Με μια ξαφνική απόφαση, η οποία προκαλεί πλήθος ερωτηματικών για τη σκοπιμότητά της, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής απέπεμψε το διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) Δημήτριο Μασίνα, τον άνθρωπο ο οποίος είχε δρομολογήσει τη διενέργεια εξονυχιστικών φορολογικών ελέγχων σε πλήθος οικονομικά ισχυρών παραγόντων της χώρας.
Η απόφαση για την αποπομπή του κ. Μασίνα έσκασε σαν «κεραυνός εν αιθρία» στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι συνεργάζονταν αρμονικά μαζί του στην προσπάθεια να ελεγχθούν επώνυμοι μεγαλοεπιχειρηματίες που περιλαμβάνονταν στις «λίστες» υπόπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Πολλές από τις υποθέσεις τις οποίες ήλεγχε η υπηρεσία του κ. Μασίνα περιλαμβάνονταν στη λίστα-μαμούθ των 65 CD με τα ονόματα 1,3 εκατ. Ελλήνων φορολογουμένων οι οποίοι πραγματοποίησαν, μέσω τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελλάδα, συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ σε ένα τουλάχιστον από τα έτη της περιόδου 2000-2012.
Η απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για την «καρατόμηση» του διευθυντή του ΚΕΦΟΜΕΠ ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία οι έλεγχοι σε όλες τις λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος είχαν αρχίσει να επιταχύνονται και να αποδίδουν έσοδα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τα δημόσια ταμεία.
«Μετεξεταστέος»
Με την απόφαση του κ. Πιτσιλή που υπεγράφη την Τετάρτη και δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπεται η λήξη της θητείας του Δ. Μασίνα ως διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο αιτιολογικό της απόφασης, ο κ. Μασίνας αξιολογήθηκε, με βάση τα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που προβλέπει πρόσφατη απόφαση του κ. Πιτσιλή (εκδοθείσα στις 30-8-2016), και η βαθμολογία που έλαβε ήταν χαμηλή.
Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι ο τρόπος με τον οποίο αξιολογήθηκε ο κ. Μασίνας ως προς την επίτευξη των ποσοτικών στόχων ήταν αρκετά «περίεργος». Συγκεκριμένα, η αξιολόγηση έγινε με βάση τις επιδόσεις του ΚΕΦΟΜΕΠ στη βεβαίωση και είσπραξη εσόδων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016. Ομως τον τελευταίο μήνα της περιόδου αξιολόγησης, τον Ιούλιο, το ΚΕΦΟΜΕΠ βεβαίωσε ένα πολύ μεγάλο ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ σε υπόθεση φορολογικού ελέγχου πρώην μεγαλοεκδότη. Το ποσό αυτό ανέβασε απότομα το συνολικό ύψος των βεβαιωθέντων φόρων και προσαυξήσεων από το ΚΕΦΟΜΕΠ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, αυξάνοντας σημαντικά την απόκλιση μεταξύ εισπραχθέντων και βεβαιωθέντων ποσών, μειώνοντας αντίστοιχα το ποσοστό εισπραχθέντων προς βεβαιωθέντα και καθιστώντας τη συνολική εικόνα των επιδόσεων του ΚΕΦΟΜΕΠ πλασματικά «αρνητική» για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου.
Ομως, για να είναι αντικειμενική η αξιολόγηση θα έπρεπε η περίοδος των αξιολογούμενων επιδόσεων να ήταν μεγαλύτερη ώστε να προλάβει να «ωριμάσει» και η υπόθεση του ελέγχου στον οποίο βεβαιώθηκαν 200 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο αλλά και να ληφθούν υπόψη και τυχόν εισπράξεις από το σύνολο των υποθέσεων στις οποίες είχαν ολοκληρωθεί σχετικά πρόσφατα οι έλεγχοι και είχαν βεβαιωθεί μεγάλου ύψους ποσά. Θα έπρεπε δηλαδή να γινόταν η αξιολόγηση επί των επιδόσεων και στους 12 μήνες του 2016 και όχι επιλεκτικά μόνο στο 7μηνο του έτους, όπου πολλά έσοδα από βεβαιώσεις που έγιναν δεν είχαν ακόμη εισπραχθεί!
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε και μία ακόμη απόφαση με την οποία απομάκρυνε από τη θέση του προϊσταμένου του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) τον υποδιευθυντή της υπηρεσίας Δ. Καπνίση, εφαρμόζοντας το ίδιο σύστημα αξιολόγησης.
Λόγω υστέρησης
Αιτιολογώντας τις αποφάσεις του ο κ. Πιτσιλής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε υστέρηση εσόδων 18,1% έναντι του στόχου για το 2015 και 40,3% έναντι του στόχου για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016, το δε ΚΕΜΕΕΠ είχε αντίστοιχα ποσοστά υστέρησης 34% και 52,3%. Απέφυγε ωστόσο να παρουσιάσει τα ποσοστά των εισπραχθέντων σε σύγκριση με τα βεβαιωθέντα έσοδα καθώς επίσης και να διευκρινίσει γιατί η αξιολόγηση για το 2016 έγινε με βάση το στόχο του επταμήνου και δεν υπήρξε αναμονή για τα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους.
Γιώργος Παλαιτσάκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου