Μόνο που πρόκειται για το ίδιο σύστημα που είχε παρουσιάσει και τον Σεπτέμβρη του 2018 με ελάχιστες υποχωρήσεις. Παρά τη μακρά διαβούλευση όλων αυτών των μηνών, ο Κώστας Γαβρόγλου δεν έκανε καμία σημαντική αλλαγή σε σχέση με το πρώτο προσχέδιο, ενώ παράλληλα δεν «διόρθωσε» κανένα από τα θολά σημεία που είχε εξαρχής η πρωτοβουλία του.
Οι σχολές και τα τμήματα χωρίζονται πλέον σε δύο κατηγορίες: σε αυτές που η εισαγωγή γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις και σε αυτές που η εισαγωγή γίνεται μόνο με το απολυτήριο, οι λεγόμενες από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας ως «κόκκινες» και «πράσινες» αντίστοιχα.
Στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα. Οι μοναδικές διαφορές έγκεινται στο γεγονός ότι πλέον δεν θα υπάρχει η επιλογή του πέμπτου μαθήματος, ενώ καταργούνται και οι συντελεστές βαρύτητας.
Η μοναδική ουσιαστική αλλαγή είναι το σχέδιο για «πράσινες» σχολές. Δηλαδή, σχολές και τμήματα των οποίων η εισαγωγή θα γίνεται μόνο με το απολυτήριο. Πρόκειται για ένα περίπλοκο σχέδιο το οποίο έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, καθώς, όπως σημειώνουν οι επικριτές του, πρόκειται περισσότερο για πειραματική διαδικασία που βασίζεται στον… τζόγο και όχι στις επιδόσεις των μαθητών, ενώ πλέον δεν διασφαλίζεται και το αδιάβλητο.
Ειρήνη Μουρτζούκου: Κόλαφος η μητέρα της - «Ναι, κατηγορώ την κόρη μου»
Κι αυτό γιατί οι «πράσινες» σχολές θα ορίζονται βάσει… χαμηλής ζήτησης. Δηλαδή όσο λιγότεροι επιλέξουν μια σχολή, αυτή θα «πρασινίζει» και η εισαγωγή θα γίνεται με το απολυτήριο. Στο απολυτήριο, οι ενδοσχολικές εξετάσεις πλέον θα έχουν μια μορφή «μίνι Πανελλαδικών», καθώς τα θέματα θα ορίζονται ανά ομάδα σχολείων και η εποπτεία αλλά και η βαθμολόγηση θα γίνονται από εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων, ώστε να διασφαλιστεί σύμφωνα με το υπουργείο το… αδιάβλητο.
Η ΟΛΜΕ έχει ήδη επικρίνει το προσχέδιο κάνοντας λόγο για έλλειψη αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας, ενώ κάποια μέλη από το Δ.Σ. επιμένουν ότι οι εκπαιδευτικοί θα υποστούν τεράστιες πιέσεις ώστε να «ανέβουν» οι βαθμοί και να αποκτήσουν μαθητές που ίσως δεν το αξίζουν το απολυτήριο, που πλέον αναβαθμίζεται και αποτελεί «διαβατήριο» για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά τμήματα.
Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα το καταψηφίσει και σχολίασε: «Τόση αναμονή για ένα σχέδιο παρωχημένο με φανερή την ιδεοληπτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Τόση αναμονή για ένα σχέδιο γεμάτο προβληματικά σημεία, όπως είναι ενδεικτικά ο διαχωρισμός των τμημάτων σε “Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης” (ΤΕΠ) και “Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις” (ΤΠΠΕ) και ο υποβιβασμός των Λατινικών σε μάθημα επιλογής. Τόση αναμονή για ένα σχέδιο που κάθε άλλο παρά μεταρρύθμιση είναι και με αλλαγές που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο».
Αντίστοιχα και ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι ανέφερε: «Ατολμες αλλαγές που δεν αλλάζουν το τοπίο απλώς προσπαθούν να διευκολύνουν κάποιες καταστάσεις εν όψει των εκλογών. Οι όποιες αλλαγές όμως ειδικά στα θέματα της Παιδείας θα πρέπει να γίνονται με το βλέμμα στις επόμενες γενιές και όχι στις επόμενες κάλπες…».
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου