Ο αριθμός των θανάτων διαψεύδει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο οποίος στα μέσα του Φεβρουαρίου σε τηλεοπτική του συνέντευξη χαρακτήρισε ως «fake news» τα όσα γράφονται για τη γρίπη και εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει και καμιά καταστροφή». Μάλιστα, για να απομειώσει την πορεία που έχει η εφετινή γρίπη και να δείξει ότι δεν έχει καμία σημαντική διαφορά με άλλες χρονιές άρχισε να παραθέτει στοιχεία, εντελώς… λανθασμένα.
Ανακρίβειες
Σύμφωνα με τον Παύλο Πολάκη την περίοδο 2010-2011 οι νεκροί ανήλθαν σε 101, ενώ βάσει των επίσημων στοιχείων ήταν 180!
Σοκ στην Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα – Καταγγελίες για λάθος χειρισμό μαιευτήρα
Επίσης οι πληροφορίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τα θανατηφόρα κρούσματα της χρονιάς 2015-2016 είναι ότι ανήλθαν σε 123, ενώ με βάση τα επίσημα στοιχεία ανήλθαν σε… 197. Αντίστοιχα, εντελώς κυνικά ο Παύλος Πολάκης εμφάνισε για την περυσινή περίοδο 14 θύματα, ενώ ήταν 42.
Στο μόνο που είχε εν μέρει δίκιο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι στο ότι υπήρχαν και άλλες χρονιές με πολύ υψηλό αριθμό θανάτων. Μετά το 2009 (χρονιά-«σταθμός», καθώς ήταν η χρονιά που εμφανίστηκε η πανδημία, κυκλοφόρησε δηλαδή με μεγάλη ένταση ο Η1Ν1), υπήρχαν αρκετοί δύσκολοι χειμώνες. Ενδεικτικά, την περίοδο 2015- 2016 καταγράφηκαν 197 θύματα, την περίοδο 2010-2011 τα θύματα ανήλθαν σε 180 και την περίοδο 2013-2014 σε 145. Ουδείς γνωρίζει, όμως, ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των θυμάτων φέτος, δεδομένου ότι επικρατών τύπος όπως και στις παραπάνω περιπτώσεις είναι ο Α (Η1Ν1), που είναι ιδιαίτερα διεισδυτικός και με υψηλά φορτία νοσηρότητας.
Σε ύφεση
Για πρώτη φορά οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανέφεραν στη χθεσινή τους εβδομαδιαία έκθεση ότι η δραστηριότητα της γρίπης ξεκινά να παρουσιάζει μείωση. Ωστόσο, έχουν τονίσει ότι ακόμη και όταν μπαίνει σε περίοδο ύφεσης η γρίπη εξακολουθούν να εκδηλώνονται αρκετά περιστατικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις μία εβδομάδα (25 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου) καταγράφηκαν επιπλέον 20 θανατηφόρα κρούσματα. Οπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 337 και 325 περιστατικά νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
Από το σύνολο των θανάτων, οι 99 αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 12 σε ασθενείς που δε νοσηλεύτηκαν σε εντατικές. Δεν αποσαφηνίζεται εάν δεν πρόλαβαν διαθέσιμο κρεβάτι εξαιτίας των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ και της μεγάλης λίστας αναμονής που υπάρχει, ή δε νοσηλεύτηκαν για άλλους λόγους. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 325 κρουσμάτων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ μόλις οι 49 ήταν εμβολιασμένοι (15%).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου