Απίστευτη απάντηση από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Καραγιαννίδη περί συναίνεσης… και μοντέλου συμφωνίας Πρεσπών…, τινάζοντας ουσιαστικά την πάγια εθνική μας θέση. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης έκρουσε το κίνδυνο στο Αιγαίο από τη συνεχιζόμενη ένταση των παραβιάσεων της Αγκυρας, ενώ ο εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπίας Οσμαν Ασκίν Μπακ προχώρησε ακόμα περισσότερες ακρότητες, υποστηρίζοντας ότι το να περιγράφεται πως υπάρχουν μονομερείς παραβιάσεις, αυτό δεν είναι δίκαιο!
Οι κοινές εργασίες της κοινοβουλευτικής συνάντησης του ΝΑΤΟ, των υποεπιτροπών για τη Διακυβέρνηση (CDSDG) και για τις Διατλαντικές Σχέσεις (PCTR), που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, ανέδειξαν τη σχεδιαζόμενη στρατηγική έντασης που επιχειρεί η Τουρκία μετά τις ανακοινώσεις για τα μεγάλα κοιτάσματα που εντοπίσθηκαν στην Κύπρο. Αίσθηση προκαλεί, πάντως, η «ελαφρότητα» με την οποία προετοιμάσθηκε η συνάντηση αυτή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά σε μια τέτοια χρονική στιγμή που είναι αναμενόμενη να υπάρχει μια ακόμα πιο αυξημένη λεκτική προκλητικότητα από την πλευρά της Αγκυρας.
Ο Τούρκος βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος Αχμέτ Γιλντίζ ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι «στην Κύπρο υπάρχουν δύο μέρη και εάν υπάρχει ανάγκη εξόρυξης υδρογονανθράκων, αυτή μπορεί να γίνει μετά την επίλυση ή με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών.. εάν όμως οι εξορύξεις σε μια περιοχή που ανήκει σε δύο περιοχές γίνονται μονομερώς, αυτό δεν είναι αποδεκτό και έχει συνέπειες»!
Απίστευτη απειλητική προκλητικότητα αυτή του κ. Αχμέτ Γιλντίζ, έξω από κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και νομιμότητας. Που αντί μια σκληρής απάντησης από την πλευρά της χώρας, αυτό που ακούστηκε εντός του χώρου των εργασιών ήταν η θέση του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να λύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα «καλή τη πίστει με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε με τη συμφωνία των Πρεσπών»!
Φως στο Τούνελ για Αμαλιάδα: Οι καυτές αποκαλύψεις της Νικολούλη - Τι λέει ο πατέρας του Παναγιωτάκη
Ο κ. Χρήστος Καραγιαννίδης μάλιστα, θέλοντας να υποβαθμίσει τα όσα ανέφερε ο Τούρκος βουλευτής, είπε ότι «πως οι όποιες διαφωνίες επιλύονται σε επίπεδο κυβερνήσεων και διπλωματικής οδού και όχι σε τέτοιου είδους συναντήσεις…», ενώ πρόσθεσε πως τα Βαλκάνια έχουν ζήσει αρκετούς πολέμους τα τελευταία χρόνια, η δική μας θέληση και προοπτική είναι να ζήσουμε με ειρήνη και αλληλεγγύη και σχέσεις καλής γειτονίας…».
Την ίδια όμως «αβρότητα» και «υποτονικότητα» του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας δεν φάνηκε να θέλει να συμμεριστεί και ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας κ. Οσμάν Ασκίν Μπακ που αύξησε την προκλητικότητα. Καθώς, αναφερόμενος στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, είπε ότι «υπάρχουν κάποιες διαμάχες… Το να τις περιγράψω ως μονομερείς παραβιάσεις δεν είναι δίκαιο. Η Τουρκία είναι η τελευταία πλευρά που έχει το φταίξιμο με την Κύπρο! Θα μπορούσε να είχε υπάρξει λύση στο Κραν Μοντανά. Στο Δίκαιο της Θάλασσας δεν μετέχει η τουρκική πλευρά. Η ελληνική πλευρά το περιγράφει ως Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή προς το Αιγαίο. Είναι μια διαμάχη και προϋποθέτει διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει κατορθωτές γιατί η ελληνική πλευρά εμμένει στις μονομερείς ενέργειες και ερμηνείες».
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης νωρίτερα είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα «παιχνίδια» της Τουρκίας στο Αιγαίο μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα, ενώ παράλληλα υπογράμμισε το σταθεροποιητικό ρόλο που έχει η αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.
«Αντιδρούμε πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου», είπε ο κ. Αποστολάκης, επισημαίνοντας ότι «τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα της γείτονος μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, παρά τη συνεχή προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά μας για εξομάλυνση και αποκλιμάκωση της έντασης» .
Μίλησε για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης λέγοντας ότι «και στη βάση της σχετικής συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, αποφασίσαμε με τον ομόλογό μου, κ. Ακάρ, στη συνάντησή μας στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, να προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ τεχνικών ομάδων των δύο χωρών για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» και εξέφρασε την ευχή «σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».
Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η αναφορά του κ. Ευάγγελου Αποστολάκη «κόντρα» στις άλλοτε διαχρονικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν είπε ότι υπάρχει ανάγκη ενδυνάμωση της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή(!) αναφέροντας πως «πριν από πέντε χρόνια επεσήμαινα να μην αποδυναμωθεί η στρατιωτική παρουσία τους (ΗΠΑ) γιατί άλλος θα επιδίωκε να πάρει τη θέση τους. Σήμερα έχουμε 17 ρωσικά πλοία όταν τα προηγούμενα ήταν τέσσερα με πέντε», ενώ προχώρησε και σε αναφορές για τις διευκολύνσεις που παρέχει η Ελλάδα στις ΗΠΑ για να αναπτύξουν την παρουσία τους, όπως στη Λάρισα και τη Σούδα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου