκου

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το κονδύλι και διευρύνονται οι δικαιούχοι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom