«Με την εκτόξευση του αριθμού των πολυτεχνικών τμημάτων, ένα μέρος τους θα είναι πλέον στα πράσινα τμήματα», σχολιάζουν στον «Ε.Τ.» οι πανεπιστημιακοί, προβλέποντας την υποβάθμιση των σχολών τους αλλά και του τίτλου σπουδών.
Υπενθυμίζεται ότι στα πράσινα τμήματα, βάσει του νέου συστήματος εισαγωγής που προωθεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, θα εισάγονται οι μαθητές μόνο με το απολυτήριο, το οποίο θα διαμορφώνεται κατά 60% από το βαθμό των τετραμήνων και κατά 40% από τις ενδοσχολικές εξετάσεις, που πλέον θα γίνονται ανά ομάδα σχολείου, προσβάλλοντας το αδιάβλητο της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Με τον αριθμό των πολυτεχνικών τμημάτων να εκτοξεύεται και την επιλογή των «πράσινων» σχολών να αφορά διαδικασία «τζόγου», οι φόβοι των πανεπιστημιακών είναι βάσιμοι.
Με 44 πολυτεχνικά τμήματα να είναι ήδη στο μηχανογραφικό δελτίο, το υπουργείο Παιδείας διπλασιάζει τα νούμερα προσθέτοντας επιπλέον 36 στο φετινό του 2019, που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου.
«Πρόκειται για αντιγραφή τίτλων από καθιερωμένα τμήματα, που οδηγεί σε εξαπάτηση των μαθητών που νομίζουν ότι θα πάνε σε ένα πολυτεχνικό τμήμα και δεν θα πιστέψουν τι θα αντικρίσουν εκεί», ανέφερε ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σπύρος Κοκκολάκης, ενώ ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτρης Ματαράς, ενημέρωσε ότι στην Πελοπόννησο από τα ήδη υφιστάμενα 24 πολυτεχνικά τμήματα, μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2019 θα ιδρυθούν άλλα 14, σχολιάζοντας: «Εμείς στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχουμε συνηθίσει να κοροϊδεύουμε τις οικογένειες των φοιτητών».
Ενδεικτικά, στην Πελοπόννησο θα υπάρχουν πλέον δύο πολυτεχνικές σχολές, όπως και στην Κρήτη, ενώ στη Μακεδονία, πέρα της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ, θα υπάρχει και πολυτεχνική σχολή στο νέο ίδρυμα που θα λειτουργήσει και αποτελεί συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τρία ΤΕΙ.
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου όλων των πρυτάνεων και των κοσμητόρων των πολυτεχνικών σχολών έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ισοπέδωση του κλάδου των μηχανικών, όπως σχεδιάζεται από το υπουργείο Παιδείας. «Εχουμε υπολογίσει ότι η υποδομή ενός πολυτεχνείου κοστολογείται στα 2 δισ. ευρώ», ενημέρωσε ο πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Παιδείας βάζει υποθήκη στην ανώτατη εκπαίδευση τον κλάδο των μηχανικών. «Πώς είναι δυνατόν αν φτιάξεις νέα τμήματα μέσα σε λίγους μήνες, χωρίς χρήματα, χωρίς προσωπικό και χωρίς υποδομές;», αναρωτήθηκε.
Οι πανεπιστημιακοί επιμένουν στο ζήτημα της ανεργίας, σημειώνοντας ότι πλέον 1 στους 5 εισακτέους θα είναι σε πολυτεχνική σχολή. Τινάζοντας στον αέρα τον ευρωπαϊκό και διεθνή μέσο όρο, η Ελλάδα θα αποτελεί, όπως σημειώνουν, μια χώρα όπου το 20% θα είναι μηχανικοί, που θα βρίσκονται στα αζήτητα λόγω μη ζήτησης στην αγορά εργασίας.
«Ο πρώτος αγώνας θα είναι ακαδημαϊκός», σχολίασε ο κ. Γκόλιας, όμως όπως είχε αναφέρει και ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής σε ρεπορτάζ του στις 14 Απριλίου, οι προσφυγές στο ΣτΕ είναι το επόμενο βήμα, θέτοντας στον αέρα το νέο μηχανογραφικό.
Ήδη ο κ. Ματαράς του Πανεπιστημίου Πατρών έχει προειδοποιήσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους υποψήφιους φοιτητές και τις οικογένειές τους οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι, με δεδομένη την αρνητική απόφαση της Συγκλήτου, εκτιμούμε ως σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των εφαρμοστικών πράξεων του νόμου». Χθες στη συνέντευξη Τύπου αναρωτήθηκε: «Γνωρίζαμε ότι δεν είχαμε το αυτοδιοίκητο στη διοίκηση και τα οικονομικά, τώρα το χάνουμε και από τα ακαδημαϊκά ζητήματα;».
Στην Κρήτη, επικρατεί αντίστοιχος αναβρασμός με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης να σημειώνει: «Δεν γνωρίζαμε τίποτα, Τα διαβάσαμε από τις εφημερίδες. Πουθενά σε όλο αυτό το εγχείρημα δεν υπάρχει η λέξη ποιότητα».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέφρασε κι αυτός με τη σειρά του, με απόφαση της Συγκλήτου, τη δυσαρέσκειά του για το νέο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης. Υπάρχουν αρχές που έχουν τεθεί για να μη δημιουργείται πρόβλημα παραπλάνησης στην περίπτωση που κάποιος θέλει να χρησιμοποιεί την ίδια επωνυμία με κάποιον που δικαιούται να τη φέρει και για να αποτρέπεται ο κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ δύο φορέων, που έχουν τον ίδιο μεν σκοπό αλλά δεν έχουν τα ίδια κριτήρια», αναφέρει η Σύγκλητος στην ανακοίνωσή της αφήνοντας σοβαρές αιχμές για την ακαδημαϊκότητα του εγχειρήματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Πανεπιστήμιο Κρήτης επιφυλάσσεται για την προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον του νέου Ιδρύματος, καθώς όπως σημειώνει η ονομασία «Μεσογειακό» είναι παραπλανητική.
Έκτακτη Σύνοδος
Με τον περιορισμένο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, οι πανεπιστημιακοί προσπαθούν να οργανωθούν ενάντιο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Την Παρασκευή έχουν έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, η οποία αναμένεται θυελλώδης, μιας και δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος όλοι οι πρυτάνεις, σχετικά με τις αλλαγές.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων καθώς δεν είναι μόνο ο κλάδος των μηχανικών που πλήττεται. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έχει εκτινάξει τον αριθμό των Γεωπονικών Σχολών αλλά και τμήματα των παραϊατρικών επαγγελμάτων. Πρόκειται για ειδικότητες αρκετά δημοφιλείς και με ζήτηση στην αγορά εργασίας και οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας λειτουργούν ως εμπόδιο σε αυτή την καλή πορεία τους.
Ο κ. Ματαράς κατά τη συνέντευξη Τύπου έκανε αναφορά και στα άλλα τμήματα που πλήττονται. «Αυτές οι αλλαγές θα έχουν επιπτώσεις και στις άλλες σχολές. Πολλά τμήματα θα υποβαθμιστούν γιατί οι φοιτητές θα προτιμήσουν τα νέα τμήματα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ανάμεσά τους και όσα αφορούν τις θετικές σπουδές».
Οι πρυτάνεις και οι κοσμήτορες των πολυτεχνικών σχολών ρίχνουν τα βέλη τους και προς το ΤΕΕ, καθώς όπως επισημαίνουν δεν έχει αντιδράσει σθεναρά: «Περίμενα καλύτερη παρουσία από το ΤΕΕ», σχολίασε ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου